Peste 400 de idei pentru comunitate vor putea fi votate în programul Com`ON Cluj-Napoca

248 de grupuri de inițiativă, formate din tineri cu media de vârstă de 25 de ani, și-au depus până în data de 28 februarie propunerile de proiecte în programul Com`ON Cluj-Napoca pentru Bugetare Participativă de Tineret. Dintre aceste grupuri, 143 au avut câte o singură inițiativă înregistrată și doar 16 grupuri au avut numărul maxim de inițiative înregistrate, adică 5. Numărul de inițiative înregistrate și declarate eligibile după prima verificare administrativă a fost de 451. Dintre acestea, 250 de inițiative vor putea fi implementate, respectiv finanțate.

Toate ideile au fost structurate pe cele șase priorități ale programului Cluj 2015, Capitală Europeană de Tineret (tinerii puteau să aleagă maxim 3 dintre aceste priorități, aferente domeniului de intervenție în care se încadrează inițiativa lor), respectiv inițiative care vizează prioritatea Share Space (199), Share Culture (289), Share Work (124), Share Power (94), Share Joy (246), Share Vision (207).

Bugetul maxim ce a putut fi solicitat pentru o inițiativă a fost de 4500 lei. Inițiativele puteau avea însă și bugete care să depășească această sumă, dar bugetul total al uneia nu putea depăși suma de 9000 de lei. Bugetul total al inițiativelor înregistrate a fost de aproximativ 1.900.000 lei, iar bugetul total solicitat de 1.770.000 lei, valoarea medie a bugetului total al unei inițiative fiind de 4.186 lei.

Din 16 martie, toate aceste inițiative se vor putea vota de către publicul clujean, pe cc.yourcluj.ro. Primele 250 de inițiative care vor întruni cele mai multe voturi din partea publicului vor primi finanțare. Nicio idee nu se va putea implementa fără validarea comunității pentru care a fost gândită. Campania de vot se va încheia pe data de 31 martie, după care, cele 250 de idei de proiecte se vor putea implementa.

Com`ON Cluj-Napoca este primul proces de bugetare participativă (BP) din Cluj, care și-a propus implicarea tinerilor clujeni într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a (unei părți a) bugetului public, în cadrul programului Cluj-Napoca 2015, Capitală Europeană a Tineretului. Proiectul este coordonat de Grupul PONT, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și Federația SHARE Cluj-Napoca, fiind finanțat de Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European în cadrul Fondului ONG în România, Componenta IMPLICARE/Subcomponenta Participare la luarea deciziilor și implicare comunitară și co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu