Precipitații și inundații istorice în Europa. Germania, printre țările cel mai grav afectate
Ploaia torențială și inundațiile au lăsat în urmă peste 90 de morți și alte sute de oameni dispăruți în vestul Europei, Germania aflându-se în fața unei grave catastrofe naturale, scrie Euronews.
Cel puțin 50 de persoane au murit în statul german Renania-Palatinat, dintre care nouă locuiau într-o unitate de asistență pentru persoane cu dizabilități. Alte 30 de persoane au murit în Renania de Nord-Westfalia, potrivit autorităților locale care spun că numărul deceselor ar putea crește și mai mult. În Belgia, radio-ul RTBF a raportat că 12 persoane au murit în urma inundațiilor. Franța, Olanda și Elveția au fost, de asemenea, afectate de inundații.
Merkel șocată de „catastrofă”
Este unul dintre cele mai grave dezastre naturale pe care Germania le-a trăit de la cel de-al doilea Război Mondial, după ce multe orașe și sate au fost inundate în urma ploilor torențiale. Joi, autoritățile au spus că liniile de comunicare, inclusiv conexiunile la internet și la telefon, au fost restricționate, numărul de urgență 112 „nefiind accesibil”.
Zeci de oameni au fost dați dispăruți după ce mai multe case s-au prăbușit în satul Schuld din Eifel, o regiune vulcanică de dealuri și văi mici. Multe sate au fost reduse la moloz, cu construcții vechi din cărămidă și lemn care nu au putut rezista viiturilor. Acesta vine după ce miercuri au fost raportate cinci decese, inclusiv un bărbat de 82 de ani care a murit în Wuppertal după ce a căzut în subsolul inundat și un pompier care s-a înecat în Altena în timpul intervențiilor de salvare.
Guvernatorul statului Renania-Palatinat, Malu Dreyer, a declarat joi în parlamentul regional că “nu am văzut niciodată un astfel de dezastru. Este cu adevărat cutremurător”.
Cancelarul Angela Merkel, aflară la Washington pentru o întâlnire cu președintele SUA, Joe Biden, a declarat că a fost „șocată de catastrofă”.
Belgia, lovită grav
Dincolo de graniță, în Belgia, guvernatorul provinciei Liege, Catherine Delcourt, a spus că cel puțin două persoane și-au pierdut viața și că alte câteva au fost date dispărute. Patru cadavre au fost găsite joi și în districtul estic belgian Verviers, a confirmat procurorul orașului. Locuitorii din Chaudfontaine, pe malul râului Vesdre, au început să fie evacuați miercuri după-amiază. Operațiunea era de așteptat să implice până la 1.700 de persoane, a raportat RTBF. În plus, sute de cercetași care aveau tabăra în Valonia au trebuit să fie evacuați și relocați încă de marți seara.
“Evacuăm taberele cercetașilor una după alta“, a declarat pentru RTL-TVI Corine Mullens, primarul orașului Rochefort (sud), un oraș turistic unde se întâlnesc mai multe râuri.
Un total de 120 de tabere sunt afectate și fie trebuie să fie evacuate, fie să-și amâne călătoriile din cauza vremii, a declarat Gilles Beckers, purtătorul de cuvânt al cercetașilor din Belgia, pentru canalul de știri LN24.
Guvernul francez a declarat că 40 de salvatori din Unitatea sa de pregătire și intervenție în securitate civilă, precum și un elicopter cu doi specialiști în salvare acvatică la bord, erau în drum spre Belgia pentru a ajuta. Au fost trimiși ca parte a protecției civile și a ajutorului umanitar oferit de Uniunea Europeană.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris joi dimineață pe Twitter că UE „este gata să ajute” și că țările afectate de inundații pot apela la Mecanismul de Protecție Civilă al UE. “Gândurile mele sunt cu familiile victimelor inundațiilor devastatoare din Belgia, Germania, Luxemburg și Olanda și cu cei care și-au pierdut casele.”
Italia și Austria au trimis, de asemenea, echipe de salvare pentru inundațiile din Belgia, a spus Comisia, în timp Satelitul UE Copernicus oferă hărți de evaluare a zonelor afectate.
Risc de inundații în nord-estul Franței
Franța a fost, de asemenea, lovită de precipitații abundente, 11 departamente de nord-est aflate încă sub avertizare joi dimineață din cauza riscului de inundații.
Evacuări olandeze
Autoritățile din orașul Valkenburg din sudul Olandei, aproape de granițele germane și belgiene, au evacuat peste noapte o casă de îngrijire a vârstnicilor și un ospiciu în mijlocul inundațiilor care au transformat strada principală a orașului turistic într-un râu, a informat presa olandeză.
Guvernul olandez a trimis aproximativ 70 de soldați în provincia Limburg care să ajute la transportul evacuaților și umplerea sacilor de nisip pe măsură ce râurile își spărgeau malurile. Nu s-au raportat răniți în urma inundațiilor în Olanda.
Lacurile elvețiene cu risc de inundații
În Elveția, precipitațiile abundente au saturat solul și au provocat alunecări de teren și alunecări de noroi.
Autoritățile de la Geneva recomandă să nu se meargă de-a lungul râurilor și să nu se coboare pe Rhône din cauza condițiilor de debit mare. Nivelul lacului Geneva este, de asemenea, îngrijorător pentru autorități.
Riscul inundațiilor a fost mare pe malul lacului Zurich și al râului Limmat, iar autoritățile au îndemnat oamenii să nu meargă în păduri din motive de siguranță, după furtuni violente și rafale de vânt care depășesc 100 km/h.
Lacul Lucerna, din centrul Elveției, prezintă, de asemenea, un risc foarte mare de inundații, a avertizat MeteoSchweiz, în timp ce lacurile Thun, Biel, Rinul superior și râul Reuss sunt expuse unui risc ridicat.
Mai multe treceri montane și tuneluri au fost închise, iar traficul feroviar a fost întrerupt în mai multe părți ale țării, potrivit Căilor Ferate Federale Elvețiene (SBB), mai scrie Euronews.
Precipitații istorice în județele Alba și Cluj
Precipitații de 250 de l/mp s-au înregistrat de aseară până dimineață, la stația hidrometrică Ocoliș pe de Valea Ierii. Apele Române transmit că cele mai însemnate pagube materiale ale precipitațiilor istorice au avut loc în urma unei viituri puternice pe râul Ocoliș, în localitățile Ocoliș, Vidolm – județul Alba – și Iara – sat Ocolișel (județul Cluj). Echipele Apelor Române intervin în județul Alba cu toate mijloacele din dotare.
“Precipitații de 223 l/mp s-au înregistrat într-un interval de 5 ore, în cursul serii trecute, la stația hidrometrică Ocoliș de pe Valea Ierii. Până în cursul dimineții, au mai căzut, în același loc, încă 25 l/mp (total: 250 l/mp). În urma ploilor torențiale, de tip flash-flood, precum și a scurgerilor rapide de pe versanți, pe râul Ocoliș, s-a produs o viitură puternică, cu efecte locale severe. În aceste localități Ocoliș -sat Ocoliș și Vidolm (județul Alba) și Iara – sat Ocolișel (județul Cluj) s-au înregistrat, la această oră, cele mai însemnate pagube materiale. Nu au fost victime omenești.
Echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Mureș -Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba, împreună cu cele ale IJSU Alba și voluntari din cadrul primăriilor Ocoliș, Vidolm (județul Alba) și Ocolișel (județul Cluj), acționează la această oră, cu utilajele din dotare, pentru înlăturarea blocajelor de pe cursurile de apă Ocoliș și Ocolișel (afluenții de stânga ai râului Arieș), precum și pentru deblocarea căilor de acces din zonă.
Nivelurile râurilor Ocoliș și Valea Iarei sunt în scădere, fiind sub cotele de atenție. În continuare, sunt prognozate precipitații cod portocaliu pentru bazinul superior şi afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior al râului Arieş (judeţele Alba şi Cluj), conform avertizării hidrologice emise de INHGA, până sămbătă, la ora 9.00 (cod portocaliu) și până la ora 16.00”, arată un comunicat de presă de la Apele Române.