Restaurantele din Franța primesc clienți doar vaccinați sau testați. Ce măsuri de ultim moment mai sunt luate
Franța a decis să permită accesul în restaurante, cafenele și centre comerciale doar persoanelor vaccinate sau care au avut recent teste negative COVID-19, scrie Euronews.
Decizia a făcut parte dintr-un pachet de măsuri anunțate luni seara pentru a combate un nou val de infecții COVID în țară.
Președintele Emmanuel Macron a declarat că maximizarea vaccinărilor împotriva COVID a fost esențială în prevenirea unui nou val de îmbolnăviri mai târziu.
“Țara se confruntă cu o revenire puternică a epidemiei care se răsfrânge asupra întregului nostru teritoriu”, a spus el în timpul unui discurs televizat.
Avertizând populația Franței cu privire la un nou val de îmbolnăviri în august, președintele a mai spus: „Ecuația este simplă. Cu cât vaccinăm mai mult, cu atât mai puțin spațiu lăsăm acestui virus să circule. ”
Aproximativ 40% din populația din Franța a fost complet vaccinată împotriva COVID-19 până acum. Francezii, însă, au început să fie ezitanți în privința vaccinării în ultimele săptămâni, pe fondul sentimentului că virusul nu mai este o amenințare, amânând vaccinarea până după vacanțele de vară.
Permisul de sănătate, extins
Macron a anunțat că va extinde permisul de sănătate – care este oferit celor vaccinați cu ambele doze împotriva COVID-19-, inclusiv în restaurante, cafenele, transport și centre comerciale. Acest permis va fi necesar în spațiile culturale care găzduiesc mai mult de 50 de persoane, încă de la sfârșitul lunii.
Printre alte măsuri, Macron a mai spus că toți lucrătorii din unitățile de sănătate sau casele de îngrijire medicală și toți cei care îngrijesc bătrâni sau bolnavi acasă trebuie să fie vaccinați. Până la 15 septembrie, cei care nu au făcut acest lucru s-ar putea confrunta cu posibile sancțiuni sau amenzi, a spus președintele. Macron a mai spus că vor fi introduse dozele de rapel în septembrie, pentru cei care au fost vaccinați mai devreme în 2021.
Anunțul vine în timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat țările bogate pentru „lăcomia” lor, concentrându-se pe dozele de rapel pentru cei deja imunizați, mai degrabă decât să împartă doze suplimentare de vaccin cu țările mai sărace care încă nu au început cu adevărat campaniile lor de vaccinare.
Infecțiile cu coronavirus din Franța au început să crească din nou în urmă cu două săptămâni.
Numărul persoanelor din spitalele și unitățile de terapie intensivă din Franța a scăzut câteva săptămâni, dar medicii prezic că numărul de cazuri va crește atunci când vor crește și infecțiile cu varianta Delta la populațiile vulnerabile, așa cum s-a întâmplat și în Marea Britanie și Spania.
în ceea ce privește numărul persoanelor vaccinate cu ambele doze în Europa, Malta conduce detașat cu 77.7% populație vaccinată, urmată de Islanda (72,1%), Marea Britanie (53,2%), Ungaria (49,3%), Cipru (48,1% și Spania (45,2%). La coada clasamentului se află România, cu 23,6% populație vaccinată cu două doze, totuși în fața unor țări precum Turcia și a Rusia.