Premieră la Reactor: „99,6%”, o creație colectivă pe tema conviețuirii interetnice

Foto: Andra-Salaoru

Luna noiembrie aduce o nouă premieră la Reactor de creație și experiment, de data aceasta o creație colectivă, a nouă artiști maghiari și români care s-au întâlnit în preajma Centenarului pentru a vorbi, cu foarte multă candoare, despre relațiile interetnice și despre lucrurile care îi apropie.

„Este o temă importantă mai ales în anul Centenar, pentru că de obicei discursul oficial este despre lucruri grandioase și mari victorii, însă acele mari victorii au lăsat în urmă foarte multă ură. Există o distanță între culturi pentru că nu suntem învățați să ne apropiem unii de ceilalți. În foarte puține contexte vorbim despre identitatea de etnie. De foarte multe ori suntem împreună, români și maghiari, dar în foarte puține instanțe se vorbește despre această alăturare” transmite echipa spectacolului.

Raul Coldea, Panna Adorjáni și Bogdan Olarson, o parte din echipa spectacolului/Foto: Dan Bodea

„99,6%” – procentul materialului genetic comun pe care ființele umane îl au și care se determină în urma unor teste ADN la care s-au supus și protagoniștii în timpul perioadei de documentare – a fost realizat folosind metodele teatrului devised, încercând formule de lucru bazate pe orizontalitate, structuri non-ierarhice și experimentând cu limbajul muzical și cu cel performativ. Fără a-și atribui funcții specifice unui spectacol clasic, membrii echipei artistice au contribuit în mod egal la acest rezultat, accentul fiind pus pe negocierile constante în procesul de lucru.

„Reactor a venit cu propunerea unui spectacol în care eu ar fi trebuit să particip inițial ca dramaturg. Așa am acceptat să iau parte la un proiect chiar dacă forma lui nu era definitivată. Propunerea mea de limbaj pentru acest spectacol a fost una non-ierarhică, orizontală, un exercițiu de democrație participativă, un fel de laborator de utopie”, a explicat Panna Adorjáni pentru Transilvania Reporter.

Procesul de lucru nu a fost unul ideal pentru echipa implicată în proiect având în vedere timpul foarte scurt de care au dispus pentru realizarea spectacolului.

„Eu sunt foarte interesat de orizontalitate și democrație participativă și cumva am mai aplicat asta în spectacolele pe care le-am regizat până acum. Dar de cele mai multe ori această democrație participativă era înlocuită de anumite roluri pe care a trebuit să ni le asumăm. De data aceasta procesul a fost dus până la capăt. Cred că avantajele unui astfel de proces de lucru este că toată lumea poate să aibă o contribuție creativă egală. Dezavantajele țin de faptul că și în societate, în general, dar și în cazul nostru specific, este nevoie de foarte mult timp să ajungi la un consens”, a spus la rândul său regizorul Raul Coldea.

Din echipă a făcut parte și artistul Bogdan Olarson pentru care procesul de realizare a spectacolului a fost un real experiment în care a fost pus față în față cu un tip de relaționare în care nu există neapărat un lider.

„Cercetarea pentru acest spectacol a început să se contureze la Racoș, în Brașov, în această vară, unde am văzut că există o conviețuire între mai multe culturi și am început să explorăm diferite aspecte. Am avut acolo niște workshop-uri, au fost invitate și două spectacole de teatru pentru copii, de la Reactor și de la ZUG, am povestit cu oamenii, am făcut câteva interviuri și am încercat să înțelegem dinamica acelei comunități. Am revenit la Cluj și am început să avem întâlniri. La Racoș, de asemenea, am avut o discuție despre arborele genealogic al fiecăruia din echipă. Din punct de vedere personal a fost și o căutare în care ne-am cunoscut mai bine pe noi înșine”, a precizat Bogdan Olarson, aflat la prima sa colaborare cu Reactor de creație și experiment.

„Avem în comun 99,6% din materialul genetic. 99,6% din «noi» visează la aceleași lucruri, dar ajungem să ne definim doar prin ce ne diferențiază. Construim ficțiuni și ne simțim în siguranță în ele. Ficțiuni în care suntem altfel decât ceilalți. 99,6% este despre conviețuire și despre limbaje comune. 99,6% nu este un spectacol, e o călătorie delicată spre acceptare și solidaritate”/Foto: Andra Salaoru

Spectacolul reunește un grup foarte divers de artiști și selectarea lor a fost un experiment în sine. Miza lor principală a fost de a-și cunoaște fiecare istoria personală, de a afla ce înseamnă pentru ei România și de a lucra foarte conștient cu identitatea și apartenența lor. Cea mai mare diferență între ei a fost evidentă prin limba pe care o vorbeau, respectiv existența unui bilingvism asimetric în cazul persoanelor de etnie maghiară. Din echipa spectacolului fac parte artiști constanți ai spațiului Reactor (Oana Mardare, Raul Coldea, Radu Dogaru și Petro Ionescu), alături de ei fiind invitați artiști aflați la prima colaborare cu spațiul (Panna Adorjáni, Hermina Csala, Kinga Ötvös, Bogdan Olarson și Adi Tudoran).

O sursă importantă de documentare pentru cei nouă artiști a fost cartea „Politică naţionalistă şi etnicitate cotidiană într-un oraş transilvănean”, o cercetare a sociologului american Rogers Brubaker care face o analiză foarte complexă a etnicității din Cluj, cu multe studii de caz despre schimbările de regim și administrație.

„În fiecare zi de lucru două sau trei persoane din echipă, prin rotație, am propus exerciții și moduri de abordare. Fiecare am spus cu ce vrem să contribuim în spectacol, am făcut o selecție de teme pentru spectacol: Conviețuire, iubire, identitate, acestea au fost temele principale. Surprinzător nu am vrut să facem un spectacol despre limbă, ca barieră între comunități. Muzica este folosită ca limbă comună”, a spus Panna Adorjáni.

Exemplele concrete din istoria orașului nu sunt reflectate neapărat în spectacol și, ca urmare, spectacolul nu aparține teatrului documentar și nici nu vine cu un răspuns. Este un exercițiu de cunoaștere și de exprimare a unor idei mai puțin exprimate.

„Performance-ul nostru este în primul rând despre identitate și ridică mai multe „de ce-uri” comune și individuale. A contat foarte mult în procesul de creație felul în care ne identificăm și cum ne raportăm din istoriile noastre personale la etnicitate, cum am învățat despre etnia noastră, cum am trăit sau nu am trăit alături de ceilalți. Este foarte greu să negociezi cât de mult îți impui dominanța în echipă pentru că fiecare avem personalitatea noastră. Apar orgolii pentru că fiecare venim cu un bagaj predefinit de cunoștințe care nu coincid întotdeauna cu ale colegilor noștri. Dar este un exercițiu despre cum poți renunța pentru binele grupului fără să renunți la nimic din ce te definește”, a precizat Raul Coldea.

[stextbox id=’custom’]99,6% va fi prezentat în spațiul Reactor de creație și experiment (strada Petöfi Sándor nr. 4, Cluj-Napoca) în data de 12 noiembrie, de la ora 19.00. Durata aproximativă a spectacolului este de 100 de minute. Limba: Română, maghiară, engleză (cu subtitrări în română, maghiară și engleză). Spectacolul a fost realizat în cadrul proiectului „România – un veac de iubire și ură”, un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu