Peste 50.000 de participanți la a treia ediție Jazz in the Park

Foto: Jazz in the park
eepurl.com

Jazz in the Park 2015 a adunat peste 50.000 de participanți, mai mult decât dublu față de ediția anterioară, iar Fondul Jazz in the Park a strâns peste 9.000 de euro au anunțat organizatorii festivalului.

Cele mai animate zile de festival au fost sâmbătă și duminică, cu 16.000 și respectiv 17.000 de participanți, în timp ce vineri au venit în Parcul Central aproximativ 12.000 de persoane. De asemenea, cele două zile de concerte și activități de pe malul Someșului au strâns 4.500 de persoane, iar la serile de jam session din Colin’s Gastro Pub au participat aproximativ o mie de persoane. Concertele susținute de Bogdan Vaida și Florin Niculescu la Opera Maghiară au totalizat 1.500 de participanți.

Fondul Jazz in the Park, creat sub sloganul „Ia-ți orașul în primire!”pentru susținerea vieții culturale a orașului, a strâns 9.100 de euro, depășind obiectivul de 8.000 de euro propus la începutul festivalului. Înscrierile de proiecte și dosare continuă până în 20 iulie, iar regulamentele și formularele de înscriere sunt disponibile pe www.fond.jazzinthepark.ro. Vor fi finanțate cel puțin trei proiecte cu câte 9.000 de lei fiecare și se vor acorda minim trei burse de excelență de câte 2.000 de lei destinate susținerii tinerelor talente muzicale.

„Jazz in the Park este mai mult decât un festival de muzică. E un limbaj comun, un loc de întâlnire a comunității, prin care aceasta își recâștigă spațiul public și își ia în primire orașul. Jazz in the Park nu e numai jazz și nu e numai parc. Parcul din nume rămâne simbolul nostru, locul de unde am început și unde o să ne întoarcem mereu, dar e o metaforă pentru spațiul public și pentru toate locurile pe care le descoperim împreună la festival. Iar jazz-ul din nume se referă, așa cum am spus-o încă de la prima ediție, nu la stilul muzical, ci la ideea care stă la baza acestui stil: jazz înseamnă libertate, improvizație, descoperire, de aceea căutăm să aducem la festival muzică variată și activități complementare variate”, a declarat Alin Vaida, directorul festivalului.

Programul muzical din acest an a inclus artiști cu sound-uri diverse. „Am reușit în acest an să aducem la Cluj jazz-iști de mare valoare precum Florin Niculescu – proaspăt Cavaler al Artelor și unul dintre cei mai importanți violoniști de jazz manouche ai lumii, Zoe Rahman – britanica laureată la Mobo, EYOT – câștigători ai Umbria Jazz Festival, Balako, Spanache Trio, Blazzaj și alți muzicieni valoroși. Am organizat prima ediție a concursului Jazz in the Park, avându-i în juriu și în echipă pe câțiva dintre cei mai importanți specialiști ai jazz-ului din țară, prilej cu care am descoperit câteva tinere trupe de viitor, cu care o să ne întâlnim pe scenă în anii care vin. De asemenea, am adus, ca de fiecare dată, câteva proiecte muzicale experiment, iar participanții le-au apreciat. Cel mai important dintre ele a fost concertul N.O.H.A., care a închis festivalul”, a declarat Alin Vaida, directorul festivalului. Pe lângă concerte, festivalul a găzduit o serie de activități pentru întreaga familie: la Casino s-a desfășurat salonul de carte Bookfest Estival, British Council a adus în Parcul Central Reading Lounge, Universitatea de Artă și Design a organizat The Art House – expoziții de pictură, sculptură și instalații la Clădirea UAD din Parcul Central, iar Fundația AltArt a venit cu pavilionul Future Fabulators – un oraș al viitorului și un loc de întâlnire pentru clujeni. Participanții la festival s-au mai bucurat de o zonă de joacă și un proiect de educație muzicală pentru copii – Jazz for Kids, o zonă de activități sportive pentru întreaga familie, un spațiu dedicat educației participative, o zonă de întâlnire pentru bicicliști, cu un showroom de biciclete Pegas și Bosch eBike, o zonă de hamace și relaxare, târgul de artizanat Târguțu’ Vintage, food-court și terase.

În acest an festivalul a găzduit și prima ediție a Concursului Jazz in the Park. Cele 20 de trupe tinere care au urcat pe special amenajata scenă Youth, dedicată Capitalei Europene a Tineretului, au fost evaluate de către un juriu format din Mircea Kiraly, Răzvan Metea și Pavel Pușcaș. Artista Teodora Enache a fost cea care a anunțat, de pe scena mare, câștigătorii concursului: trupa Funk’e Fetish la secțiunea Compoziție și trupa Hot Club de Cluj la secțiunea Interpretare.

Organizatorii vor anunța lunile viitoare noutăți despre ediția următoare. „Despre Jazz in the Park 2016 vom anunța primele informații la începutul toamnei. Ce putem deconspira de pe acum e că festivalul își propune să continue descoperirea de spații noi și experimentele muzicale și sociale. Să rămână un festival al comunității, din energia însumată a căreia să generăm în fiecare an proiecte comunitare noi și folositoare”, a mai spus directorul festivalului.

Postaţi un comentariu