Pentru cei ce vor să își cunoască și să își iubească orașul, explorăm Clujul istoric

Primul volum din seria „Explorăm Clujul Istoric” este semnat de cunoscutul profesor Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și a apărut zilele acestea. Volumul este inspirat din practica orelor de istorie prezentate elevilor Colegiului Naţional „George Bariţiu”, și nu numai lor, pe viu, sau în fața obiectivelor, monumentelor, clădiri istorice, putând fii ușor asimilat ca un manual alternativ pentru o viitoare materie despre istoria Clujului.

În binecunoscutul său stil colocvial, Bogo, cum este alintat profesorul clujean, ne oferă o abordare complexă, nu doar din perspectivă istorică, lămurind și problema istorisirilor legate de cele mai importante elemente arhitecturale, practici și evenimente din istoria Evului Mediu local. Descrierea detaliată a obiectivelor este completată de dezvăluirea poveștilor și a oamenilor ce și-au legat numele de ceea ce astăzi regăsim în orașul nostr, .

„Explorăm Clujul Istoric” este o lucrare cu un conținut practic, ce se dorește a fi un instrument util, atât celor ce doresc să viziteze orașul, cât și celor ce doresc să-l redescopere. Beneficiind de sprijinul fotografului Dan Bodea, volumul, bogat ilustrat, permite celor ce doresc să facă adnotări direct în paginile sale, într-un spațiu special rezervat. Cele 16 povestiri sunt îmbogățite prin stilul popular de exprimare al istoricului – ghid, astfel că parcurgerea lor este facilă, fiind depășită bariera ce ar putea bloca înțelegerea cititorului profan.

Istoricul Tudor Sălăgean scrie în prefața cărții: „Senior al istoriei locale, Vladimir Alexandru Bogosavlievici (Bogo, pentru prieteni și admiratori) este genul de specialist dedicat care vrea să aibă întotdeauna răspunsuri. Care nu vrea să se complacă în a răspunde, evaziv, „nu știu, am să mă interesez”, decât atunci când, efectiv, nu se poate altfel.

Profesorul încearcă să aibă întotdeauna informațiile pe care ceilalți și le doresc de la el, pentru că și-a propus, cu ambiție și dăruire, să știe tot ceea ce un istoric poate ști despre Cluj și despre comorile sale. Bogo merge înainte, cu noi și noi proiecte, cu noi inițiative, cu noi și mereu mai multe suflete tinere, însetate de cunoaștere la orice vârstă, care vor să cunoască istoria orașului Cluj-Napoca. Un oraș a cărui istorie adevărată reîncepe să trăiască, datorită unui profesor mai mult decât eminent și foarte tinerilor săi colaboratori fantastici”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu