Proiectul pentru transportul intermodal se dezbate în şedinţă de urgenţă a comisiei tehnico-economică a Consiliului Judeţean

Aeroportul Internațional Cluj-Napoca
eepurl.com

Transportul intermodal de pe aeroportul clujean riscă să rămână doar un simplu proiect. Aceasta deşi aeroportul a cheltuit aproape 1, 7 milioane de euro pentru studiile necesare. Îi lipseşte un lucru esenţial pentru a putea depune proiectul spre finanţare: asocierea cu Consiliul Judeţean Cluj, termenul limită fiind 26 februarie. Reprezentanţii CJ susţin însă că asocierea nu se poate realiza pe baza documentaţiei depuse de cei de la aeroport. Problema va fi tranşată în şedinţa comisiei tehnico-economice care începe la ora 14.

„Solicit, în al 12-lea ceas, rezolvarea Asocierii în vederea depunerii cererii de finanțare a Proiectului “Dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri și marfă la Aeroportul Avram Iancu”. Prin HCJ 30 din 28 ianuarie, s-a dat, după câțiva ani de “lupte seculare”, acordul de principiu pentru depunerea Proiectului “Dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri și marfă la Aeroportul Avram Iancu”. Reamintesc faptul că studiile pentru infrastructura de transport intermodal, în valoare de 1.687.000 de euro, au fost finanţate din bani europeni, asistenţa financiară a CE fiind de 843.500 de euro, restul cofinanţării fiind asigurat din bugetul Consiliului Judeţean Cluj. Bani cheltuiți cu succes pe parcursul ultimilor doi ani. Până în 2050, conform Cărţii Albe a UE, toate aeroporturile trebuie să fie conectate la calea ferată. Valoarea totală a proiectului pentru infrastructura de transport modal va fi de 71-72 milioane de euro din care finanţarea europeană va fi de 60 de milioane de euro. Prin HCJ 38 s-a constituit grupul de lucru pentru întocmirea cererii de finanțare în vederea depunerii acestuia. Care grup de lucru, până azi, 23 februarie, nu s-a întrunit și nu a lucrat absolut nimic. Orice om de bun simț ajunge la concluzia că acest Proiect este în pericol de a nu mai primi finanțarea europeană”, a declarat consilierul judeţean Mihai Seplecan, nemulţumit de situaţia creată.

Pe de altă parte preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan susţine că a convocat şedinţa comisiei tehnico-economice la care vin şi cei de la aeroport să îşi prezinte punctul de vedere. „Noi avem şedinţă acum şi i-am chemat şi pe cei de la aeroport să ne explice punctul lor de vedere . Pentru că aparatul de specialitate al consiliului nu şi-a schimbat poziţia. Pe baza documentaţiei depuse până acum de cei de la aeroport nu s-a acordat avizul pentru studiul de fezabilitate care stă la baza acordului de asociere, argumentul comisiei a fost documentaţie lipsă, aşa că dacă nu ne aduc clarificări suplimentare nici eu nu îmi schimb poziţia, nu se poate să decidem acest lucru dacă nu e legal chiar dacă sunt presiuni. Oricum vom discuta toate aceste aspecte acum la şedinţă şi vom lua o decizie”, a precizat pentru Transilvania Reporter Vakar Istvan.

Postaţi un comentariu