Rezultate finale referendum: Marea Britanie părăsește UE după 43 de ani. David Cameron demisionează

Foto: CNN
eepurl.com

Ziua independenței sau catastrofă?.„Britanicii șochează lumea cu votul de a părăsi UE” (The New York Times), „Marea Britanie alege să părăsească UE prin vot istoric” (Los Angeles Times), „Britanicii aleg să plonjeze în necunoscut” (The Washington Post), „O zi tristă pentru Europa” (The Guardian), „Rezultatul este în afara oricărei logici” (The Telegraph), acestea sunt doar câteva dintre titlurile dimineții de vineri, 24 iunie din presa internațională.

51, 89% dintre britanici au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, după 43 de ani de apartenență. Marea Britanie a votat joi, 23 iunie, ieșirea din Uniunea Europeană după un referendum istoric pe care liderul partidului britanic eurosceptic UKIP, Nigel Farage, l-a numit „ziua independenței”. De cealaltă parte, tabăra care susținea rămânerea Marii Britanii în UE, numește rezultatul de azi „o catastrofă”. Rezultatul final, scrie CNN, după numărarea voturilor arată că 51, 89% dintre britanici au votat să părăsească UE, în timp ce 48, 11% au votat să rămână.

Conform BBC, prezența la vot a fost de 72, 16%, ceea ce reprezintă în jur de 33 de milioane de voturi exprimate, cea mai mare prezență la vot din 1992 încoace în Marea Britanie.

UPDATE 10.30: Premierul britanic, David Cameron, și-a anunțat în această dimineață demisia, ca urmare a rezultatelor referendumului. Aceasta a precizat, la întâlnirea cu presa în Downing Street, Londra, că Marea Britanie va avea un nou premier, însă nu mai devreme de luna octombrie a acestui an, când va începe conferința Partidului Conservator.

Citiți și:

Brexit: sfârşitul Uniunii Europene?

Postaţi un comentariu