O nouă ediție Ecstatic Dance, de sărbătoarea Sânzienelor

O nouă ediție a evenimentului Ecstatic Dance va avea loc vineri, 24 iunie, de la ora 18:30, la Casa Tranzit.

„Prima ediție Ecstatic Dance a fost una intensă. Am făcut yoga, am dansat mult, am interacționat, ne-am ascultat, ne-am provocat să simțim și am aflat noi lucruri despre noi, pe ritmurile adânci și pământii ale lui Faun. În noaptea magică de Sânziene vom înflori împreună la a doua ediție a Ecstatic Dance Cluj Napoca| Blooming. Vom porni, prin muzică și dans, într-o călătorie aventuroasă spre auto cunoaștere. Fiecare clipă îți poate oferi surprize noi,  tot ce ai de făcut este să te lași purtat de muzică și să-ți exprimi trăirile prin mișcare”, transmit organizatorii.

Ecstatic Dance Cluj-Napoca este un spațiu deschis infinitelor posibilități, o practică de meditație prin mișcare, un loc de explorare prin joacă. Ecstatic Dance înseamnă câteva ore lipsite de obiective și așteptări, în care ai posibilitatea de a fi tu însuți în fiecare clipă, acceptându-te așa cum ești.

„Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă dansul, cum a apărut și ce implicații are el în noaptea de Sânziene, vom face o scurtă incursiune în trecut”,  transmit organizatorii.

Mișcarea și respirația marchează începutul vieții și sunt anterioare limbajului și gândirii. Gesturile au fost încă de la început un mediu de exprimare a necesităților umane de comunicare. În comunitățile tribale antice, dansul se consideră a fi un mediu de a înțelege și orienta ritmul universului, atât pentru a marca diferite manifestări ale naturii cât și pentru propria afirmare a dansatorului și a locului său în lume. Dansurile ploii și de mulțumire pentru o recoltă bogată exemplifică această concepție a dansului ca mediu de comunicare cu zeii. Aceste ritualuri au luat forme diferite în fiecare cultură, contribuind la formarea de comunități cooperatiste. Dansul permitea ca toți să se simtă parte din propriul trib și a dat naștere la ritualuri legate de naștere, pubertate, căsătorie și moarte. Putem recunoaște diferite grupuri culturale prin intermediul mișcărilor și a dansurilor specifice pe care le-au creat în funcție de zona geografică și stilul de viață. În extremul orient, dansul a făcut tot timpul parte din viața religioasă și spirituală. Prin antrenament, dansatorilor le este permis să învețe mișcările, istoria, miturile și simbolurile specifice culturii lor. În Grecia Antică, toate manifestările artistice erau dedicate divinităților.

În tradiția românească, găsim dansul popular folcloric hora, în care dansatorii se țin unul pe altul de mână și se învârt în cerc, de obicei în sens invers acelor de ceasornic, în timp ce fiecare participant urmează o secvență de trei pași în față și unul înapoi. Dansul este de obicei acompaniat de instrumente muzicale precum acordeonul, vioara, viola, saxofonul, trompeta sau fluierele. Hora este foarte populară în timpul nunților și a sărbătorilor festive și era parte importantă în divertismentul social în zonele rurale.

Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor, fete foarte frumoase care trăiesc prin păduri și câmpii. Ele se prind în horă și dau puteri deosebite florilor și buruienilor, fac să rodească holdele, înmulțesc păsările și animalele, vindecă bolnavii și apără semănăturile de grindină. Se spune că noaptea de Sânziene este una dintre marile nopţi de peste an, când cerurile se deschid iar cele două lumi comunică între ele. Se crede că ielele apar mai ales la lumina lunii, în hore, în locuri retrase, dansând goale, cu veșmânt de zale sau înfășurate în văluri transparente și cu clopoței la picioare. Fostul lor ring de dans rămâne ars ca de foc. Ele se arată uneori cu trup aparent, alteori sunt doar năluci imateriale, cu aspect iluzoriu de femei vesele.

[stextbox id=”custom”]

Programul serii:
18:30 –19:15: Body Warm-up cu Cristina Soñando
19:30 – 22:00: Ecstatic Dance / a musical journey by Electroclown
22:00 – 22:30: Soundscapes by Fluidian
Intrare: 35 RON

Înscrierile la evenimentul de vineri se pot face prin acest formular.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu