Păpușile „Puck” se mută la Muzeul de Artă

Păpușile de la teatrul „Puck” pot fi admirate, de miercuri (8 iulie) până în ultimul weekend al acestei luni (26 iulie) în sala de expoziții temporare a Muzeului de Artă. Manifestarea este dedicată atât celor șapte decenii de funcționare a Teatrului de Păpuși „Puck”, cât și aniversării scenografului Epaminonda Tiotiu, autorul schițelor, păpușilor, decorurilor, și machetelor care au încântat generații după generații de copii în ultimele decenii.

Astfel, păpuși și elemente de decor din spectacole precum „Vasilache și Marioara”, „Poveste de iarnă”, „Hänsel și Gretel”, „Ochiul soacrei”, „Cartea cu Apolodor”, Crăiasa Zăpezii”, „Hol a vilag Kezepe?”/„Unde-i centrul lumii?”, „Tengerszem Tundere” (Zâna Lacului) sau „Rățușca cea urâtă”, vor fi expuse la Muzeul de Artă.

Cariera scenografului Epaminonda Tiotiu este strâns legată de activitatea, popularitatea și distincțiile din ultimele decenii ale Teatrului de Păpuși „Puck”. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj în 1973, Epaminonda Tiotiu este și membru al Uniunii Artiștilor Plastici, secţia grafică, din 1977. A fost scenograf la Teatrul de Păpuşi Oradea între anii 1973 și 1983, iar la Teatrul de Păpuşi „Puck” din Cluj-Napoca între 1988 și 2015. De asemenea, este doctor în arte vizuale la Universitatea de Artă şi Design Cluj din 2012.

Despre Epaminonda Tiotiu se poate spune că este părintele păpușilor care au fermecat generații de clujeni timp de 27 de ani. Le-a surprins și redat emoțiile, inocența, bunătatea sau, pentru că există mereu și personajul negativ, șiretenia ori lăcomia, transmițând astfel micilor spectatori mesajul și magia unică a teatrului de păpuși. Personajele și decorurile create de Epaminonda Tiotiu au spus povești străbătând diferite perioade ale istoriei, cu avatarurile și provocările specifice, păstrându-și mereu mesajul nealterat. Accesul în spațiul Muzeului de Artă se face respectând regulile instituției.

Distribuie:

Postaţi un comentariu