OMS: Respectarea schemelor naționale de vaccinare previne apariția epidemiilor. Calendarul naţional de vaccinare 2017-2018

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenţia asupra faptului că vaccinarea împotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare este esențială pentru protejarea sănătății populației. Vaccinurile ajută organismul să-și producă proprii anticorpi, asigurând cea mai eficientă metodă de apărare împotriva unor boli infecțioase grave, care pot cauza complicații severe și pot conduce la deces. Importanța vaccinării este cu atât mai mare cu cât imunizarea fiecărei persoane prin vaccinare îi protejează de îmbolnăvire și pe cei din jur, mai ales pe copiii mai mici de vârstă care încă nu pot fi vaccinați, pe copiii care sunt alergici la vaccin, pe cei care au un sistem imunitar slăbit.

38 de decese în 2016

Epidemia de rujeolă izbucnită în România în anul 2016, pe fondul scăderii acoperirii vaccinale cu vaccinul ROR, a cauzat până în prezent 38 de decese, toate la persoane nevaccinate.

Datele de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că 17 decese au fost înregistrate la copii cu vârsta mai mică de un an, ceea ce înseamnă că nu puteau fi vaccinați, pentru că vaccinul antirujeolic se face la vârsta de un an. Astfel, vaccinarea persoanelor din jurul copiilor care nu pot fi vaccinați este foarte importantă pentru protejarea acestora. Astfel, este prevenită apariția epidemiilor, deoarece cei vaccinați nu se protejează numai pe ei de eventualele boli, ci și pe cei din jur care din cauza vârstei sau a unor probleme de sănătate nu pot fi imunizați.

Vaccinurile nefăcute la timp pot fi recuperate

Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății susţin că este important ca, în cazul în care nu au fost făcute la timp, vaccinurile neefectuate să fie recuperate pentru a obține protecția împotriva unor boli transmisibile care pun viața în pericol și care pot fi prevenite prin vaccinare.

„Vaccinarea este singura metodă de combatere și eradicare a multor boli transmisibile. Pentru copiii cu vârsta sub 5 ani există riscul să dezvolte complicații serioase și chiar să moară. Este important să respectăm schemele naționale de vaccinare pentru a asigura cea mai bună protecție posibilă împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare. Vaccinarea este metoda dovedită pentru controlul și eliminarea bolilor infecțioase, iar prin vaccinare sunt evitate, anual, între 2 și 3 milioane de decese la nivel mondial”, a declarat dr. Miljana Grbic, șef al Biroului pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății.

Până în 2030, OMS își propune să ajute toate țările să asigure servicii de calitate pentru imunizare, pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Prin vaccinare sunt evitate boli periculoase precum rujeola, tusea convulsivă, difteria, tetanosul și poliomielita.

Calendarul naţional de vaccinare 2017-2018

În România, vaccinarea nu este încă obligatorie, însă Ministerul Sănătății a aprobat un calendar național de vaccinare, care prevede că, încă din primele ore de viață și până la vârsta de 14 ani, copiii ar trebui să fie vaccinați după cum urmează:

 • primele 24 ore – Vaccin hepatitic B (Hep B)
 • 2 – 7 zile – Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG)
 • 2 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat
 • 4 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat
 • 11 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat
 • 12 luni – Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)
 • 5 ani – Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)
 • 6 ani – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI)
 • 14 ani – Vaccin diftero-tetanic pentru adulţi/vaccin diftero-tetano-pertussis acellular

Aceste vaccinuri, incluse în Programul Național de Vaccinare sunt efectuate gratuit, în maternitate sau de către medicul de familie.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 19.01.2018 este 10.509 din care 38 de decese.

15 Comentarii

 1. Cristian Tomescu spune:

  De imunizare naturală ați auzit ? Sau în cazul gripei de exemplu, dacă am umbla la cauze si nu la efecte , ce spuneți.

 2. Loredana spune:

  O persoana proaspat vaccinata poate transmite exact virusul cu care a fost injectata. Imunitatea de turma e un mit

 3. eu spune:

  NU exista nici o epidemie. Cautati in DEX definitia cuvantului epidemie si statisticile. Exact acelasi numar de imbolnaviri si morti a fost in fiecare an. Totul este o manipulare in scopul introducerii obligativitatii vaccinarii si, numai niste persoane absolut inconstiente ar putea fi de acord cu OBLIGATIVITATEA unui act medical!

 4. DELIA spune:

  minciuni minciuni minciuni… doar cateva observatii in limita timpului disponibil de mama ..

  vaccinul este un medicament care vine insotit de un prospect ce prevede numeroase reactii adverse inclusiv decese …

  dupa vaccinare persoana vaccinata transmite virusul din vaccin pana la 28 de zile …deci protectia celor din jur nu exista …

  singura protectie pt copii sub un an o asigura laptele matern !!!

  PS nu renutam la libertatea de alegere in privinta vaccinarii !!!

 5. adelina spune:

  decat informatie falsa mai bine deloc.. Banu e puterea faceti orice pt bani RUSINE !!!

 6. Cristian Tomescu spune:

  Bună gândire , de om sănătos şi echilibrat.

 7. Cristiana spune:

  Stiai ca dupa injectarea cu vaccinul ROR, copiii devin contagiosi si pot imbolnavi alti copii de rujeola? Prin injectare, introduci in corpul bebelusului tau virusul rujeolic, pentru a face o “forma usoara” Serios? Atunci de ce mai vaccinam? Da, noile vaccinuri contin virusul. Nu mai au aceleasi retete de acum 30 ani. INFORMEAZA-TE Daca in trecut generatia noastra facea 5 vaccinuri, acum, pana la varsta de 2 ani, bebeii ajung sa faca 32 vaccinuri! De ex.“Prevenar 13“ contine 13 vaccinuri in unul singur. Prospectul se intinde pe 135 pagini. Alte ingrediente din vaccinuri: aluminiu(!) mercur(!) cunoscut ca thimerosal sorbitol, pesticide, radium, virusuri vii, formaldehida, antibiotic, hidroxid si fosfat de aluminiu,fosfati de sodiu si potasiu, etc De unde crezi ca vin bolile? Daca un cuvant nu-ti suna a sanatate, cauta pe net ce inseamna si ce efecte are asupra organismului tau. Vaccinurile NU sunt sigure! Nu vaccina fara sa ceri medicului tau prospectul, si citeste 2 rubrici: Ingredientele (inclusiv la excipienti) si Reactiile adverse . SANATAYEA NU VINE DIN SERINGA !Tu mai ai incredere in sistemul sanitar dupa scandalul Hexipharma? Dupa scandalul cu Dr. Mihai Lucan care face trafic de organe de peste 25 ani, cu complicitatea autoritatilor? La fel se intampla si cu vaccinurile. In spatele afacerii sunt interese economice enorme, vaccinurile sunt importate la preturi de 8 ori mai mari, anual milioane de euro pleaca din tara si se aseaza frumos in buzunarele marilor companii farmaceutice. Stiai ca un doctor e platit cu 25.00 lei pentru fiecare vaccin administrat? Crezi ca te va informa corect cu privire la riscuri? Citeste singur/a prospetele, si la vaccinuri,si la excipienti.

 8. Florentina spune:

  Cum sa vaccinati mai cu ROR? Voi ati citit vreodata un proespet de ROR? Ce scrie la efecte secundareeeeee? infecţie sau inflamare a creierului, măduvei spinării şi a nervilor periferici având ca rezultat
  dificultate temporară la mers (instabilitate) şi/sau pierderea temporară a controlului asupra
  mişcărilor corpului, inflamarea unor nervi, incluzând posibile senzaţii de amorţirea
  extremităţilor sau pierderea senzaţiilor sau a mişcărilor normale (sindrom Guillain-Barre)
   îngustarea sau blocajului unor vase de sânge
   eritem polimorf (simptomele sunt: pete roşii, asemănătoare erupţiei din rujeolă, care apar pe
  membre şi uneori pe faţă şi pe restul corpului, însoţite de mâncărimi frecvente,)
   simptome asemănătoare rujeolei şi oreionului (inclusiv umflare dureroasă, trecătoare a
  testiculelor şi ganglioni umflaţi la nivelul gâtului)
  pete purpurii sau roşii-maronii sub piele sau sângerări apărute mai uşor decât normal cauzate
  de scăderea numărului de trombocite
   reacţii alergice neaşteptate
  Infecţii ale urechii medii
  Surditate
  Mărire a ganglionilor (de la nivelul gâtului, axilei (subsuoară) sau regiunii inghinale)

 9. Schema recomandata spune:

  Bai ziaristi ati auzit de schema RECOMANTATA si atat.
  Mintiti prin dezinformare.
  Vedeti siteul ECDC:

  https://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/Scheduler/ByCountry?SelectedCountryId=170&IncludeChildAgeGroup=true&IncludeChildAgeGroup=false&IncludeAdultAgeGroup=true&IncludeAdultAgeGroup=false

  Acolo spune clar ca in ROMANIA este doar o SCHEMA RECOMANDATA. Daca nu poblicati comentriul va reclam pentru cenzura. Am facut print screen cu mesajul..

 10. Cristian Tomescu spune:

  Unde este comentariul lui Marin? Deranja ? De aceea l-ați sters?

 11. Elena spune:

  Sa vina odata legea vaccinarii, ca e jale cum se inmultesc dezinformatii. Poate se baga in schema si un vaccin anti-prostie, cu rapel anual 😉

 12. Anamaria spune:

  Si eu am pus un comentariu in care-i invităm să facă bine să nu mai ia parte la GENOCID ,

  daaaar l-au sters.

  Vai de jurnalismul vostru!

  Dragi cititori va servesc doar ce doresc ei si nu ADEVARUL.

Postaţi un comentariu