Update. Aproximativ 400 de clujeni, solidari cu victimele atacului terorist din Franța

Update. În jurul orei 18:20 numărul manifestanților a crescut considerabil. Clujenii au pornit în marș, urmând traseul prestabilit: Strada Napoca, Bulevardul Eroilor, Piața Ștefan cel Mare, Strada I. C. Brăteanu. La final, cei peste 400 de participanți s-au adunat în curtea Institutului Cultural Francez unde au aprins 12 lumânări  și au ținut un moment de reculegere pentru cele 12 victimele ale atentatului din Paris. De asemenea, mai multe persoane au scris mesaje de solidaritate pentru familiile victimelor şi pentru poporul francez, într-un caiet de condoleanţe.

„Am venit la acest protest în semn de solidaritate. Acesta a fost primul atentat de pe teritoriu francez făcut în numele lui Allah. Mi-e foarte frică că lucrurile nu se vor opri aici și că vor urma și alte evenimente sângeroase”, a spus un francez care a participat la marș.

„Am organizat acest marș împreună cu studenții de la medicină în semn de solidaritate cu cei care au fost uciși ieri în Franța, pentru jurnaliștii de la Charlie Hebdo și pentru celelalte victime. Cred că trebuie să ne zbatem în continuare pentru libertate, pentru libertatea de exprimare și pentru o presă liberă. Avem nevoie ca Europa copiilor noștri să fie liberă. Nu e normal că în Uniunea Europeană să nu ne putem spune opiniile, să nu vorbim liber despre religie fie că e vorba de creștinism, iudaism sau alte culte religioase. Suntem peste 400 de studenți la acestă manifestare. Ne-am adunat aici români, francezi, germani, englezi, maghiari și toți am ieșit în stradă pentru libertate”, a spus Dimitri Moulu, unul dintre organizatorii marşului din partea organizaţiei studenţilor francezi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj-Napoca. Acesta a subliniat, de asemenea, faptul că studenții îi susțin pe toți cei care luptă împotriva terorismului.

„Am venit la acest marș alături de studenții francezi din Cluj pentru a fi alături de familiile victimelor de ieri, din redacția Charlie Hedbo. E normal să facem gestul acesta pentru că nu a fost numai un atentat asupra acelor persoane, cât și asupra dreptului la liberă exprimare. Nu este normal ca în ziua de astăzi să îți fie frică să îți exprimi gândurile, simțirile liber. Acesta e și motivul pentru care oricine ar trebui să se gândească serios la faptul că libertatea e la fel de importantă ca și viața noastră. Fără libertate nu putem exista, nu există societate dezvoltată. Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost un atac asupra fiecărui individ. De acum încolo, ce să înțelegem? Că trebuie să ne fie frică pentru orice postăm? Europa trebuie să iasă de sub teroarea fricii impusă de extremismul de orice fel. Europa va trebui să găsească o soluție radicală cât mai rapid, pentru că există riscul ca acest lucru să se repete în orice țară de pe teritoriul său”, este de părere Daniel Mihiș.

_THD9654

_THD9664

Peste 200 de persoane s-au adunat în acest moment în Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca, în semn de solidaritate cu victimele atacului terorist din Franța. În fața Casei de Cultură a Studenților sunt atât români, cât și francezi. Cea mai mare parte a participanților la mitingul de susținere a familiilor victimelor de la Charlie Hebdo au asupra lor pancarte pe care scrie „Je Suis Charlie”, sau „Eu sunt Charlie”.

Marșul organizat de comunitatea franceză şi francofonă din Cluj-Napoca, la iniţiativa Asociatiei-Corporaţie a studenţilor francezi din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul Francez, a fost unul pașnic și a durat aproximativ o oră.

Reamintim că în Franța este stare de alertă maximă, după ce 12 oameni au fost ucişi de trei bărbaţi care au luat cu asalt sediul publicaţiei satirice „Charlie Hebdo”. Bilanţul atentatului care a aruncat Parisul în haos arată că 12 oameni, între care opt ziariști, au fost împușcați mortal. 11 persoane sunt rănite, dintre care patru grav. Atacul terorist de miercuri este cel mai grav din istoria Franței.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu