SAFE îți spune ce să faci în situații de urgență

Proiectul „S.A.F.E. – Semnale Alarmă Fenomene Extreme” este implementat și gata de dat în folosință în Cluj-Napoca, prin intermediul InfoTrafic.

S.A.F.E. reprezintă un sistem eficient de alertă prin mesaje audio a populației în cazul unor urgențe, fenomene meteo extreme sau calamități naturale. Sistemul poate fi utilizat fără costuri pentru autoritățile locale și instituțiile publice partenere. În proiect au fost invitate să se asocieze principalele instituții responsabile cu siguranța cetățeanului: Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj și Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Administrația Națională de Meteorologie prin Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord, precum și Primăria Municipiului Cluj-Napoca, alături de Compania de Transport Public.

Instituțiile partenere au acces direct în aplicația integrată în sistemul InfoTrafic, iar în cazul unor urgențe sau fenomene naturale extreme pot selecta, pentru difuzare, mesaje audio de avertizare pentru cetățeni. Aceste mesaje audio pot fi difuzate la fiecare 15 minute, în difuzoarele InfoTrafic, prezente în stațiile de autobuz din Cluj-Napoca.
Inițializarea mesajelor va avea loc înainte de producerea unui eveniment, conținutul lor fiind unul de prealarmare și de avertizare asupra evenimentului care urmează să se producă imediat, acestea conținând sfaturi utile, pentru ca cetățenii să știe cum să acționeze în situațiile specifice – de exemplu, în caz de furtună puternică, vânt, caniculă etc.
Mesajele sunt preînregistrate și sunt stocate în sistemul InfoTrafic – Radioul de pe strada ta!, pe care persoanele abilitate îl accesează online, având dreptul de a alege locațiile unde doresc difuzarea mesajului. La apăsarea butonului de activare anunț, emisia programului normal InfoTrafic se modifică automat, iar mesajul este difuzat imediat.

Distribuie:

Postaţi un comentariu