Primăria Cluj-Napoca a anunțat oficial cele 15 proiecte câștigătoare în programul de bugetare participativă

Primăria Cluj-Napoca a anunțat marți, în cadrul unei conferințe de presă, proiectele câștigătoare din programul online de bugetare participativă inițiat în premieră în România în acest an.

Astfel, cele 15 proiecte care vor fi implementate de Primăria municipiului Cluj-Napoca începând de anul viitor sunt:

Primul proiect din fiecare domeniu:

  1. Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” – Complex Educațional;
  2. Creșterea siguranței pietonale la trecerile de pietoni;
  3. Parcul Între Lacuri;
  4. Amenajarea spațiilor publice cu unități de colectare inteligentă a gunoiului;
  5. Trotinete electrice-sistem de închiriat;
  6. ClujWay.

Restul proiectelor câștigătoare:

  1. Amenajare Mansardă Școala „Ion Creangă”;
  2. Centrul de tineret Cluj-Napoca;
  3. Demolare garaje și înlocuirea lor cu parcări și spațiu verde;
  4. Toalete pentru toți;
  5. Clujul verde – un copac la trei parcări;
  6. Autobuze/Microbuze școlare cu circuit închis;
  7. Piste biciclete Observatorului și Nicolae Titulescu;
  8. Artă în curtea școlii – Lăsați artiștii stradali să coloreze Clujul;
  9. Clujul Verde și Eficient: Grădini verticale și Fațade vegetale.

În total, în programul online de bugetare participativă au fost depuse 338 de proiecte, au fost declarate eligibile 126 de proiecte și au fost activate peste 21.000 conturi. Numărul voturilor exprimate a fost de 40.000 în cele două etape de vot.  

„Majoritatea dintre aceste proiecte sunt proiecte multianuale. Începând de mâine voi cere fiecărui departament de specialitate să facă fișa de implementare a proiectelor. Sunt proiecte care presupun etape multianuale. Fiecare responsabil din primărie va prezenta până la finalizarea bugetului pentru 2018 graficul de implementare, astfel încât să știm că ceea ce au votat cetățenii se va întâmpla. Nu putem fi indiferenți la cele 40.000 de voturi”, a spus Emil Boc.

Potrivit primarului Emil Boc, fiecare proiect are alocată suma de 150.000 de euro. Unele proiecte vor avea nevoie de mai mulți bani și, ca urmare, proiectele vor fi implementate și după 2018.

„Vă dați seama că revoluția bolșevică fiscală a guvernului va aduce o pierdere la bugetul local de 20-30 milioane de euro. Dar nu vom scoate de pe lista de investiții aceste proiecte. Vom reduce din altă parte. Va fi complicat cu bugetul pentru 2018”, a precizat Emil Boc.

Cu privire la diferența foarte mare între numărul de voturi exprimat pentru primele trei proiecte din cele 15 care urmează a fi finanțate și celelalte proiecte, primarul municipiului Cluj-Napoca a precizat că voința exprimată este voința respectată și, dacă inițiatorii ideilor au făcut campanie de promovare a lor, Primăria trebuie să se conformeze. „Asta e democrația până la urmă și noi trebuie să îi încurajăm pe oameni să participe. E un început bun care arată că avem potențial și că acest mecanism trebuie continuat. Vom prelua idei și dintre proiectele care nu au fost aprobate și le vom integra în planurile noastre de buget”, a spus Emil Boc.

Citiți și:

Programul de bugetare participativă, la final: Despre nevoile orașului sau cine face lobby câștigă

Distribuie:

Postaţi un comentariu