Nu ratați Transilvania Reporter de astăzi cu un supliment special, dedicat festivalului Jazz in the Park

Clujul este capitala culturală a avangardei

Actualitate: „Boc îi trimite pe romi la muncă forțată. Cu cartea”.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, intenţionează să implementeze o nouă politică în relaţia cu comunitatea romă din oraş, care presupune condiţionarea primirii de ajutoare sociale de trimiterea constantă a copiilor la şcoală şi grădiniţă.

Sondaj: Scandalul Bercea Mondial amplifică atitudinile antiţigăneşti

Ultimele scandaluri legate de clanul Bercea Mondial şi promovarea lor pe televiziuni deteriorează percepţia relaţiilor interetnice din România. Astfel, indicatorii care măsoară percepţia despre discriminare s-au modificat drastic faţă de anul trecut, iar acceptabilitatea romilor a scăzut în ultimele zile.

Economie: Afacerile cu chinezii, niște chinezării de neînțeles

Cluj-Napoca a fost recent gazda unui forum de investiții la care a participat o delegație de oameni de afaceri veniți din îndepărtata și imensa regiune Shandong, China.  Cam aici s-ar putea încheia întreaga știre întrucât comunicarea publică dintre cele două părți a fost ceva mai dificilă decât o discuție pe teme religioase între un ghiveci de flori și o cană de lut, asta mulțumită în special echipei de traducători, care a „asigurat” buna înțelegere a mesajelor transmise de cele două părți cam la fel de bine cum o haită de lupi ar putea asigura paza unei duzine de iepuri belgieni.

Economia pământului: România se încălzeşte. Cultivaţi sorg în loc de porumb

România nu va putea să aibă niciodată o producţie de grâu ca în ţările occidentale din cauza climei, spune un cercetător român, care sugerează că  şi alte culturi, cum ar fi porumbul, ar trebui înlocuite cu plante de origine africană cum e sorgul.

Interviu: Academicianul Camil Mureşanu recită din istorie şi viitor

La 87 de ani (n. 20 aprilie 1927, la Turda), academicianul Camil Mureşanu încă mai pendulează între iubirile sale de o viaţă, literatura şi istoria. Dinainte de facultate a renunţat oarecum la prima sa iubire, literatura, mai degrabă poezia, în favoarea celeilalte pasiuni, istoria. Şi-a spus că n-ar avea destul talent literar şi atunci a optat pentru istorie, domeniu în care a şi făcut performanţă. Dar a şi scris. E drept, în special istorie.

Opinie:

  • Democrația supunerii!
  • Menirea educației
  • Capitalismul fermierilor

De la clasic la rock: 

  • Electric Castle, regatul spectacolului
  • AIDA în stradă
  • Andrei Aroneț: „Festivalul e un pretext pentru o experiență de viață”
  • Cluj Arena: mumă pentru sport, ciumă pentru artiști

Dosar: Muzică „deşteaptă” şi fotografii de presă, la Jazz in the Park

A doua ediţie a Festivalului Jazz in the Park aduce publicului, timp de trei zile, o serie de evenimente şi concerte care vor culmina duminică, 6 iulie, cu spectacolul franţuzoiacei Mélanie Pain la Opera Maghiară.

Jazz in the Park: 

  • Artiști consacrați dar și trupe tinere vor cânta la Jazz in the Park
  • Concerte, activități pentru copii, zone de relaxare, târguri
  • Melanie Pain; Franțuzoaica cu co voce de neuitat

Dosar:  Mircea Kiraly: “ Dacă ai spirit liber şi tânăr, atunci îţi place jazz-ul!”

Cu o experienţă de mai bine de 30 de ani în domeniul muzicii jazz, şi producător  al proiectului pe care cântăreaţa de jazz Teodora Enache îl are cu muzicianul suedez Lars Danielsson, Mircea Kiraly consideră că pentru muzica jazz nu este totul pierdut atâta timp cât se va transforma, din nou, într-un fenomen social.

Amintiri:  Muzica „imperialismului în descompunere”, o istorie zbuciumată

Istoria jazz-ului românesc și mai ales clujean poate fi descrisă în multe cuvinte, dar nu „liniștită”. Relatată din memoria seniorului Iosif Viehmann, povestea jazz-ului la Cluj are toate ingredientele necesare unei povești de succes care de ani buni și-a reluat creșterea prin numeroase concerte, în sală și aer liber, care atrag tinerii la fel ca pe vrema când prohibiția comunismului vâna iubitorii genului. Mândru posesor al unui amplu dosar securist pe astfel de teme, Iosif Viehmann trăiește jazz-ul la cei 89 de ani ai săi la fel ca studenții care veneau săptămânal la serile de jazz ascunse în camerele căminelor.

Cultură: Marius Vlad Budoiu, directorul Operei Cluj: “Vrem să aruncăm în aer lumea culturală din România”

Nici nu s-a încheiat bine actuala stagiune a Operei Naţionale Române clujene şi au început deja  pregătirile viitoarelor producţii. Mai mult, în 2015 instituţia pregăteşte mai multe spectacole în aer liber şi chiar un concert de operă cu hituri şi arii celebre.

Destinații: Mănăstirea Rîmeț, cea mai veche mănăstire ortodoxă din Transilvania

Călătorii: Patru zile printre milanezi, una în Florența

Ca în ultimii opt ani, de când am înţeles ce înseamnă a călători fără pretenţia de a mă întoarce acasă odihnită, am ales pentru vara lui 2014 oraşul Milano, al doilea ca mărime din Italia. Planificarea călătoriei a început în luna februarie cu achiziţionarea biletului de avion, al cărui cost nu a depăşit 350 de lei de persoană, dus-întors, preţul incluzând şi un bagaj mare de cală.

Dosar:  Jazz – O istorie a muzicii din Lumea Nouă

La începutul secolului XX, în sudul Statelor Unite ale Americii se năştea un nou stil muzical, derivat din melodiile populaţiei de culoare, urmaşa a sclavilor de origine africană. Avea tonalităţi de blues, dar şi influenţe europene. Era un stil liber, fără prea multe note muzicale scrise, care se baza în special pe improvizaţie. Stilul a fost botezat jazz şi este considerat singura formă de manifestare artistică din istoria culturii care s-a dezvoltat în Lumea Nouă.

Sport: 

  • Artiștii din arene
  • Copa do Mundo, ediția extremelor

+Divertisment, Sănătatea, Timp liber, Agendă

Distribuie:

Postaţi un comentariu