O alunecare de teren de la rampa de la Pata Rât pune în pericol centura ocolitoare

Foto: Dan Bodea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

O alunecare de teren pe fosta rampă de gunoi de la Pata Rât a blocat albia unui pârâu şi pune în pericol de erodare centura de ocolire Vâlcele-Apahida a municipiului Cluj-Napoca. Situaţia a fost discutată astăzi la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj.

„A fost o alunecare de teren în luna iulie, atât a pământului cu care s-au acoperit deşeurile de la rampa de gunoi neconformă de la Pata Rât, cât şi a deşeurilor, pe o lungime de 300 de metri, blocând pe 120 de metri albia pârâului Zăpodie, adiacent depozitului. Spre sfârşitul toamnei, când ploile se vor accentua, situaţia nu va rămâne la fel. Fiind blocată albia pârâului, dacă vor veni debite masive de apă pe albie, este o posibilitate să erodeze undeva în preajma centurii de ocolire a Clujului pe relaţia Vâlcele-Apahida. În plus, nivelul de levigat (lichid toxic rezultat din dizolvarea deşeurilor ) nu este gestionat corect, fiind lăsat să curgă, debitul ajungând şi la 100 de litri pe secundă. Beneficiarul, Consiliul Judeţean Cluj, stă şi nu face nimic corespunzător în rezolvarea acestei probleme”, a declarat în şedinţa CJSU Cluj, prefectul Aurel Cherecheş. 

CJSU a transmis Consiliului Judeţean Cluj să intervină în acest caz şi să ia măsurile necesare.  „Prin instituţiile statului putem dispune termene de conformare, dacă nu se conformează Consiliul Judeţean Cluj putem chema alte instituţii ale statului”, a mai spus prefectul. 

Într-o notă de constatare de la începutul lunii august, întocmită de mai multe instituţii, se arată că deşeurile dislocate din corpul depozitului de la Pata Rât reprezintă aproximativ 15-20% din volumul acestuia.

Postaţi un comentariu