Nu ratați noul număr Transilvania Reporter. „Fostul PDL recâștigă puterea absolută în Cluj”

Candidatul Partidului Naţional Liberal, provenit din vechiul PDL, a câştigat detaşat alegerile de duminică în Cluj-Napoca. PNL a obţinut după alegeri, în premieră, şi majoritatea în Consiliul local. De asemenea, liberalii mai au nevoie de un singur consilier pentru a avea majoritatea în Consiliul judeţean. Cel mai probabil, ei vor continua vechea alianţă a PDL cu UDMR în conducerea judeţului.

Potrivit rezultatelor finale ale Biroului Electoral Municipal Cluj-Napoca, Emil Boc, a câștigat alegerile pentru primărie cu un procent de 64, 69% din voturile exprimate, partidul său obținând de asemenea un număr de 17 mandate în Consiliul Local. Emil Boc a câștigat al patrulea mandat de primar. Astfel, 64311 clujeni au votat cu candidatul PNL, în timp ce al doilea clasat, candidatul UDMR Anna Horvath, a obținut 12573 de voturi. Candidatul independent Octavian Buzoianu a obținut 8721 de voturi.

La Cluj-Napoca, prezența la vot a fost de 37, 06%. Un număr de 102.226 de persoane au votat în cele 181 de secții din municipiu.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Facturi mai scumpe la curent pentru cei din mediul rural. Facturile la electricitate nu se mai pot plăti în mediul rural decât prin mandat poștal, lucru care stârnește o serie de nemulțumiri în rândul cetățenilor, care pe lângă valoarea totală a facturii vor trebui să achite în plus,   încă o taxă.  Deși posibilitțile de plată a unei astfel de facturi sunt vaste în mediul urban, în unele localități din mediul rural, poștașul reprezintă singura „metodă” prin care oamenii își pot achita factura la curent. (Maria  Man)

DOSAR. Somnul politic al clujenilor naște eternități 

  • Boc şi vechiul PDL au luat tot la Cluj. Candidatul Partidului Naţional Liberal, provenit din vechiul PDL, a câştigat detaşat alegerile de duminică în Cluj-Napoca. PNL a obţinut după alegeri, în premieră, şi majoritatea în Consiliul local. De asemenea, liberalii mai au nevoie de un singur consilier pentru a avea majoritatea în Consiliul judeţean. Cel mai probabil, ei vor continua vechea alianţă a PDL cu UDMR în conducerea judeţului.
  • „Deschiderea oraşului a fost dată de energia fantastică a comunităţii clujene”. O analiză generală asupra mandatelor politice de după Revoluţie la Primăria Clujului ne arată că oraşul a trăit la extreme în cele două etape mari: epoca Funar şi epoca Boc. Dacă în timpul lui Gheorghe Funar oraşul era celebru prin tuşa lui naţionalistă şi închiderea faţă de tot ce era străin, precum o cetate medievală, în epoca Boc, marcată iată de începutul celui de-al patrulea mandat, deschiderea oraşului a devenit subiect de invidie naţională. Evenimentele de aici, festivalurile şi efervescenţa culturală, dând un nou suflu oraşului, îi influenţează şi viaţa economică. Am discutat despre toate acestea cu George Jiglău, politolog, cadru universitar la Universitatea Babeş-Bolyai. (Ruxandra Hurezean)
  • 12 ani sub primarul „unguri există în Ungaria”. 12 ani a trait Clujul alături de Gheorghe Funar, primul primar al municipiului ales prin vot liber. După fiecare dintre cele trei mandate câștigate de fostul primar, presa vremii acorda ample spații pentru promisiunile și viziunea lui Funar, care nu ezita să promită că va fi primarul „tuturor clujenilor, inclusiv a celor de etnie maghiară”. Transilvania Reporter a consultat arhivele publicației Adevărul de Cluj din primele zile de după fiecare tur de scrutin care a dat Clujului, mai mult sau mai puțin, un primar nou. (Radu Hângănuț)
  • Primii ani cu Boc. După o campanie electorală în care vraja lui Gheorghe Funar își pierduse din puterea exercitată timp de 12 ani asupra clujenilor și după ce, așa cum relata presa vremii „nici măcar folosirea nepoțelului pe post de agent electoral, chiar în ziua alegerilor” nu a mai funcționat, ziarele clujene titrau, încă după primul tur, „Epoca Funar a murit”. Nu pentru că fostul primar nu ar mai fi candidat, ci pentru că în turul doi al alegerilor locale din 2004, au trecut doar candidatul PSD, Ioan Rus și candidatul Alianței PNL-PDL, Emil Boc. (Radu Hângănuț)
  • 2012-2016 –Epoca de Aur a Clujului. Sociologul Ioan Hosu consideră că perioada 2012-2016 a fost până acum cea mai benefică pentru dezvoltarea municipiului Cluj-Napoca, din 1990 încoace. El spune, însă, că bazele proiectelor realizate în ultimii patru ani au fost puse în mandatul anterior, în special în perioada când primar a fost Sorin Apostu. (Marius Avram)
  • Primul mandat al lui Boc a adus… normalitatea. În 2004 Emil Boc, candiat al Alianţei D.A. (PDL+PNL) câştiga pentru prima dată mandatul de primar al municipiului Cluj-Napoca, după 12 ani de eră Funar. Clujul a fost la acea dată singurul oraş mare din ţară unde Alianţa DA a preluat modelul Bucureştiului şi a venit cu un candidat comun la primărie, adică Emil Boc. După o cursă acerbă în turul doi cu Ioan Rus din partea PSD, Boc câştiga primul său mandat de primar cu peste 79.000 de voturi. (Claudia Romitan)
  • Susținătorii lui Nicușor Dan de la Cluj nu doresc să intre în politică. După ce candidatul Uniunii Salvați Bucureștiul la primăria capitalei, Nicușor Dan, s-a clasat pe a doua poziție, după Gabriela Vrânceanu Firea, cu un „scor” de 29, 05%, acesta a anunțat că USB va deveni Uniunea Salvați România. Întrucât Nicușor Dan are susținători și/sau simpatizanți la Cluj-Napoca am dorit să aflăm ce se va întâmpla pe plan local în cazul în care USR va avea o filială în inima Transilvaniei, care ar fi misiunea USR la Cluj și dacă susținătorii lui Nicușor Dan ar fi dispuși să intre în politică în viitorul apropiat pentru a pune „umărul” la pregătirea alegerilor parlamentare. Dacă unii susținători au fost încântați de transformarea ce urmează, alții sunt destul de sceptici în această privință. (Maria Man)

REPORTAJ. „Turnul Babel”, alternativa clujeană la o școală de vară ca „afară”. Tabăra urbană „Turnul Babel” le oferă copiilor cu vârste cuprinse între șapte și 12 ani posibilitatea de a-și exersa, în propriul oraș, cunoștințele de engleză, franceză sau germană, într-o manieră inedită. Tabăra va avea loc în perioada iulie-august și este organizată pe patru module: „Mens sana in corpore sano”, „Teatrul sunt eu”, „Arhitectura e muzică împietrită” și „Sporturile minții”. Un modul se întinde pe durata unei săptămâni, urmând ca fiecare să se desfășoare de două ori (o dată în luna iulie și o dată în luna august).  (Maria Man)

CULTURĂ. A început Galactoria, festivalul absolvenților de teatru. A treisprezecea ediție a Festivalului Galactoria, organizat de Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, a debutat luni cu întâlnirea absolvenților, pe terasa Enigma Cafe, respectiv cu un schimb de mulțumiri și multe sfaturi venite din partea profesorilor care le-au fost alături în cei trei ani de studii. (Cristina Beligăr)

COMUNITATE. Călin Mureșan: „Privim de multe ori ca adulți din ochii adulților și uităm să privim din ochii copiilor”. Călin Mureșan este actor la Teatrul de Păpuși „Puck” de 21 de ani. A venit din Jibou la Cluj, cu gândul de a studia Facultatea de Construcții de Mașini și de a deveni inginer. Lucrurile s-au schimbat pe parcurs, însă și printr-o întâmplare a ajuns să facă ceea ce face și astăzi: să aducă bucurie în lumea copiilor. (Amalia Cărăuș)

CĂLĂTORII. Năsăud. Muzeul grănicerilor poartă galben de Schönbrunn. „Am încercat să îi dăm o culoare cât mai apropiată de galbenul de la Schönbrunn, ca un fel de subliniere a legăturilor care au existat între cei de aici și Viena”, spune la terminarea vizitei de la Muzeul Grăniceresc Năsăud muzeograful Dan Prahase, un volubil ghid prin întortocheata istorie a regimentului de graniță năsăudean. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Cele mai costisitoare filme: blockbustere de Forbes. Atunci când spunem „blockbuster” ne gândim imediat la o producţie de Hollywood spectaculoasă, încărcată de efecte speciale, de actori celebri şi frumoşi, de magie. Un blockbuster nu trebuie neapărat să aibă o poveste consistentă sau să prezinte ceva filosofii măreţe despre viaţă – dar trebuie să impresioneze prin imagine şi acţiune. Aşadar, nu poţi face un blockbuster fără un buget extra generos. Iar filmele care pornesc de la bun început cu sute de milioane de dolari cheltuite pentru producţie vor strânge şi mai multe milioane de dolari în conturile producătorilor. Aceasta este, pe scurt, reţeta de succes de la Hollywood. (Mădălina Kadar)

SPORT. Cât e Clujul de frumos, fără „U” nu are rost! A fost o vreme în care era la modă să fii patronul unui club de fotbal. Era un accesoriu obligatoriu pentru orice milionar din România. Azi, la modă sunt cătuşele, dosarele penale şi anii grei de puşcărie. „U” a retrogradat în eşalonul terţ al fotbalului românesc, avându-l în frunte, cel puțin în acte, pe Florian Walter. Ambițiile europene s-au transformat într-un coșmar trăit pe viu de o mână de juniori care până mai ieri nu aveau curajul să viseze că momentul în care vor îmbrăcat tricoul alb-negru a sosit. Ce ironie. În minutul 20 al meciului dintre Unirea Tărlungeni și Universitatea, din ultima etapă din play-out, Minciună avea să înscrie pentru un adevăr absolut – „U” Cluj a retrogradat în liga a treia. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu