Părinţii copiilor bolnavi cronic internaţi în spitalele din Cluj-Napoca vor primi cazare gratuită

Asociaţia Life Education for All oferă cazare gratuită pentru părinţii cu venituri modeste (până în 3.000 de lei/familie) care vin la Cluj-Napoca pentru internare sau evaluare cu copiii lor bolnavi cronic. În limita locurilor disponibile, pentru un preţ modic, se vor putea caza şi părinţii care au venituri mai mari sau aparţinătorii bolnavilor cronic adulţi care sunt internaţi în oraş. Locuinţa, pusă la dispoziţie prin proiectul “ACASĂ” va putea găzdui în acelaşi timp maxim şase personae, dar zilnic, într-un interval de două ore, cu programare prealabilă, părinţii internaţi cu copiii în spital vor putea să aibă acces gratuit pentru a spăla haine sau a găti pentru copiii lor.

Anual, în spitalele clujene sunt internaţi circa 30.000 de copii. Aproape 40% dintre cazurile internate în cele şase clinici de pediatrie din Cluj sunt copii bolnavi cronic sau aflați în recuperare care stau în spital între o săptămână și şase luni.

Patologiile sunt diverse: cancer, neurofibromatoză, afecțiuni neuro-psihice, transplante, insuficiență renală, cardiacă sau respiratorie, malformații congenitale etc. Circa 25% dintre ei sunt copii care locuiesc în afara oraşului. Mulți dintre ei fac parte din familii foarte sărace sau aflate la limita sărăciei.

“Absolut toți acești copii trebuie să vină la controale, analize sau tratamente, săptămânal sau cel puțin lunar. Niciun spital din Cluj Napoca care are saloane de copii, nu are condiții de spitalizare și pentru părinții acestor copii, deși prevăd obligativitatea internării copilului doar însoțit de un adult. Părinții sunt nevoiți să doarmă în același pat cu copiii lor, nu au unde să spele și să usuce haine, nu au unde să se odihnească în timpul zilei și nici unde să facă un ceai copilului lor. Majoritatea părinților nu-și permit financiar să stea în chirie sau la hotel pe perioada spitalizării copilului, dar nici nu au inima să-l lase singur în spital.

De asemenea sunt situații în care copiii vin de la distanțe mari la Cluj la tratament sau analize pentru una, două zile, procedurile medicale neimpunând spitalizare și efectiv nu au unde să stea să se odihnească măcar o noapte și se întorc înspre casele lor imediat ce au încheiat tratamentul, iar acest efort îi slăbește foarte tare”, explică reprezentanţii asociaţiei necesitatea acestui proiect.

[stextbox id=’custom’]

Consiliere psihologică gratuită

Asociația va asigura părinților beneficiari ai proiectului servicii de consiliere psihologică gratuită, iar copiilor care vin la tratament, analize sau control le va asigura ateliere de art-terapie și educatie nonformală pe toată perioada șederii lor.

Asociatia Life Education for All a derulat până acum trei proiecte destinate copiilor bolnavi internaţi în spitalele din Cluj: “Sunet pentru Sănătatea Copiilor” prin care a dotat saloanele de copii bolnavi cronici cu audioteci (în şase spitale din Cluj și trei spitale din Baia Mare, Alba Iulia și Oradea) și a pictat două clinici de pediatrie, a transformat curțile clinicilor Pediatrie 3 și Psihiatrie Pediatrică în grădini terapeutice și locuri de joacă pentru copii și derulează de un an, săptămânal, trei ateliere de art-terapie pentru copiii internați la oncologie, nefrologie și psihiatrie pediatrică.

[/stextbox]

Mai multe detalii  despre proiect, AICI, iar cei care doresc să doneze pot face acest lucru AICI.

Distribuie:

Postaţi un comentariu