O cercetătoare de la UBB, singura din România care a câștigat grantul de peste un milion de euro al Consiliului European al Cercetării în 2020

Foto: erc.europa.eu

O cercetătoare din cadrul UBB este singura din România care se află pe lista câștigătorilor granturilor Consiliului European al Cercetării (Starting Grants) în 2020.

Alexandra Baneu este singurul cercetător din România inclus pe lista celor 436 de câștigători din statele europene în cadrul competiției organizate de către Consiliul European al Cercetării (European Research Council/ERC).

Proiectul propus de ea, intitulat „NOTA-Note-taking and Notebooks as Channels of Medieval Academic Dissemination across Europe”, va beneficia de grantul acordat de Consiliul European al Cercetării (European Research Council) în cadrul competiției Starting Grants cu o finanțare totală în valoare de 1.175.100 Euro, doar 13% dintre proiectele depuse fiind selectate pentru finanțare.

„Competițiile European Research Council reprezintă cele mai exclusiviste și mai dificile competiții de granturi europene, informal fiind supranumite „Nobelul granturilor europene„. Câștigătorii lor sunt recunoscuți drept cercetători de anvergură europeană, de la care se așteaptă contribuții științifice care să stimuleze/producă schimbări paradigmatice în domeniile de derulare. Mă bucur că UBB  va deveni sediul de derulare a acestui proiect de marcă europeană din zona științelor socio-umane, UBB mai găzduind în prezent un proiect ERC în derulare în zona științelor naturii. Ca universitatea din țară cu cea mai veche tradiție academică, începută în 1581 cu Academia/Universitas Claudiopolitana, UBB are ambiția de a contribui la înțelegerea istoriei universităților europene, cu impact apoi și asupra înțelegerii comprehensive a istoriei proprii.„, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Potrivit comunicatului transmis presei, Alexandra Baneu, câștigătoarea proiectului, subliniază că:

„UBB și echipa din cadrul Centrului de Filosofie antică și medievală, condus de prof. univ. dr. Alexander Baumgarten, au creat contextul intelectual în care am putut concepe un proiect de o asemenea anvergură. Alături de o echipă deja formată și performantă, voi studia pentru următorii 5 ani „caietele” studenților medievali, având ambiția de a reconstitui o parte a istoriei universității medievale din această perspectivă inedită”.

Comunicatul emis de Consiliul European al Cercetării, precum și lista proiectelor care vor beneficia de finanțare pot fi consultate accesând link-ul
https://erc.europa.eu/news/StG-recipients-2020.

Finanțarea, în valoare totală de 677 milioane EUR, îi va ajuta pe tinerii oameni de știință și cercetători să își construiască propriile echipe și să desfășoare cercetări de pionierat în toate disciplinele. Beneficiarii reprezintă un grup divers cu 40 de naționalități diferite.

Distribuie:

Postaţi un comentariu