O mie de elevi mai luminați la școala „Ion Creangă”

Ceremonia de încheiere a proiectului | Foto: Bogdan Stanciu

Cei peste 1000 de elevi de la școala gimnazială „Ion Creangă” din cartierul Mănăștur beneficiază din acest an școlar de un sistem de iluminat inteligent, finanțat de compania E.On România. Proiectul s-a desfășurat în perioada aprilie-octombrie și a presupus înlocuirea surselor de iluminat tradiționale cu unele de tip led, mai eficiente energetic.

Noul sistem de iluminat a fost inaugurat printr-o mică ceremonie desfășurată luni, 21 octombrie, la care au participat conducerea școlii, primarul Emil Boc și directorul general adjunct al E.ON România, Anca Dragu, fost ministru de finanțe în Guvernul Cioloș.

„Elevii și profesorii școlii noastre au săli de clasă mai primitoare, datorită faptul că iluminatul cu led este economic, ecologic, durabil și confortabil. Factura la energie electrică este substanțial mai mică, ceea ce înseamnă costuri mai mici pentru școala noastră”, a spus cu această ocazie directoarea școlii, Camelia Sîncrăian Pop.

Reprezentanta managementului E.ON România, Anca Dragu, a menționat că această companie a modernizat iluminatul în 63 de școli din România, în 18 județe, prin proiectul „Energie în școlile copilăriei”, care a început în 2012. Până acum, finanțarea asigurată de E.ON în acest scop a fost de 3,5 milioane de euro și de ea beneficiază 40.000 de copii. „Ion Creangă” este prima școală din județul Cluj inclusă în acest proiect.

În acest an, în nouă şcoli din judeţele Cluj, Timiș, Alba, Neamț, Botoșani şi Suceava au fost înlocuite 5.000 de corpuri de iluminat și montate 12.000 de tuburi led, în urma unei investiții de 550.000, de euro de care vor beneficia circa 5.300 de elevi și profesori.

Primarul Emil Boc a declarat că inițiativa E.On se pliază pe strategia orașului de a deveni unul „verde și sustenabil”. El a precizat că astfel de sisteme de iluminat au fost instalate și la școlile și liceele care au fost reabilitate cu fonduri europene. „Mulțumim E.ON pentru economia făcută la buget”, a încheiat Emil Boc, pe ton de glumă.

Potrivit Ancăi Dragu, iluminatul inteligent duce la o scădere cu 75% a costurilor aferente .

Distribuie:

Postaţi un comentariu