S-a votat bugetul județului! Cu modificări la lista de investiții

Foto: Dan Bodea

Consilierii județeni au votat bugetul județului pentru 2015. Aceasta după ce a durat circa două ore să ajungă la ordinea de zi din cauza discuțiilor cu primarii prezenți în sală. De votul plenului au trecut și câteva amendamente care aduc modificări la sumele alocate pentru anumite investiții. În plus a crescut fondul de rezervă al instituției.

Bugetul general al Judeţului Cluj pe anul 2015 este în sumă de 808.939.000, 41 lei, în timp ce bugetul local al Judeţului Cluj pe anul 2015 este în sumă de 594.793.000, 24 lei. Pentru secţiunea de funcţionare a fost aprobată suma de 270.876.000, 41 lei, iar pentru secţiunea de dezvoltare suma de 323.916.000, 83 lei. Bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii se ridică în acest an la 239.780.000, 12 lei.

La alocările de sume solicitate de culte comisia de specialitate a propus o suplimentare cu 200.000 de lei a banilor pentru Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului. Consilierii însă au votat împotrivă.

Grupul de consilieri PNL a avut câteva amendamente în privința sumelor alocate pentru alte obiective din lista de investiții. ”Pornind și de la problemele pe care vedem că le ridică primarii propunem mărirea sumelor din fondul de rezervă  astfel:  de la consolidarea necesară pentru extinderea Tetarom tăiam 1 milion de lei, de la planul de amenajare a teritoriului tăiem 500.000 de lei, de la abatorul care se construiește la iclod tăiam 750.000 și rămân 250.000, de la depozitul de fructe și legume tăiem tot 750.000 și rămân 250.000. Și cu cei 500.000 propuși inițial ajungem la 3, 5 , milioane de lei”, a spus consilierul Mihai Seplecan.

Propunerea sa a stârnit însă opoziția celor din PSD. ”Nu putem diminua banii pentru lucrarea de consolidare care e necesară pentru Tetarom pentru că acolo este un proiect din fonduri europene. Acolo va fi organizată o licitație, din estimare suma este de cinci milioane, mai scade la licitație dar nu cred că vom ajunge la 2 milioane. pe de altă parte să diminuăm sumele de la două obiective agricole de importanță nu cred că este în regulă trebuie să fie alte soluții”, a spus vicepreședintele Ioan Oleleu.

”Oricum cele două nu se pot construi cu cuma de câte 1 milion de lei cât era vorba să alocăm, ci alocam bani pentru studii și nu era normal să blocăm banii”, a replicat consilierul Dorel Secară.

”Acești bani nu mergeau pe studii, studiile deja sunt făcute, urma să facem licitație pentru construție”, a explicat Oleleu.

”Trebuie să aveți în vedere că doriți să tăiați de lșa un proiect pe fonduri europene. Și totul ca să puneți 3 milioane la rezerva dumneavoastră”, a sărit și consilierul Dan Canta.

”Pe ce vă fundamentați această cerere de suplimentare a fondului de rezervă”, a întrebat și consilierul Vasile Sălătioan.

”Eu am prezentat aceste amendamente în numele grupului PNL. Dacă vreți să știți pe ce ne fundamentăm cererea pe faptul că Ponta a tăiat din alocările pentru toate localitățile județului”, a replicat Mihai Seplecan.

”UAT-urilor în anul acesta s-au alocat de 60 de milioane de lei, anul trecut a fost 50 de milioane de lei așa că nu e adevărat că s-au dat mai puțin bani. Și cine își asumă faptul că blocăm consolidarea de la Tetarom și compromitem un proiect european”, a spus Remus Lăpușan.

Pe de altă parte arhitectul șef al Județului, Claudiu Salanță a argumentat că nu se pot tăia bani nici de la amenajarea teritoriului deoarece Planul de Amenajare Teritorială a Județului (PATJ) trebuia actualizat încă din 2008 și mereu s-a amânat.

După o dispută pe textul legii în privința modului în care se contituie fondul de rezervă, s-a trecut și la vot amendamentul fiind aprobat cu 21 de voturi pentru.

Un alt amendament a fost făcut de consilierul Alexandru Coroian. ”Propun ca alocarea de 800.000 de lei pentru Muzeul Etnografic, suma fiind prevăzută pentru instalarea unui sistem de iluminare publică și un sistem de supraveghere la secția în aer liber, să fie diminuată la 300.000 de lei. Diferența de 500.000 de lei să fie trecută la sănătate la partea de actualizare a documentațiilor și a proiectului tehnic pentru Spitalul de Urgență. Nu este normal să mai batem pasul pe loc cu acest proiect, și oricum slabe șanse să vină ceva de la guvern pe acest proiect”, a spus Coroian.

Amendamentul a trecut cu 25 de voturi pentru.

A urmat un alt amendament, de data aceasta din partea consilierului Remus Lăpușan. ”Mitropolia Clujului a cerut pentru căminul din campusul studențesc 10 milioane de lei. propun să alocăm 300.000 de lei pentru centrul lor din campus, bani pe care să îi luăm de la secțiunea alte culte”, a spus acesta.

Amendamentul a fost respins cu 10 voturi pentru, 6 abțineri, 17 voturi împotrivă.

În final proiectul de buget cu amendamentele aprobate a fost votat cu 24 de voturi pentru.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu