Primăria vrea ca toți elevii din Cluj-Napoca să aibă acces la educația digitală. Vor fi cumpărate peste 1.600 de tablete pentru cei care nu dețin acasă laptopuri sau computere

Primăria Cluj-Napoca lansează, începând de mâine, proiectul educațional ”Educație digitală pentru toți elevii din învățământul preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca”, în condițiile în care școlile sunt închise din cauza epidemiei de coronavirus și în contextul atâtde invocatei educații digitale.

Potrivit inventarului realizat de municipalitate, din totalul celor 37.538 de elevi din oraș, există în prezent 1.678 de elevi fără un acces minimal la educația digitală, adică nu dețin acasă un computer, laptop sau o tabletă, Toți aceștia vor intra în perioada următoare în posesia tabletelor ce vor fi cumpărate în cadrul acestui proiect.

”Am investit în 2019 foarte mulți bani în dotarea tuturor școlilor din oraș cu calculatoare, laptopuri și internet. În acest moment în care cursurile școlare sunt suspendate și în condițiile în care în viitor tot mai multe activități educaționale se vor desfășura pe platforme digitale, am luat decizia de a asigura fiecărui elev din acest oraș posibilitatea de a studia în manieră digitală, în funcție de infrastructura de care are nevoie. Am spus mereu că educația nu este fair-play dacă nu este inclusivă, adică la ea trebuie să aibă acces toți elevii dintr-un oraș, dintr-o localitate.

În acest sens, voi convoca mâine o ședință de Consiliu local pentru a aloca școlilor suma necesară pentru achiziționarea de tablete pentru cei 1.678 de elevi care nu au acasă posibilitatea de a avea acces la învățământul digital. Tabletele costă 1.259.500 de lei, adică 261.000 de euro. Mâine le vom aloca școlilor 348.241 de lei, pentru că restul de 911.259 de lei sunt deja în bugetele școlilor carevor putea utiliza acești bani pentru cumpărarea acestor tablete.

Ceea ce e important de știut este că regimul tabletelor va fi identic cu cel al manualelor pe care le primesc de la școală, adică sunt considerate obiecte de inventar și vor fi predate la finalul clasei a XII-a.. Este o investiție sănătoasă în viitorul educației elevilor noștri și care-i va pregăti pentru ziua de mâine din perspectiva activităților de care au nevoie. ”, a declarat primarul Emil Boc.

Configurația minimală pentru o tabletă de 10 inchi va trebui să fie de 16 Gb memorie de stocare și 2 Gb memorie de RAM, iar costul de achiziție va fi de maxim 750 de lei pe bucată.

De distribuția tabletelor se vor ocupa școlile, astfel încât nu va fi nevoie ca elevii să se deplaseze la unitățile școlare după ele, dacă perioada de urgență se va prelungi.

Distribuie:

Postaţi un comentariu