Primăria nu ține pasul cu dezvoltarea orașului. În ”Orașul de 5 stele” se dă o luptă disperată pentru locurile în creșe

Criza locurilor din creșele clujene se adâncește pe an ce trece. Aproape o mie de familii din ”Orașul de cinci stele”, așa cum este supra-numit Cluj-Napoca în foarte multe referiri publice, au primit interzis în grădinițele de stat și în acest an. 962 de familii mai exact, care începând de săptămâna trecută vor trebui să-și bage adânc mâinile în buzunare pentru a-și duce copiii la creșele private sau pentru a-și angaja o bonă, sau pur și simplu să-i țină încă un an pe lângă casă. Pare neverosimil ca într-un oraș dat exemplu în mai toată țara pentru dezvoltarea sa, să vezi că locuitorii acestuia se dau an de an de ceasul morții pentru un drept ce li se cuvine, sau că primăria e mai interesată de eliberarea de autorizații de construcție pentru clădirile luxoase de birouri care răsar ca ciupercile după ploaie, sau de organizarea de festivaluri care să ia fața turiștilor, în loc să se preocupe de o obligație ce-i revine ab initio.

Promisiuni am primit an de an, ba chiar în 2013 primarul Boc îndemna clujenii să nu stea pe gânduri și să treacă la procreere: “Anul viitor (2014, n.red.) vom reuşi să acoperim toate solicitările care există în Cluj-Napoca pentru locuri în creşă. Mesajul meu este: Faceţi copii, primăria Cluj-Napoca acoperă toate locurile”.

Ei bine, clujenii au ascultat de primar și au făcut copii, și nu puțini dacă stăm să ne gândim că anual în ”Orașul de cinci stele” se nasc peste 6.700 de copii.

 

”Avem nevoie de creșe, nu de sisteme de punctare”

Față de anul trecut, municipalitatea a sporit până în prezent numărul de locuri în creșe, de la 1.142 la 1.232, însă deloc suficiente pentru cererea uriașă existentă. Concret, în 2019, în creșele clujene s-au eliberat 674 de locuri, dar numărul cererilor a fost de aproape 1.500.

Repartizarea locurilor în creșe s-a finalizat săptămâna trecută iar 962 de copii au rămas pe dinafară, plus alte câteva sute a căror familii nu și-au mai depus dosarele din diverse motive. Astfel că listele afișate de municipalitate cu cei admiși sau respinși au fost primite cu un interes similar celor de la Bacalaureat, de exemplu. Reacțiile părinților care și-au văzut speranțele năruite într-o creșă pentru copilul lor nu au întârziat să apară.

Și câți nu s-au înscris… Doamne, ce nebunie. La ce punctaje mari sunt… arată că lumea e disperată pe drept din cauza situației. Mi se pare că e mai rău ca anul trecut în luna mai, cu toate schimbările de punctaje. La prima vedere, vreo 200 cred că sunt picați cu 20 puncte”.

Lipsesc peste 2.000 locuri anual, dacă conexăm cu informația publică oferită de Primărie privind nașterile anuale. Clujul are demografia și sporul natural crescut, aproximativ ca înainte de ’89”.

Chiar așa…punctajul este irelevant. Practic, toți cei înscriși au nevoie și dreptul la un loc în creșă. Nevoia reală este de înființarea mai multor creșe, nu de sisteme de punctare și departajare schimbate de la an la an”.

Exact realitatea e că autoritățile locale nu țin pasul cu dezvoltarea orașului. Creșe lipsă , străzi blocate, PUZ-uri în lucru cu anii, sunt doar câteva probleme stringente”.

Asta înseamnă că primăriile din Cluj și Florești ar trebui să primească câteva sute de cereri de înființare de creșe în perioada următoare”.

Da, din păcate primăria nu vede problema, nu vede sau are alte interese. Întrebarea rămâne: de ce creșele nu sunt o prioritate ? Și nici grădinițele? Și nici spitalele?

Dacă ne uităm statistic, criza creșelor se adâncește anual. În 2018, peste 700 copii respinși, în 2019, creștere cu 22%, peste 950. Cum tendința este de creștere a numărului de nașteri, în 2020 vom avea peste 1.200 copii care vor fi respinși”.

Oricum numărul nu este real, multe mame nu au depus dosar ca și acum, sau au preferat o creșă privată sau un an în plus acasă fără venit, sau șomaj 6 luni. Aceste statistici reale nu le vedem niciunde contorizate, din păcate. Iar creșele private au crescut prețurile de la an la an, cu minim 20-40%, știind că părinții nu prea au ce sa facă cu copiii…

(Sursa: Grupul de Facebook ”Creșe și grădinițe Cluj”)

 

Emil Boc: ”Deocamdată atât poate face administrația locală”

Primarul Clujului se declară preocupat în cel mai mare grad de problema locurilor din creșe și spune că municipalitatea dă tot ce poate pentru a spori numărul acestora. Și, mai nou, că așteaptă o mână de ajutor de la autoritățile centrale.

Noi, din 2016 încoace, am dat în folosință aproximativ 250 de locuri în creșe, din 2013 s-au creat 459 de locuri, mai sunt pentru 2020-2021 încă 430 de locuri pe care le face primăria, din banii puțini pe care-i mai are, pentru că, v-am spus, anul trecut am pierdut 16 milioane de euro, anul ăsta 20 de milioane de euro. Din partea administrației locale, constant am încercat să facem ceva pentru creșterea numărului de locuri. Deocamdată atât poate face administrația locală. Pe de altă parte, noi am angajat 15 persoane doar anul acesta ca personal suplimentar în creșe, și asta e încă o presiune suplimentară pe bugetul local”, a declarat primarul Clujului.

 

Voucherele de creșă, o frecție la piciorul de lemn?

Soluția nu poate fi decât una mixtă, locală și națională. Eu am cerut încă de anul trecut atât Guvernului, cât și Parlamentului, să emită un act normativ prin care să poată fi acordate vouchere de creșă în special în zonă privată sau pentru bone pentru a-i ajuta pe cei care sunt cu venituri mai mici. Din nefericire, nici Guvernul și nici Parlamentul n-au făcut nimic un an de zile și pot să vă spun că există la Parlament un proiect de lege care spune așa: ‘Mamele sau, după caz, persoanele care au în întreținere copii cu vârste de până la trei ani, beneficiază de vouchere valorice de 150 de euro pentru fiecare copil cu vârstă de până la trei ani, destinat achiziționării de servicii de asistență și îngrijire a copilului. Voucherele pot fi folosite pentru achiziționarea integrală sau parțială a unor servicii de asistență și îngrijire a copilului care fac parte din următoarele categorii: creșe și grădinițe, bone care-și desfășoară activitatea conform Legii 167/2014 privind exercitarea meseriei de bonă, centre de petrecere a timpului liber sau unor spații destinate copiilor de sub trei ani, alte spații publice sau private care includ servicii de asistență și îngrijire a copiilor”, spune Emil Boc.

 

”Creșele private nu sunt acreditate, nu îndeplinesc condițiile legale”

Primarul Clujului insistă pe cadrul legislativ care ar permite municipalității să ofere voucherele minune. În plus, nici soluția creșelor private nu e văzută cu ochi buni, primarul afirmând cu subiect și predicat că acestea nu sunt acreditate și că nu îndeplinesc condițiile de siguranță pentru copii.

Acest proiect, dacă ar fi aprobat în regim de urgență în septembrie la începutul sesiunii parlamentare, ar rezolva în bună parte problema, pentru că ar da posibilitatea ca toți cei care nu reușesc să primească un loc în creșele de stat să poată primi acest sprijin financiar cu care să-și angajeze o bonă, care are deja o lege și o meserie acreditată în sistemul instituțional din România, sau să-și ducă copiii la creșele private care, din nefericire, nu sunt acreditate pentru că nu îndeplinesc condițiile legale. Acestea, ca să poată primi voucherul sau tichetul de creșă, creșa trebuie să fie acreditată în sistemul instituțional românesc. Eu vorbesc de siguranța copiilor, aici nu e de joacă, e vorba de siguranța alimentară a copiilor, să fim siguri că acei copii au un circuit alimentar curat, igienic și sănătos, că nu-mi trimit copilul să se îmbolnăvească acolo la creșă. Acest lucru nu se discută, nu se poate negocia nimic. Vorbesc de siguranța la un incendiu, doamne ferește de așa ceva, dar trebuie să am toate ieșirile asigurate, marcate, astfel încât nimeni să nu pățească nimic. Și am mai spus-o, așa cum am pus în buget două milioane de euro anul acesta pentru cumpărarea de locuințe sociale, așa cum am pus aproape un milion de euro pentru subvenționarea chiriei pentru persoanele cu venituri reduse, așa vom putea pune în jur de un milion de euro pentru subvenționarea plății sau contravaloarea îngrijirii de către o bonă a copiilor, doar să ne creeze acest cadru legislativ. Cu toată sărăcia bugetului am putea găsi banii necesari, am putea găsi inclusiv susținere privată pentru așa ceva. A încerca să amenajezi pentru acreditare un spațiu o creșă sau o grădiniță ne-ar costa mai mult decât dacă am construi-o de la zero. Și spun asta în cunoștință de cauză, pentru că știu că cerințele și exigențele sunt consistente”, a mai spus edilul Clujului.

 

[stextbox id=’info’ defcaption=”true”]Promisiuni pentru încă 400 de locuri în următorii doi ani: Potrivit primarului Emil Boc, municipalitatea intenționează să crească cu încă 430 numărul locurilor din creșe până în 2021 prin înființarea a cinci asemenea instituții în diverse locuri din oraș: str.Grigore Alexandrescu cu 90 de locuri – termen de finalizare 2020; str. Meziad (extindere) cu 90 de locuri – termen de finalizare sfârșit 2020 – început 2021; str.Traian Vuia 87 cu 90 de locuri – stadiu: studiu de fezabilitate până la sfârșitul acestui an; Parcul Feroviarilor cu 60 de locuri – stadiu: cadastrare imobilul, finalizare 2020-2021; incintă Lic.Edmond Nicolau cu 100 de locuri – stadiu: studiu de fezabilitate, finalizare 2020-2021. La privat s-ar găsi locuri, dar e scump. În condițiile locurilor puține din grădinițele de stat, părinții au la îndemână sectorul privat. Aici însă, lucrurile se schimbă radical, dacă e să ne luăm doar după costurile care trebuie suportate. În general, la grădinița privată prețul unui an educațional ajunge până la 2.000 de lei, pentru programul lung, preț care nu include însă de regulă masa, pentru care părinții mai trebuie să scoată din buzunar circa 15 lei/zi, și nici îmbrăcămintea, o uniformă putându-se achiziționa pentru alți circa o sută de lei.[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu