Se adâncește prăpastia între Anglia și Scoția

Foto: C.E.
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Parlamentul scoțian a votat marți, 7 februarie, cu o largă majoritate, pentru respingerea planului guvernului de la Londra de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Votul scoțienilor nu are decât o valoare simbolică, deoarece justiția britanică a decis că doar parlamentul întregului Regat Unit trebuie să aprobe declanșarea procesului de Brexit, lucru așteptat pentru luna martie. 

Moțiunea propusă de guvernul scoțian a fost adoptată cu 90 de voturi pentru și 34 împotrivă, acestea din urmă provenind în majoritate de la membrii Partidului Conservator.

Acest vot „este un test-cheie cu privire la faptul dacă vocea Scoției este ascultată și dacă dorințele noastre pot fi acomodate în interiorul procesului din Marea Britanie”, a declarat Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoției, înaintea scrutinului.

Scoția a votat masiv pentru rămânerea Marii Britanii în spațiul comunitar la referendumul de anul trecut.

După referendum, guvernul de la Edinburgh s-a angajat să întreprindă toate demersurile pentru menținerea Scoției în Uniune, inclusiv prin organizarea „foarte probabilă”, conform prim-ministrului Nicola Sturgeon, a unui nou referendum privind independența provinciei de Regatul Unit, după cel eșuat din 2014.

Postaţi un comentariu