O nouă ambiție pentru Cluj: să devină lider în domeniul IoT medical
Liderii administrației din mai multe orașe de dimensiunii medii din Europa au discutat, vineri, la Cluj-Napoca, strategii de dezvoltare a orașelor în domeniul startupurilor. În acest context, primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat că orașul își dorește să devină un lider în domeniul Internet of Things (IoT) aplicat în domeniul medical.
„Cel mai mare avantaj competitiv al orașului sunt oamenii cu aptitudini (engl. talents – n.r). Acesta este cel mai important atu al orașului nostru – oamenii, talentele. Ei sunt cei care schimbă orașul. Iar componenta cheie în termeni de startupuri sunt, cu siguranță, oamenii cu aptitudini. Și se pune o întrebare: banii urmează oamenii cu aptitudini sau ei urmează banii? Răspunsul meu e foarte clar: banii urmează talentele, așa că dacă avem talente, avem bani. Astfel că un focus al orașului este să răspundem la întrebarea cum putem să păstrăm talentele aici, cum putem să le aducem înapoi din Europa, pe cele care au plecat, pentru a putea avea cel mai bun ecosistem pentru inovare”, a spus Emil Boc, în timpul dezbaterii.
Alături de Emil Boc, la dezbatere au mai luat parte Ivan Portnih, primarul din Varna, al treilea oraș al Bulgariei, Alexandru Ambros, primarul din Ungheni, Republica Moldova, Gian Andrea Paolo Garancini, viceprimarul din Heraklion, cel mai mare oraș din Creta, Grecia, și capitală regională, și city managerul Timișoarei, Robert Kristof.
Toți vorbitorii au pledat pentru specializarea orașelor în sectorul antreprenorial și necesitatea de a colabora între ele. „Suntem și trebuie să fim ca o familie, unde nu pot fi patru mame, patru tați și patru copii, ci o mamă, un tată și trei, patru, cinci copii. Așa că trebuie să ne specializăm”, a explicat viceprimarul din Heraklion. De exemplu, orașul Ungheni își dezvoltă capacitățile în industria vinului, profitând de avantajul competitiv pe care îl are în această industrie, Heraklion, pe lângă turism, marșează pe zona agri-food (agricultură și alimentație), Timișoara, pe aplicațiile mobile pentru orașe inteligente, iar Varna, în tehnologiile blockhain.
Cât privește Clujul, primarul Emil Boc, a ținut o pledoarie pentru păstrarea și atragere de profesioniști cu aptitudini (talents) în oraș, prin crearea unui ecosistem prietenos pentru startupuri. Dar surpriza a fost anunțul făcut privind specializarea Clujului în domeniul IoT pentru domeniul medical.
„În Cluj, noi putem colabora foarte bine [cu alte orașe] în termenii Internet of Things pentru probleme medicale și domeniul inteligenței artificiale. Avem ingredientele și capacitatea de a merge înainte pe această zonă și de a împărtăși cu alte orașe experiența. (…) Da, putem fi un oraș de frunte în domeniul IoT și al inteligenței artificiale, ca o componentă a IoT pentru activități medicale. Fiecare dintre cele două domenii ne ajută să creăm și să accentuăm ecosistemul de inovare. (…) Din această perspectivă, am fost primii din țară care să creăm un consiliul consultativ pentru antreprenoriat, IT și cercetare&dezvoltare, între clusterele din sectorul inovativ, universități și primărie. Lucrăm împreună pentru actualizarea strategiei orașului în domeniul inovativ și pentru a menține orașul la standarde înalte de dezvoltare. Fără acest ecosistem nu ar fi posibil nimic”, a spus Boc pe acest subiect.
[stextbox id=’custom’ caption=’Ce este IoT?’ float=”true” align=’left’ width=’300′]Potrivit unui studiu realizat în cadrul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică Bucureşti,0 IoT sau internetul lucrurilor este un concept care defineşte o lume în care toate obiectele (maşini, electrocasnice, sisteme de iluminat, dispozitive mobile, portabile etc.) sunt conectate între ele prin intermediul Internetului. Mai mult, aici.[/stextbox]El a continuat spunând că, pentru a păstra profesioniștii la Cluj și a aduce alții noi, este fundamental să existe o calitate a vieții satisfăcătoare, sens în care primăria se axează pe o serie de măsuri care sunt atractive pentru tinerii din ecosistemul inovativ. „Startupurile au grijă de viitoarele noastre locuri de muncă, așa că trebuie să avem grijă de ele”, a încheiat Emil Boc.
Summit fără VIP-uri
Dezbaterea a avut loc în a doua zi a Startup Europe Summit, cel mai important eveniment anual organizat la nivelul Uniunii Europene în domeniul startupurilor. Summitul a strâns la Cluj peste 1.000 de participanți, fiind considerat din acest punct de vedere un succes. În prima zi a evenimentului a participat și comisarul european pentru Economie Digitală, Mariya Gabriel. Deși se aștepta și participarea unor invitați la rang de premier, inclusiv a Vioricăi Dăncilă, acest lucru nu s-a întâmplat. Spre comparație, la precedentul Startup Europe Summit, desfășurat în 018, la Sofia, au participat patru premieri și doi vicepremieri.