Partidele se pregătesc să cucerească Clujul. Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie

Foto: Dan Bodea

Parlamentul a stabilit ieri că alegerile locale vor avea loc în data de 27 septembrie, proiectul de lege ajungând pe masa şeful statului pentru promulgare.

Klaus Iohannis a declarat că alegerile locale pot fi organizate pe 27 septembrie, în ciuda creșterii semnificative a numărului de persoane infectate cu coronavirus și că procesul electoral se va organiza cu reguli speciale, în special în ceea ce ce priveşte campania electorală.

Alegerile locale reprezintă un test pentru toate partidele politice, pentru că imediat după acestea, la câteva luni, vor urma și cele parlamentare.

În Cluj, pregătirile pentru scrutinul din septembrie, când vor fi aleși primarii, consilierii locali, cei județeni și președintele Consiliului Județean, sunt în toi.

PNL vrea peste 50 la sută din votul clujenilor

”În majoritatea localităților avem stabiliți candidații, cu mici excepții. Avem termen săptămâna viitoare pentru finalizarea listelor cu toți candidații în absolut toate localitățile județului. În ce privește rezultatele, vrem să obținem peste 50 la sută în județ. E un obiectiv ambițios, dar avem toate motivele să credem că se poate îndeplini, este o speranță realistă, nu una utopică.”, spune Mariana Leș, vicepreședinte PNL Cluj.

Candidați primării:

Cluj-Napoca – Emil Boc

Turda – Cristian Matei

Dej – Aurelian Mureșan

Câmpia-Turzii – Dorin Lojigan

Huedin – Mircea Moroșan

Gherla – Ovidiu Drăgan

Candidat președinte Consiliul Județean – Alin Tișe

USR vrea să-i dea jos pe Tișe și pe Boc

”Definitivăm listele, avem stabiliți deja candidați într-un număr destul de mare de UAT-uri în care avem filiale. Această activitate se desfășoară, desigur, în strânsă legătură cu cei de la PLUS, cu care vom și fuziona în viitorul apropiat, Toți candidații vor fi anunțați într-un eveniment pe care dorim să-l organizăm în cel mult două săptămâni. Suntem destul de pregătiți, să zic așa, timpul e scurt până la alegeri, e mult de muncă. Suntem spre finalizare cu programul local de guvernare, s-a lucrat foarte mult și la el și sperăm să-l lansăm și pe acesta destul de repede.

În ce privește colaborareacu PLUS, am căutat să fie o pondere echilibrată a celor două partide pe listele de consilieri, dar, înce încet, ar trebui să gândim și să vorbim ca un singur partid, să nu mai ținem cont de aceste ponderi, pentru că suntem în linie dreaptă cu fuziunea, și atât timp cât vom tot face referiri la ei și la noi, acest lucru nu ajută.

La Consiliul Județean eu voi candida pentru funcția de președinte din partea Alianței, avem și lista completă pentru consilierii județeni. La primăria Cluj-Napoca, candidatul nostru va fi Emanuel Ungureanu. Pentru primăria comunei Florești avem o procedură internă pe care o finalizăm în această săptămână, vineri probabil, și asta pentru că acolo avem doi candidați foarte buni, și atunci vom lăsa membrii celor două partide să decidă prin vot care va fi candidatul Alianței.

Cât despre procentul pe care ni-l dorim câștigat la alegeri, e foarte greu să facem o estimare, noi n-am mai trecut prin asemenea alegeri. Spre deosebire de europarlamentare, aceste alegeri au un caracter aparte, dar, totuși, noi am făcut o medie între scorul de la prezidențiale și cel de la europarlamentare, deci cam asta ar fi cam ceea ce am spera. Speranțele cele mai mari ale noastre se leagă însă de președinția Consiliului Județean, acolo considerăm că avem cea mai mare șansă.”, ne-a declarat Cătălin Sălăgean, președintele USR Cluj.

Candidați primării:

Cluj-Napoca – Emanuel Ungureanu

Turda – Andrei Suciu

Dej – Alexandrina Hărănguș

Câmpia-Turzii – Daniela Dolha

Huedin – Horia Matiș

Gherla – Carol Sas

Gilău – Daniela Pantea

Florești – se decide vineri

Baciu – Gabriel Bîrz

Apahida – Maria Rotilă

Feleacu – Luminița Petruș

Candidat președinte Consiliul Județean – Cătălin Sălăgean

PSD încă se caută

”Căutăm să nominalizăm candidați în fiecare UAT, așteptăm un rezultat al sondajelor pentru candidatul la primăria municipiului Cluj-Napoca și la președinția Consiliului Județean. În această săptămână vom avea un Comitet Executiv în care vom valida acei candidați pe care i-am identificat în UAT-urile respective. O să înscriem candidați în toate localitățile din județ. Ne pregătim desigur, s-a stabilit și data alegerilor, pe 27 septembrie, deci ne pregătim pentru campania electorală. Nu pot încă să spun un scor pe care ne-am dori să-l obținem, aștept încă niște sondaje să fie definitivate, niște măsurători, după care voi putea avansa un scor. Dar rezultatul obținut de PSD la Cluj la ultimele alegeri locale rămâne de referință, o țintă pentru noi, să păstrăm măcar ce avem. Știm ce rezultate s-au obținut aici la europarlamentare, dar alegerile locale nu seamănă deloc cu acestea. Dacă la primele vorbim strict despre un vot politic, la cele locale discutăm despreo componentă politică care nu depășește în opinia mea 30 la sută, restul o reprezintă componenta umană a celui care candidează.”, spune Gheorghe Șimon, președinte interimar PSD Cluj.

Pro România vrea de la 10 în sus

”Suntem mulțumiți de felul în care au decurs discuțiile cu posibilii candidați din partea Pro România. Sunt foarte mulți tineri, foarte multe persoane care n-au mai făcut politică și care se vor înscrie pe listele noastre pentru a candida fie la consiliile locale, fie la primării, fie la Consiliul Județean. Teoretic, sperăm ca pînă la sfârșitul lunii să avem desemnați candidați în toate localitățile din județ. Vor fi două-trei excepții probabil, în comunele unde populația majoritară este cea maghiară.

La nivel de municipii avem desemnați practic toți candidații pentru funcția de primar. Pentru Cluj-Napoca, candidatul la primărie îl vom anunța în perioada imediat următoare. Eu voi candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj.

Ne dorim ca la aceste alegeri să obținem un procent de la 10 la sută în sus.”, a declarat Remus Lăpușan, președinte Pro România Cluj

Candidați primării:

Cluj-Napoca – încă nestabilit

Turda – Mircea Irimie

Dej – Vasile Revnic

Câmpia-Turzii – Cozmin Zașa

Huedin – Filip Giurgiuman

Gherla – Tiberiu Ioan Bărăian

Candidat președinte Consiliul Județean – Remus Lăpușan

UDMR: Vakar la județ, Botond la primărie

”Noi avem deja toate listele definitivate, candidații la funcțiile de primari, de consilieri locali, tot. Este definitivată și lista pentru consilierii județeni, avem și candidatul la funcția de președinte al Consiliului Județean în persoana domnului Vakar Istvan. Eu voi fi candidatul Uniunii la primăria Cluj-Napoca.

Nu vreau să-mi dau cu presupusul pentru rezultatele pe care le vom obține la aceste alegeri, sperăm însă într-unul bun care să ne permită să păstrăm cel puțin numărul de mandate pe care le deținem acum.

Ne vom lansa candidații cândva în luna august.”, ne-a declarat și Csoma Botond, președintele UDMR Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu