
S-a deschis Târgul Satului la Muzeul Etnografic al Transilvaniei: Vin și must de la Ighiu, brânză din Cornești și hribi „marca” Băbuțiu

În perioada 1-4 octombrie, Parcul Etnografic ,,Romulus Vuia” din Cluj-Napoca dă întâlnire publicului cu zeci de meșteșugari, producători și artiști locali din toată Transilvania, reuniți în cadrul evenimentului ,,Târgul Satului”.
Cei care vor trece pragul târgului vor putea alege dintr-o gamă largă de produse, de la alimente și băuturi, sau produse de îngrijire personală, la îmbrăcăminte și accesorii, până la obiecte și lucrări de artă (fotografie, pictură, grafică) și obiecte de decor pentru casă și grădină. În plus, vor putea participa la activități tematice specifice zonei rurale și la spectacole susținute de artiști locali.

Foto: Dan Bodea
„Vom avea degustări de produse locale, ateliere de meșteșuguri și o scenă a producătorilor locali, unde aceștia ne vor familiariza cu ceea ce înseamnă produsele lor și procesul prin care ele ajung la noi, inclusiv mici secrete din producție. Am gândit acest eveniment nu numai ca o oportunitate de a consuma local – ceea ce este extrem de important, atât pentru sănătatea consumatorilor, cât și pentru economia locală – dar și pentru a apropia consumatorii de producători, de a le da șansa să se cunoască, să relaționeze, să aibă încredere unii în alții. Și, da, și pentru a se simți bine împreună, într-un mediu deschis, verde, autentic, potrivit stării de bine. Un mediu care ar trebui mai mult apreciat de noi toți. Haideți alături de noi, între 1 și 4 octombrie, în Parcul Etnografic “Romulus Vuia”, să ne bucurăm împreună de o toamnă frumoasă, să ne aducem aminte de copilărie și de zilele petrecute la bunici!”, a precizat Sorin Ailenei, Președinte Asociația AiA, co-organizator al evenimentului.
La târg, de exemplu, poate fi vizitat standul de brânzeturi artizanale NarCheese, o afacere de familie din localitatea Cornești, Gârbău, care oferă produse din lapte de oaie, vacă, bivoliță și capră de la animale crescute în mod natural, rețete tradiționale, maturare după rețete elvețiene. Laptele provine de la Ferma „Frații Pintea” care are aproximativ 30 de bivolite, 20 de vaci Baltata Româneasca, 100 capre alpin francez/carpatin și 500 de oi.

Foto: Dan Bodea
„Laptele este procesat crud, de la ferma familiei. Avem o ofertă de telemea proaspătă din lapte de vacă și bivoliță, telemea de oaie maturată, brânză de burduf din lapte de vacă și bivoliță, cașuri maturate etc. Afacerea a fost înfiițată în 2017”, a declarat Ielciu Angela, angajată a firmei.
Povestea NarCheese este un vis devenit realitate în iulie 2019 pentru Narcis Pintea când a început să pună în practică cunoștințele dobândite la Școala Agricolă din Elveția și când a obținut prima brânză provenită din laptele ecologic de la Ferma Fratii Pintea.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea
Plecând de la pasiunea pentru struguri, Ovidiu Negrea Oprean a început să investească în viile vechi din anii ’70-’80, din satul Ighiu, județul Alba și a ales să nu facă reconversia tocmai pentru a păstra calitatea soiurilor vechi, având în vedere că prin reconversie se pierde foarte mult din ceea ce înseamnă viță de vie autentică românească.
„Am venit ca reprezentant al Podgoriei Alba, sub denumirea podgorică Ighiu. Participăm mereu la astfel de târguri ca producători de struguri și vin, dar în același timp reprezentăm și Asociația Micilor Producători din județul Alba, care se ocupă de promovarea traseului Drumul Vinului. Am adus must din struguri de la noi, în mod deosebit Fetească albă regală, Muscat și Traminer. În zona noastră se mai găsește și Sauvignon și un soi oarecum uitat, transilvănean, Iordovan, care era folosit foarte mult la șampanizar. Și, nu în ultimul rând, Pinot Gris. Zona noastră este recunoscută pentru strugurii albi.
Aspectul principal pe care eu îl caut este mineralitatea și conținutul dintr-un pahar cu vin. Ceea ce are vinul nu are nici un alt aliment: patina istorică. Dintr-un pahar de vin poți să îți dai seama din ce soi a fost făcut, din ce regiune, din ce an s-a născut acel vin. Dacă noi uniformizăm soiurile, i-am pierdut patina istorică. Vinul din Transilvania nu are cum să aibă același gust cu vinul din Dobrogea sau Moldova. Transilvania este catalogată la nivel internațional ca podgorie de tip B (ca potențial vitivinicol).
La noi în zonă nu se mai prea lucrează cu specialiști vitivinicoli. Mulți oameni au renunțat la viile pe care le aveau. Podgoria Albei, care înseamnă toate dealurile de la Vințu, Șard, Ighiu, Țelna, Bucerdea, Cricău, Galda, până la Stremț-Teiuș, avea acum 100 de ani undeva la 2.800 de hectare de vie, iar la ora actuală are undeva sub 300 de hectare.
La nivelul Asociației Micilor Producători din Alba avem în jur de 100 de producători, dar producători autorizați cu puncte de desfacere sunt aproximativ zece. Nici mie nu mi-au dat prea multe șanse de reușită colegii mei când am început în 2015”, a precizat Ovidiu Negrea Oprean pentru Transilvania Reporter.

Foto: Dan Bodea
La câteva standuri distanță, pâinea cu hribi este o specialitate de pâine care s-a născut dintre-o colaborare între Verovita și Brutăria Ioasim. Ideea a venit în timpul pandemiei de Coronavirus și se dovedește a fi un adevărat succes. Vizitatorii mai pot găsi la standurile producătorilor prezenți la Târg pâine țărănească, foi de prăjitură cu miere după o rețetă tradițională, cornulețe cu magiun și alte specialități. Andrei Doghi, managerul Verovita din satul Băbuțiu a adus la Târgul Satului mai multe produse specifice din hribi, inclusiv pudră de hribi deshidratați în cuptoare speciale și hribi cu legume deshidratate. Amatorii de ciuperci pot adăuga pudra în numeroase feluri de mâncare pe post de condiment.
Weekendul în care se desfășoară Târgul este unul plin de evenimente la Muzeul Etnografic, iar posesorii de bilete la oricare dintre aceste evenimente vor putea participa, gratuit, și la Târgul Satului.
Evenimentele sunt:
● Vineri, 2 octombrie, 16:00 – Spectacol Aniversar “Rapsodia Somesana la 45 de ani”
● Sâmbătă, 3 octombrie, 11:00 – Premieră: Bastien și Bastienne | W.A. Mozart
● Sâmbătă, 3 octombrie, 16:00 – Grigore Lese si Dor Transilvan
● Duminică, 4 octombrie, 11:00 – Fata Babei și Fata Moşului | Florin Comișel
Târgul s-a deschis oficial vineri, pe 1 octombrie, la ora 14.00, iar programul următoarelor trei zile (vineri – duminică) va fi între 10:00 – 19:00.
Accesul la eveniment se face pe bază de bilet de intrare, care poate fi achiziționat de pe iabilet.ro :
● joi: 6 lei
● vineri: 15 lei
● sâmbătă: 15 lei
● duminică: 10 lei
Evenimentul Târgul Satului este organizat de Asociația AIA în colaborare cu Made in Cluj și revista producătorilor locali Made Local, cu suportul și prezența Satul vine la oraș și Asociația Meșterilor Populari Clujeni.