Sâmbăta Mare

În Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor,  se prăznuiește îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos și pogorârea Sa la iad. Este ultima zi de post. Este și ziua în care se fac ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare a Învierii.

În aceasstă zi în biserici se slujesc Vecernia şi Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, cu citiri din Psalmi şi binecuvântările Învierii, care amintesc de coborârea Mântuitorului la iad, semnificând „Prima Înviere” a lui Adam şi biruinţa asupra morţii. Din ziua de sâmbătă dimineaţa, veşmintele preotului şi acoperămintele bisericii se schimbă din cele de doliu cu cele de culoare luminoasă.

Taina Sâmbetei celei Mari este redată în Sinaxarul acestei zile astfel: “În mormânt cu trupul, în iad cu sufletul ca un Dumnezeu, în rai cu tâlharul și pe tron împreună cu Tatăl și cu Duhul ai fost, toate umplându-le, Acela ce ești necuprins Hristoase, Dumnezeule!”.

Tradiția spune că nu este bine să dormi în Sâmbătă Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini.

Gospodinele pregătesc în această zi ultimele feluri de mâncare pentru masa de Paște, în special pasca. De asemenea, în multe regiuni ale țării se păstrează obiceiul ca femeile să pregătească un coș cu principalele feluri de bucate, ouă roșii, pască, pe care să le ducă cu ele la slujba de Înviere pentru a fi sfințite. Totodată acum se fac ultimele retușuri la hainele cele noi care urmează să fie purtate de Paște.

Astfel pregătiți și primeniți, înainte de miezul nopții, credincioșii se duc la Biserica pentru a participa la slujba de Înviere.

Distribuie:

Postaţi un comentariu