Protecţia Consumatorilor Cluj a dat amenzi de peste 100.000 de lei comercianţilor de produse congelate

eepurl.com

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj  a verificat în ultimele două săptămâni mai mulţi comercianţi de produse congelate din judeţ, aplicând 25 de sancţiuni în valoare totală de peste 100.000 de lei.

Astfel, acţiunile de control s-au desfăşurat la 23 operatori economici referitoar la modul de respectare a prevederilor legale privind conformitatea, modul de comercializare şi modul de etichetare a produselor alimentare comercializate sub formă congelată. La 21 dintre aceştia au fost semnalate neconformităţi.

Inspectorii au dispus oprirea temporară de la comercializare a 380 kg produse în valoare de 12.079 lei şi oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului alimentar a 200 kg produse în valoare de 39.200 lei. Totodată au fost aplicate 25 de sancţiuni contravenţionale în valoare 109.500 lei.

Inspectorii au găsit la controalele efectuate produse congelate în ambalaje deteriorate, neetanşe, urmare a numeroaselor manipulări, diferenţe între cantitatea netă declarată de producător şi cantitatea reală, neîncadrarea produselor în data durabilităţii minimale declarată de producător, neîncadrarea produselor în parametrii de calitate prevăzuţi de producători (arsuri de congelare din cauza păstrării produselor în contact direct cu pereţii congelatorului; gheaţă separată de produs, în ambalaj; acumulări de zăpadă în ambalajul produsului), depozitarea produselor congelate în spaţii frigorifice supraaglomerate şi nerespectarea vecinătăţii produselor în spatiul de congelare existând riscul real de contaminare a alimentelor sau preluarea unor mirosuri străine de natura produselor (ex: carne cu îngheţată/ peşte cu carne de pasăre) sau lipsa dotîrii cu termometre a lăzilor frigorifice în care sunt depozitate produse congelate, nefiind astfel monitorizate temperaturile realizate.

Postaţi un comentariu