Patru artiști, patru gesturi de recunoștință la galeria White Cuib din Cluj. Pășind printre cioburi de sticlă cu Norbert Filep

Patru artişti și patru gesturi de recunoştinţă către tot atâtea persoane care i-au inspirat pe parcursul evoluției lor artistice şi umane, care au contribuit la modul lor de a crea, de a gândi, de a se raporta la ceilalţi şi la ei înşişi, aceasta este propunerea galeriei White Cuib din Cluj (Str. F.D.Roosevelt, nr. 2/1) în următoarele patru săptămâni.

Proiectul gândit de artistul Ovidiu Leuce, care la rândul lui va avea propria expoziție în ultima săptămână de desfășurare a proiectului, cuprinde o serie de instalații ca expresii formale ale unor întâlniri, ale unor evenimente aparent mărunte, mai exact o serie de reflecţii asupra posibilelor transformări născute din întâlniri și asupra capacităţii lor de a crea experienţe. Pe scurt, fiecare artist participant realizează, timp de o săptămână, un dialog concret şi simplu cu invitatul său.

Foto: Dan Bodea

Within walking distance problematizează relația dintre consumatorul de artă și lucrarea de artă/Foto: Dan Bodea

Within walking distance problematizează relația dintre consumatorul de artă și lucrarea de artă/Foto: Dan Bodea

„Toată ideea a pornit de la câteva scrisori pe care fosta mea profesoară din liceu, Eugenia Pop, mi le scrisese în adolescență. În acea vreme nu înțelegeam foarte mult din ceea ce îmi scria, poate la acea vârstă nu rezonam neapărat cu scriitorii despre care îmi povestea, sau cu alte lucruri, dar recitind acele scrisori cu mintea de acum, după mai bine de 20 de ani, mi-am dat seama ce mult m-a influența în parcursul meu. Fără să îmi dau seama multe lucruri s-au sedimentat și au rămas în mine. Așa că anul trecut m-am gândit la această formă de proiect și le-am prezentat ideea celor de la White Cuib, un loc perfect pentru dialogul pe care l-am gândit eu”, a precizat artistul Ovidiu Leuce pentru Transilvania Reporter.

Originar din Zalău, Ovidiu Leuce a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, specializarea ceramică și în 2005 s-a mutat la Roma unde a absolvit Academia de Artă. După aproape 12 ani, în 2017 a revenit pe plan artistic în Cluj unde a prezentat în spațiul de creație A+Project Space, din Centrul de Interes, expoziția Reverse: Chapter 1.

„Am regăsit Clujul foarte schimbat. Când eu am plecat mi se părea că nu există multe perspective pentru un proaspăt absolvent, însă acum văd cu totul alt oraș. Este un oraș efervescent și spațiile acestea cum este și White Cuib sunt foarte binevenite. Desigur, există în continuae foarte multe orgolii dacă ne gândim doar la conflictul care a împărțit taberele din Fabrica de Pensule, dar este prezent totodată și spiritul de comunitate în Cluj”, consideră Ovidiu Leuce.

În ceea ce privește proiectul Sfera din puncte, aflat în desfășurare la White Cuib, acesta a debutat în 14 februarie cu expoziția-dialog dintre artistul Norbert Filep și Cristian Opriș, conferențiar universitar la Universitatea de Artă și Design din Cluj, o expoziție extrem de provocatoare pentru publicul care pășește în spațiul intim al galeriei. Conform textului care însoțește expoziția, Within walking distance problematizează relația dintre consumatorul de artă și lucrarea de artă și provoacă vizitatorul la asumarea unor riscuri prin  gestul în sine de a păși printre bucăți de sticlă. Întrebări precum Merită să expun această lucrare?Este ea suficient de valabilă? se transferă vizitatorilor care își asumă poziția de consumator și de creator. „Astfel, cel care privește devine parte din lucrare și expoziția se întregește”. În realizarea instalației s-a folosit o tonă de sticlă de diferite culori și grosimi care a fost spartă și lipită bucată, cu bucată.

Foto: Dan Bodea

Ovidiu Leuce/Foto: Dan Bodea

Ovidiu Leuce/Foto: Dan Bodea

Expoziția lui Norbert Filep va fi urmată, în 21 februarie, de cea a artistului Alex Mirutziu, care va intra în dialog cu Ana Blandiana, iar Delia Maxim și basarabeanul Ghenadie Popescu vor „dialoga” la White Cuib începând cu 28 februarie. În 7 martie, a patra expoziție din proiect îi va aduce alături pe Ovidiu Leuce și pe regretata Eugenia Pop. Expoziția va cuprinde câteva desene ale profesoarei, descoperite în muzeul dedicat Eugeniei Pop în localitatea ieșeană Cucuteni, precum și lucrări personale ale artistului Ovidiu Leuce.

Proiectul „Sfera din puncte” este atât un dialog între artiști, cât și între medii artistice diferite.

„Îmi place ideea că acest proiect este legat cumva de comunitatea din Cluj, de noi, de momentul actual, de iubitori de artă și de creatori de artă. Este important să se creeze această rețea care nu este făcută neapărat pentru exterior, ci pentru noi. Arta ar trebui să reprezinte, dincolo de partea comercială și un produs care să corespundă unui public care îl vrea, să fie expresia unei comunități”, a precizat Ovidiu Leuce.

Sfera din puncte | White Cuib

14- 20 februarie: Norbert Filep \ Cristian Opriș
21- 27 februarie: Alex Mirutziu \ Ana Blandiana
28 febuarie – 6 martie: Delia Maxim \ Ghenadie Popescu
7- 14 martie: Ovidiu Leuce \ Eugenia Pop

Distribuie:

Postaţi un comentariu