Realizare fără precedent: Un miliard de doze de vaccin administrate global

La sfârşitul lunii aprilie, lumea a atins o bornă importantă în drumul către eradicarea virusului: administrarea unui miliard de doze de vaccinuri anti-COVID-19, la doar patru luni după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat primul vaccin pentru utilizare de urgență și a început vaccinarea în țări precum Statele Unite și Regatul Unit. Viteza cu care au fost administrate este remarcabilă, dar distribuția inegală a vaccinurilor evidențiază disparitățile globale, spun cercetătorii intervievaţi de Nature.

Atingerea pragului de două miliarde de vaccinuri administrate s-ar putea întâmpla și mai rapid, spun oamenii de știință.

„Este o realizare științifică fără precedent. Nimeni nu și-ar fi putut imagina că, în termen de 16 luni de la identificarea unui nou virus, am fi putut vaccina un miliard de oameni din întreaga lume cu o varietate de vaccinuri diferite, fabricate în diferite țări şi folosind platforme diferite”, spune Soumya Swaminathan, cercetător ştiinţific principal la Organizația Mondială a Sănătății , cu sediul la Geneva, Elveția.

Până în data de 27 aprilie, 1,06 miliarde de doze de vaccin au fost administrate la 570 de milioane de oameni, ceea ce înseamnă că aproximativ 7,3% din populația lumii, de 7,79 miliarde, a primit cel puțin o doză. Oamenii de știință spun că peste 75% din populația lumii va trebui vaccinată pentru a controla pandemia.

Distribuie:

Postaţi un comentariu