Prof. univ. Daniel David, rectorul UBB: “Începem anul universitar în regim clasic, dar nu vreau să transform căminele UBB în focare de COVID-19”

Foto: Dan Bodea

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și-a prezentat luni oferta cu ocazia apropierii sesiunii de admitere în anul universitar 2021-2022. Totodată, rectorul UBB, prof.univ. dr. Daniel David, a făcut câteva precizări cu referire la condițiile începerii cursurilor în contextul pandemiei COVID-19.

„În acest moment logica este că vom începe anul universitar în regim clasic și punem la bătaie cele peste 7000 de locuri de cazare. Decizia finală va fi în cadrul adunării Senatului UBB din luna iulie, având în vedere că până atunci pot apărea diverse modificări în ceea ce privește măsurile sanitare. Vom lua în calcul, sigur, și interesul și disponibilitatea fiecărei persoane pentru vaccinare, dar și necesitatea vaccinării pentru locurile în cămine. Deocamdată nu am luat o decizie în acest sens, dar discutăm.

În cazul cursurilor, lucrurile vor fi flexibile, dacă se vor menține condițiile de pandemie, vom apela la varianta hibridă, cei care doresc să vină și sunt vaccinați, vor fi bine primiți, ceilalți să aibă oportunitate online. În cămine, dacă vom avea semnale că pandemia se intensifică, atunci vom vorbi foarte serios de vaccinare. Vrem însă să fim pozitivi și ne adaptăm pornind de la scenariul clasic, nu de la cel hibrid. Dar depinde și de Consiliul de Administrație și de Senatul Universității ce vor decide. Avem autonomie universitară, dar nu decidem numai noi, urmărim și reglementările Guvernului”, a precizat rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof.univ. dr. Daniel David.

Daniel David a precizat că nu mai târziu de 29 iulie, studenții vor ști scenariul în care se vor prezenta la facultate în această toamnă. Rectorul UBB nu exclude organizarea unei campanii de vaccinare dacă va fi cazul, dar nu își dorește să realizeze acest demers doar de imagine.

„Sunt atât de multe locuri disponibile deja pentru vaccinare, încât mă întreb dacă mai putem ajuta pe cineva printr-o altă campanie. Dacă vedem că studenții UBB au dificultăți în a accesa vaccinul, vom organiza o astfel de campanie. Dacă nu, nu are sens doar să bifăm această acțiune. Mai bine îi ajutăm pe cei care au în derulare această acțiune.

Am putea lega vaccinarea de cazarea în cămine. Nu vreau să transform căminele UBB-ului în focar de COVID și apoi să pun la risc întregul oraș. Dar nu aș lega vaccinarea de mersul la cursuri”, a mai spus rectorul UBB, prof. Daniel David.

Anul trecut, cea mai mare concurență la nivel licență a fost la specializarea psihologie, media digitală, contabilitate și informatică de gestiune, la limba și literatura japoneză și coreeană, dar și drept, informatică economică și informatică. Fiecare facultate decide modul în care își organizează și stabilește taxele de școlarizare, admitere sau procesare a dosarelor. În 2021, taxele de admitere sunt înghețate la nivelul anului 2020.

La admiterea din 2020, în anul pandemic, numărul studenților la Universitatea Babeș-Bolyai, a crescut cu 6% la nivel licență și 11% la nivel de masterat, a mai spus rectorul UBB.

Foto: Dan Bodea

Peste 5000 de locuri bugetate și 10.000 în regim cu taxă

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va scoate la concurs, pentru anul universitar 2021-2022, un număr de 5.279 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu, peste 10.670 de locuri în regim cu taxă și 2.840 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă.

Din aceste locuri bugetate, 30 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 188 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 15 se alocă pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, în timp ce alte 128 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor țării.

La nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2021-2022, un număr de 3.879 de locuri la buget şi 6.332 de locuri la taxă. Un număr de 248 dintre locurile bugetate sunt alocate domeniilor prioritare, alte 10 locuri sunt destinate studenților rromi, 10 locuri pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, iar 109 sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării. De asemenea, UBB va scoate la concurs 50 de locuri la masteratele didactice introduse în anul universitar 2020-2021.

Candidații vor putea alege între cele 252 de programe de licență (învățământ cu frecvență și la distanță), respectiv cele 235 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă).

Admiterea în anul universitar 2021-2022 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând specializări noi la nivel licență, la Facultatea de Litere și Facultatea de Inginerie și nu mai puțin de 12 programe noi de studiu la nivel de master.

Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 12 și 29 iulie 2021. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponible pentru fiecare dintre cele 22 de facultăți ale UBB.

Pentru admiterea în anul universitar 2021-2022 facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile vor lua în considerare media examenului de bacalaureat, cu pondere diferită.

Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.

Taxele de admitere şi taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2021-2022 sunt stabilite la nivelul fiecărei facultăţi şi pot fi consultate accesând linkurile: https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_admitere, respectiv https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_scolarizare.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Alin says:

    1. e evident că lumea e cu nervii intinși la maxim insă să nu uităm că UBB a stat acasă aproape 2 ani in timp ce oamenii munceau in birouri, in supermarket in corporații, peste tot. Deci nu e ca si cum fix UBB o să devină focar pentru că vin studenții și nu e cazul să injecteze fix Rectorul paranoia asta cu focarele studențești.

    2. In al doilea rând să se termine odată minciuna asta că vaccinul este imunizaresau unica alternativă!. E fals, vaccinul NU imunizeaza. Daca ar imuniza cu adevarat, vaccinatii nu ar mai fi crizati ca langa ei este un om nevaccinat. Observ ca nevaccinatii se tem mai putin ca vaccinati, ceea ce dovedeste ca nici ei nu se simt imuni.

    3. Trebuie eliminată și minciuna ca vaccinatii nu iau virusul si nu il dau. Aceasta minciuna divizeaza oamenii, deoarece vaccinatii se simt superiori fara sa fie in realitate superiori medical. epidemiologic ei sunt transmitatori. Tot ce garanteaza prospectul este ca fac forma mai usoara, o garantie echivoca devreme ce vaccinatii se infecteaza iar unii chiar au murit.

    3. OMS a declarat recent ca visul extirparii totale a virusului trebuie abandonat. Altfel spus, presupozitia vaccinismului de masa ca vom elimina virusul a cazut. Nu vom elimina heyrupist virusul. DIN CONTRA – laureatul Nobel Luc Monagnier arata ca vaccinarea de masa produce tulpinile prin agresivitatea ei, caci virusul muteaza ca sa scape de vaccin. Astfel vom avea surpriza ca vaccinatii vor fi pus sa faca paispe doze sa tina ritmul cu tulpinile. Mai mult vaccinismul agresiv poate deregla imunizarea naturala care este adevarata noastra arma impotriva epidemiilor.

    4. NU subestimati efectele adeverse de termen mediu si lung – acolo va fi grav cand apar daune reale, deoarece niciodata vaccinarea de masa nu a ramas fara victime, de aia este grav amestecul statului.

    Statul ia risc in numele oamenilor in mod grav. Este pregătită conducerea UBB să asume riscul vaccinării? Nu cred! DEvreme ce nici Pfizer nu isi asumă riscul.

    V-ati uitat la ce semnezi cand te vaccinezi? Semnezi că Pfizer nu isi asumă răspunderea dacă paralizezi sau crapi!

    Anyone, anything?

    UBB ar trebui să aștepte pana in septembrie și să nu mai asculte orbește de Guvernul condus de un fanatic precum Câțu. Ar fi bine să nu asculte nici de fanaticul de Cherecheș de altfel.

Postaţi un comentariu