Practicanții de activități sportive în aer liber sunt exceptați de la obligaţia de a purta masca, în anumite condiții

Foto: Transilvania Reporter

Consiliul Național pentru Situații de Urgență (CNSU ) a anunțat situațiile excepționale care reglementează purtarea măștii, acolo unde aceasta este obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise. Acestea sunt prevăzute într-o hotărâre adoptată, luni, de CNSU.

Astfel, potrivit actului normativ, în localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, între acestea numărându-se și Clujul, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, în anumite condiții.

„Art. 3 În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte personae”, se arată în Hotărârea 50/26.10.2020.

Președintele CNSU, prim-ministrul Lodovic Orban a precizat că în acest moment nu sunt interzise activitățile din sălile de sport. „Deocamdată, vrem să vedem efectul măsurilor care au fost dispuse odată cu depăşirea pragurilor stabilite. În funcţie de analiza rezultatelor, vom decide dacă este sau nu necesar să stabilim alte măsuri”, a punctat prim-ministrul României.

În cee ace privește posibila decizie de restricţionare a circulaţiei pe timp de noapte în localităţile unde indicele de infectare depăşeşte rata de 3 la mia de locuitori, Ludovic Orban a menționat că această măsură ar afecta mai puţin populaţia matură și mai mult adolescenţii, aceștia fiind mai activi după ora 23.00.

„Deocamdată vrem să vedem dacă există efecte în alte ţări. Ştiţi că restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte afectează mai puţin populaţia matură, în special adolescenţii sunt cei care sunt activi după ora 23.00. Dar, să vedem efectele în alte ţări”, a explicat prim-ministrul.

Pe de altă parte, șeful Executivului a mai spus că nu mai este permisă organizarea de evenimente private cum ar fi nunţi, botezuri, mese festive, sărbătoriri în spaţii de evenimente şi restaurante, deoarece anchetele epidemiologice au arătat că acestea erau pe primul loc ca şi cauză a infectării cu noul coronavirus.

Distribuie:

Postaţi un comentariu