România a egalat Ungaria la Consumul Individual Efectiv

Consumul Individual Efectiv în țările UE și vecini

Potrivit celor mai recente date ale oficiului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, date publicității în 13 iunie, România a egalat anul trecut Ungaria la Consumul Individual Efectiv (CIE) și Croația la PIB/locuitor.

Potrivit acestor date, CIE în România și Ungaria este de 63% din media UE. Sub România se află Croația (59%) și Bulgaria (53%). România a înregistrat o creștere a CIE de 4% în 2016 față de 2015. Deasupra României și Ungariei se află Letonia, la 67%. Țara cu cel mai ridicat CIE este Luxemburg (132%) iar cele mai apropiate de media europeană sunt Italia și Irlanda (97%).

CIE este calculat pe baza bunurilor şi serviciilor consumate de o gospodărie, indiferent dacă acestea au fost plătite de către gospodărie, sau de către guvern, autorități locale, organizații non-profit etc. Eurostat afirmă că în multe cazuri CIE este un indicator mai bun de comparare a nivelului de trai decât PIB/locuitor.

Din punct de vedere al PIB/locuitor, ajustat cu puterea de cumpărare, România a ajuns anul trecut la 59% din media UE, ajungând astfel din urmă Croația, pe care se estimează că o va depăși în acest an. Creșterea față de 2015 pentru țara noastră a fost de două procente. Mai săracă rămâne deocamdată doar Bulgaria, aflată la doar 48% din medie. Ungaria este prima deasupra României, la 67%. Cel mai bine stă și în acest caz Luxemburgul, aflat la 267% din media Uniunii, o cifră artificială, însă, dată fiind ponderea muncitorilor străini. După Luxemburg, cea mai bine clasată țară este Irlanda, unde o pondere importantă o dețin multinaționalele din IT. Pe locul trei se află Olanda, la 128%. Cea mai apropiată de media europeană este Italia, cu 96%.

 

Postaţi un comentariu