Raport Greenpeace privind tăierile ilegale: Județul Cluj, primul pe țară în 2018 la numărul de infracțiuni de natură silvică

Foto: Transilvania Reporter

Greenpeace România a lansat recent Raportul Tăierilor Ilegale 2018, o analiză bazată pe cifrele oficiale privind cazurile de tăieri ilegale identificate de autorități. Este al 10-lea an în care Greenpeace România întocmește acest raport, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.

Potrivit raportului, județul Cluj este primul pe țară în 2018 la numărul de infracțiuni de natură silvică, fiind urmat de Maramureș, Argeș, Neamț, Mureș, Alba, Bistrița, Olt, Sălaj, Covasna. Astfel, la nivel național, s-au înregistrat 8.633 de infracțiuni de natură silvică, cu 2% mai mult față de anul 2017, cele mai multe fiind în județele Cluj ― 587, Maramureș ― 524 și Argeș ― 509, cele trei județe însumând 18,76% din totalul infracțiunilor silvice constatate. Cele mai multe infracțiuni de natură silvică au fost depistate de către IPJ ― 6.723, urmat de Garda Forestieră ― 1.802 și Jandarmerie ― 108.

Județul Cluj se numără, de asemenea, în primele zece județe după numărul de cazuri de tăieri ilegale precum și în topul județelor după volumul de masă lemnoasă recoltată ilegal. Pe locul doi, după Maramureș, județul Cluj este și în topul privind valoarea cea mai mare a prejudiciului. Raportul mai arată că județul Cluj se află printre primele 10 județe după numărul apelurilor efectuate la 112 pentru verificarea transportului de material lemnos.

Conform comunicatului transmis presei,  principalele concluzii prezentate de Ciprian Gălușcă, coordonator al campaniei Greenpeace pentru păduri și biodiversitate au fost:

Autoritățile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale care au loc în România: circa 200.000 m3 din cele 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal anual în România.

În perioada 2008–2012, estimările oficiale indicau 8,8 milioane m3 exploatați ilegal, conform Ordonanței de Urgență nr. 32/2015 privind înființarea Gărzilor Forestiere, bazată pe datele statistice din Ciclul 1 al Inventarului Forestier Național. Al doilea ciclu al IFN, desfășurat în  perioada 2013–2018, indică 20 milioane m3 care dispar fără acte din pădurile României.

Topul eficienței autorităților de control în combaterea fenomenului de tăieri ilegale în funcție de cantitățile de lemn confiscate:
1. Poliția: 55.393 m3
2. Garda Forestieră: 30.415 m3
3. Jandarmerie: 1.824 m3

Din cauza relaxării Legii Contravențiilor, la jumătatea lui 2017, numărul mijloacelor de transport confiscate a scăzut cu 74% în contextul în care volumul de lemn tăiat ilegal și raportat de autorități a crescut.

Din pricina faptului că SUMAL (Sistemul automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase) nu mai folosește imagini satelitare, aplicația Inspectorul Pădurii funcționează acum în stare de avarie, precum și lipsa de transparență a autorităților, apelurile cetățenilor la 112 pentru a sesiza transporturi și cazuri de tăieri ilegale au scăzut cu 52%. Cu toate acestea, eficiența acestor apeluri se păstrează, în continuare 1 din 5 apeluri ajută la descoperirea unei infracțiuni silvice. Credibilitatea cetățenilor în procesul de sesizare a tăierilor ilegale este foarte mare, la fel și eficiența acestora: Garda Forestieră a primit anul trecut 846 de sesizări de nereguli forestiere, din care o treime (312) au fost confirmate în teren.

În perioada 2008–2012 Estimările oficiale indicau 8,8 milioane m3 exploatați ilegal. În perioada  2013–2018, estimările oficiale indicau 20 milioane m3 exploatați ilegal. Autoritățile de control surprind aproximativ 200.000 de m3 de lemn tăiat ilegal — 1% din fenomen.

Aici puteți găsi Raportul Greenpeace privind Tăierile Ilegale 2018: http://tiny.cc/RTI2018 și anexele aferente: http://tiny.cc/anexeRTI2018.

Ultimele date din Inventarul Forestier Național arată că tăierile ilegale se întâmplă într-un ritm fără precedent, se precizează în raport.

„În timp ce mediul natural se degradează, iar pădurile care ne-au însoțit din cele mai vechi timpuri cad pradă tăierilor ilegale și practicilor silvice iresponsabile, autoritățile închid ochii, complice la distru-
gerea celui mai complex patrimoniu natural din Europa. Aproape jumătate din pădurile României se află în proprietate publică, însă rolul Ministerului Apelor și Pădurilor este de a supraveghea întregul fond silvic, fie că e public sau privat. Principala misiune a MAP este de a garanta că toate exploatările forestiere din România sunt sustenabile și că sunt făcute fără distrugerea vieții sălbatice și a ultimelor păduri seculare de pe continent.

Conform studiului Greenpeace cu privire la evoluția suprafeței acoperite de păduri din România pentru intervalul 2000–2011, aproximativ 360.000 ha au fost despădurite sau degradate. O actualizare din 2015 a hărții arată că ritmul degradării pădurilor s-a menținut la același nivel. Studiul de față continuă activitatea de monitorizare pe care Greenpeace România a început-o în 2009 prin publicarea unor rapoarte despre tăierile ilegale de arbori. Studiul centralizează și analizează datele oficiale, primite de la Gărzile Forestiere, IPJ-uri și Jandarmeria Română, despre cazurile de tăieri ilegale identificate și investigate de autorități”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu