Restaurantele clujene crème de la crème

Foto: baracca.ro

Pentru prima dată în România, ghidul gastronomic Gault&Millau a făcut un clasament al restaurantelor din ţară, iar în acest top două localuri, Baracca şi Cabinet de Vin & Cocotte, sunt în top 10 naţional, Baracca fiind primul în clasament din afara Bucureştiului.

Baracca a obţinut 14 puncte și două bonete, urmat fiind, din Cluj, în top 10, de Cabinet de Vin & Cocotte (13 puncte, două bonete). Cele două restaurante clujene, alături de un restaurant din Valea Doftanei, sunt singurele din afara Bucureştiului în acest top 10. Pe primul loc în ţară s-a clasat Maize, din București, cu 15 puncte și trei bonete. În topul celor 141 de localuri din ţară, din Cluj mai sunt Bujolé (12,5 puncte, 1 bonetă), Fragment (12 puncte, 1 bonetă), Rod (12 puncte, 1 bonetă), Casa Boema (11 puncte, 1 bonetă), Tokyo (11 puncte, 1 bonetă), Zama (11 puncte, 1 bonetă), Carrousel by Chios (10,5 puncte), Via (10,5 puncte). Localul Toulouse este și el inclus în ghid, la secțiunea POP, o selecție de restaurante accesibile și la modă.

De asemenea, bucătarul şef de la Baracca, Roland Suciu, a fost nominalizat la categoria „Marii bucătari de mâine”, iar Adrian Hădean a primit premiul pentru educaţie în gastronomie.

Criteriile de puncture ţin seama de mâncare, în proporţie de 70%, dar şi de design, creativitate şi aprovizonarea cu ingrediente proaspete.

Restaurant a la Cluj

Am încercat să oferim cititorilor informaţii despre ce fac şi ce oferă restaurantele clujene din top, în special cele de pe primele locuri, dar managerii şi patronii lor su fost reţinuţi în explicaţii, cu excepţia managerului şi proprietarului de la Baracca, Maria Dunca. O promisiune am primit şi de la managerul de la Cabinet de Vin & Cocotte, Simona Suciu, neconcretizată, însă. Totuşi, Simona Suciu a spus că în principiu n-ar dori să-şi expună prea mult restaurantul în presă, şi că, din acelaşi motiv, nici la gala de premiere n-au avut reprezentanţi.

Managerul şi proprietarul de la Baracca, Maria Dunca, spune că aprecierea restaurantului său e, de fapt, rezultatul unei munci de 10 ani: “Nu există aşa ceva, o tendinţa din gastronomia clujeană, sunt doar locuri în care oamenii îşi doresc să facă lucruri extraordinare şi încercăm toţi, nu există reţetă, nu există perfecţiune, încercăm pur şi simplu; în Baracca se încearcă lucrul acesta de 10 ani, cu cea mai mare sinceritate. Altceva nu ştiu să vă spun. Tot ce am făcut în 10 ani nu am făcut pentru anumite premii, ci doar am muncit, pornind de la ceea ce îşi doreşte clientul”.

Baracca are un specific european în privinţa meniului şi îmbucurător e faptul că numărul clienţilor săi clujeni este în continuă creştere: “Nu e nimic special, fiecare face ceea ce consideră că reflectă munca şi valorile fiecărui restaurant în parte. Gastronomie clujeană chiar nu înţeleg ce înseamnă. Întrebarea corectă e ce tip de meniu abordăm. Avem meniu internaţional, meniu european. Sunt restaurante cu un anumit specific. Baracca are astăzi specific european, nu italian sau indian, japonez etc, cum sunt definite alte restaurante; suntem cu meniu european cu preparate specifice restaurantelor europene. Asta înseamnă o anumită atenţie spre produsele pe care le servesc. (…) Sunt schimbări în ultimii ani, oamenii se aducă foarte mult şi e un process constant şi progresiv. Noi când am intrat pe piaţă, acum 10 ani, era destul de dificil. Aşa cum este normal, oamenii traversează un proces în a se educa şi asta înseamnă ieşiri la restaurant, documentare, pentru că pentru orice vrei să faci profesional sau personal, ca să faci nişte paşi trebuie să te documentezi, să ai o anumită preocupare în direcţia aceasta. La început, procentul era de 10% din piaţa Cujului, astăzi suntem undeva la 40%; oamenii din oraş apreciază ce facem. La început 80-90% dintre clienţii noştri erau străini, 10% erau din Cluj, acum, după 10 ani, procentul se echilibrează, 60% sunt străini, 40% sunt din piaţa din Cluj. Dacă la început, meniurile în engleză erau foarte uzate şi se schimbau de două ori mai mult ca cele în limba română, astăzi suntem undeva la egalitate”.

Marele bucătar de mâine

Maria Dunca a vorbit şi despre bucătarul şef Roland Suciu, un tânăr de nici 30 de ani: “Este de patru ani în domeniu, este singurul restaurant în care a lucrat, are pregătire de inginer şi şi-a dorit foarte tare, că asta e direcţia în care vrea să meargă. E un om extrem de pasionat. Secretul e pasiune şi muncă, să-ţi găseşti puterea ca zi de zi să mergi în acelaşi loc de muncă şi să construieşti. Cam despre asta este vorba, nu există altă reţetă. Omul acesta vine zi de zi şi singura noastră discuţie este despre preparate, ce avem de făcut, cum să ne sudăm mai mult echipa şi cum să facem mai mult să-i mulţumim şi să-i motivăm. E importantă munca fiecăruia în parte”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu