Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, s-a stins din viață la vârsta de 61 de ani

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla

Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla s-a stins din viață în cursul acestei zile, a transmis Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, prin Pr. Daniel Avram, purtător de cuvânt.

„Cu profundă durere sufletească, aducem la cunoștința tuturor credincioșilor greco-catolici și a tuturor românilor că azi, 12 ianuarie 2021, la ora 15:20, Preasfinția Sa Florentin CRIHĂLMEANU, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, s-a stins subit din viață la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca.

În ciuda faptului că starea sănătății Preasfinției Sale se ameliorase în urma infectării cu Covid-19 și se apropia de sfârșitul perioadei de carantinare, s-a confruntat cu o criză acută cardio-respiratorie. A fost chemată ambulanța, iar medicii au efectuat  toate procedurile de resuscitare, dar, cu tot efortul depus, la ora 15:20 s-a constatat decesul.

Preoții, persoanele consacrate și toți credincioșii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla resimt această plecare ca pe o imensă pierdere, dar cu credință în Mântuitorul Isus Hristos Cel Înviat se unesc în rugăciune pentru sufletul harnicului, blândului și smeritului lor Ierarh. Această încercare dureroasă, trăită în lumina credinței și a Învierii, nădăjduim să aducă unitate și pace în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut, care i-au primit îndrumarea spirituală, l-au admirat și stimat pentru dăruirea în slujirea lui Hristos și a Bisericii Sale.

Odihna veșnică dă-i-o lui, Doamne, și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească. Să se odihnească în pace, din mila lui Dumnezeu. Amin”, se precizează în comunicatul de presă.

Citiți și:

PS Florentin Crihălmeanu confirmat cu Coronavirus SARS CoV-2

PS Florentin Crihălmeanu – S-a născut în 17 septembrie 1959, la Iaşi, Judeţul Iaşi, într-o familie de intelectuali, tatăl său fiind Cornel, greco-catolic iar mama Alice, romano-catolică. Primii trei ani de şcoală primară i-a făcut la Turda, iar clasa a patra la Iaşi. Clasele V-XII le-a urmat la Liceul nr. 15 din Cluj-Napoca, unde a luat şi examenul de bacalaureat. Între 1979-1984, a urmat cursurile Facultăţii de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic, Cluj-Napoca. A fost repartizat la Întreprinderea de Utilaj Tehnologic Bistriţa şi apoi detaşat la Întreprinderea de Utilaj Alimentar şi Frigorific Tehnofrig din Cluj-Napoca (1986-1990).

În anul 1986 a început studiile teologice în clandestinitate sub îndrumarea Pr. Pantelimon Aştelean iar în 1990 a urmat cursurile serale ale Seminarului Teologic Greco-Catolic din Cluj-Napoca.

În perioada octombrie 1990 – iunie 1994, a primit o bursă de studii la Colegiul Pio Romeno şi a studiat la Universitatea Pontificala Urbaniana din Roma, conferindu-i-se, diploma de Bacalaureat în Teologie (27 iunie 1992) şi Licenţa în Teologie (16 iunie 1994). În 7 iulie 2005, a susţinut Teza de Doctorat la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Pontificale Urbaniana din Roma.

Hirotonire, activitate preoţească

În 8 septembrie 1990 a fost hirotonit diacon în capela Episcopiei de Cluj-Gherla, iar în 9 septembrie 1990 a fost hirotonit preot, de către IPS George Guţiu, în cadrul Sfintei Liturghii din Piaţa Libertăţii, Cluj-Napoca.

În perioada 1994-1996 a făcut parte din corpul profesoral, având şi funcţia de spiritual al celor peste 80 de seminarişti ai Institutului Teologic Sf. Ioan Evanghelistul. Din decembrie 1994 a fost numit vicar general. Între 1994-1995 a predat la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai cursuri de Teologie biblică.

Consacrare episcopală

În 6 noiembrie 1996, Sf. P. Papa Ioan-Paul al II-lea l-a numit Episcop auxiliar de Cluj-Gherla, titular de Sili. A fost hirotonit episcop la 6 ianuarie 1997, de către Sf. P. Papa Ioan-Paul al II-lea, în Basilica San Pietro din Roma.

În 18 iulie 2002, prin Bula Pascendi Dominici gregis, Sfântul Scaun l-a numit în funcţia de Eparh al Eparhiei de Cluj-Gherla. La 6 august 2002 a avut loc întronizarea la Catedrala Schimbarea la Faţă din Cluj-Napoca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu