Premieră națională. La Cluj a fost inaugurat primul spațiu recreațional experimental amplasat într-un aeroport

Foto: Dan Bodea

Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii a inaugurat în premieră în România un spațiu recreațional experimental care include o bibliotecă și un mic centru de informare,  în incinta Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.  Cluj-Napoca se adaugă astfel unei liste extrem de scurte de aeroporturi europene care beneficiază de biblioteci gratuite în incinta lor printre care Schipol (Olanda), Tallin (Estonia) și Craiova.

Spațiul experiemental de așteptare se află în zona publică din corpul de legătură dintre cele două clădiri de terminale ale aerogării clujene. Acesta este format din mai multe corpuri de mobilier care au funcțiile de bibliotecă, bancă de șezut și masă, dar și mai multe fotolii personalizate în culorile unor festivaluri clujene.

Spațiul are o suprafață de zece metri pătrați, urmând ca aceasta să se extindă dacă proiectul pilot va fi considerat un succes în perioada următoare. Biblioteca a fost realizată 100% din donații, iar cei interesați să doneze cărți pot face acest lucru pe parcursul acestei săptămâni.

Spaţiul actual are şi rol de punct de informare turistică şi ar putea fi extins în luna septembrie. Acesta poate acomoda 20 de persoane simultan care se pot bucura de lecturarea unor volume scrise în limba română, engleză și franceză în timp ce așteaptă sosirea rudelor sau a cunoscuților în apropierea ieșirii din terminalul Sosiri.

Florin Moroșanu,   președintele Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii / Foto: Dan Bodea

Florin Moroșanu, președintele Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii / Foto: Dan Bodea

„Ideea de a realiza o bibliotecă în aeroport a venit în momentul în care am o activare cu un zbor România -Marea Britanie, Cluj-Liverpool. Am organizat în premieră un concert în zona de siguranță a aeroportului și atunci ne-am dat seama că există potențial. Acest loc era unul deschis care părea să fie nefolosit și atunci, împreună cu cei care au pus umărul la acest proiect ne-am gândit să încercăm. Proiectul este unul pilot, e mic pentru a nu încurca, dar dacă va exista interes, acesta va primi un spațiu mai generos”, a spus Florin Moroșanu, președintele Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii.

Biblioteca se află într-o zonă circulată, astfel încât cât mai mulți oameni să aibă acces la volumele puse la dispoziție de noul spațiu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Anul acesta, pe lângă pasageri vor tranzita aeroportul clujean patru milioane de oameni, iar anul viitor, datorită creșterii traficului pe aeroport vor trece cinci milioane de oameni prin aeroport. Este vorba de un sfert din populația României, iar această inițiativă va avea un impact pozitiv asupra populației, având în vedere profilul pasagerilor care trec prin aeroport. Avem pasageri de toate categoriile: turiști sau persoane care călătoresc în interes de business. S-au diminuat foarte mult întârzierile pe timp de iarnă, dar când vor mai exista, această bibliotecă va ajuta pasagerii. Încurajăm clujenii să doneze cărți”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca”.

Festivalurile clujene își dau mâna și susțin cultura

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Pentru a scoate în evidență această zonă și pentru a marca spiritul colaborării care colorează întreaga candidatură a orașului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, câteva dintre cele mai importante festivaluri ale orașului au donat fotolii personalizate, dând naștere astfel unui spațiu atipic pentru un aeroport din România. Astfel, Jazz in the Park, TIFF, Electric Castle, Untold Festival, CooltUrban și Mioritmic au donat câte două astfel de puf care colează perfect peisajul bibliotecii realizată de studenții Asociației Studenților Arhitecți și dotată cu cărți prin donația Asociației Cărțile pe față.

„Ne-a făcut plăcere să ne implicăm în cadrul proiectului. Mobilierul bibliotecii a fost realizat în cadrul Zilelor Arhitecturii care au avut loc săptămâna trecută. Dorim să ne implicăm și în viitor și să susținem și alte inițiative de acest gen”, a spus Hunor Bako, reprezentant al Asociației Studenților Arhitecți.

Victor Miron Foto: Dan Bodea

Victor Miron Foto: Dan Bodea

„Biblioteca transmise un mesaj puternic: «Culturile se întâlnesc și la aeroport». Cred că lectura este un mod de a ne hrăni. Clujenii au fost foarte deschiși și au donat volume de toate genurile: avem volume  scrise de autori clasici, volume SF, literatura moderna, dar si ghiduri sau dicționare, care sunt de asemenea foarte utile. Noi credem că cu cât vedem mai mulți oameni care citesc, cu atât cresc șansele să ni se facă poftă de citit.  Toți cei care citesc în spații publice sunt ambasadori ai lecturii”, a spus Victor Miron reprezentant al Asociației Cărțile de față.

„E important să fim prezenți în cadrul aeroportului clujean, care este un partener strategic pentru noi, organizatorii de evenimente. Untold și-a propus anul acesta să facă mai multe acțiuni în zona culturală. Avem de asemenea, campania Bac de nota zece unde îi incurajam pe elevi sa puna mana pe carte”, a spus  Adrian Chereji, director marketing & comunicare Untold Festival.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Suntem încă de la început susținătorii proiectului Cluj Capitală Europenă în 2021. Nu numai că ne-am donat cei mai buni oameni pentru a lucra în cadrul proiectului, dar am donat și câteva puf-uri”, a declarat Alin Vaida, director Jazz in the Park.

„Deși Electric Castle are loc în Bonțida, festivalul este al clujenilor. Am donat mai multe puf-uri trecute prin noroiul de anul trecut , pline de povești”, a spus Andi Vanca, PR Electric Castle Festival.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Biblioteca din aeroport este un proiect pilot al Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii derulat împreună cu Aeroportul Internațional Cluj și ai celorlalte ONG-uri.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu