Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Abuzul în serviciu, dezincriminat în școli”

Zarva stârnită în ultima vreme de ceea ce strada a numit încercarea guvernului de a slăbi lupta anticorupţie a acoperit o discuţie poate mai necesară despre izvoarele acestui flagel. Cu doar o zi rămasă pentru consultarea publică pe marginea Codului de Etică și Deontologie din învățământul preuniversitar, documentul este unul gol de conţinut în condițiile în care în ultimele două luni el nu  a fost discutat în spațiul public. Codul, propus de Consiliul Național de Etică (CNE) în învățământul preuniversitar, prevede, printre altele, că profesorul trebuie să elimine activități asociate cu faptele de corupție, să nu fraudeze examene, să nu solicite favoruri, cadouri sau să colecteze bani și să nu ofere elevilor meditații contra cost, prin constrângere.

 Lucruri de bun simţ care se dorea a fi transpuse într-un cod care să sancţioneze comportamentul unor dascăli cărora bunul simţ le lipseşte. În dialog cu redactorii Transilvania Reporter, cadre didactice şi elevi au comentat codul aşa cum a fost propus şi i-au evidenţiat limitele mai ales în ce-i priveşte pe profesorii care văd şcoala ca pe o pepinieră de recrutare a clienţilor pentru orele de meditaţii în particular. Sistemul generalizat al meditaţiilor de la clasă ţinute cu copiii ai căror părinţi îşi permit să le plătească este profund incorect şi discriminator, producând traume şi neîncredere în dreptate şi morală între elevii dezavantajaţi. Dezbaterea pe această temă s-a pierdut în zgomotul de vuvuzea al străzii.

Dar chiar dacă sistemul de învăţământ nu este capabil să le producă, soluţii se găsesc în deciziile unor edili dedicaţi. Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, a anunţat că vrea să extindă programul „Şcoala după şcoală” la toate cele 78 de unităţi de învăţământ din sector, ceea ce ar însemna că elevii beneficiază de o masă caldă la prânz, dar şi de supraveghere pe timpul pregătirii temelor sau al unor activităţi extraşcolare. Plata cadrelor didactice pentru orele suplimentare ar fi suportată de primărie. Până în prezent, 1.500 de elevi de la 13 şcoli au beneficiat de acest program, în baza unui proiect pilot.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Studenţii cu dizabilităţi de la UBB vor fi asistaţi la cursuri de interpreţi mimico-gestuali. Studenţii cu deficienţe de auz care învaţă într-una din facultăţile Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vor fi asistaţi, din acest semestru, de interpreţi mimico-gestuali, care îi vor sprijini în înţelegerea şi însuşirea materiei predate la cursuri.

INTERVIU. Marte, următoarea frontieră. Cum se fabrică viitorul. Primul om care va păși pe Marte s-a născut deja și în 20-30 de ani va avea ocazia să ajungă acolo unde nimeni nu a ajuns vreodată. În timp ce o misiune umană pe Planeta Roșie este una dintre cele mai îndrăznețe și complexe călătorii la care omenirea visează, exploratorii și cercetătorii din întreaga lume, de la agenții spațiale guvernamentale sau companii private, construiesc echipamente, fac simulări și dezvoltă noi tehnologii pentru a se asigura de succesul și siguranța acestei călătorii la o distanță de zeci de milioane, sau chiar sute de milioane de kilometri de Pământ, în funcție de momentul în care este calculată poziția celor două planete, una față de cealaltă. (Cristina Beligăr)

DOSAR. Meditează, meditează, că tot rămâne ceva

  • Codul de etică și deontologie în învățământul preuniversitar- un document de tipul „să fie bine ca să nu fie rău”. Cu doar o zi rămasă pentru consultarea publică pe marginea Codului de Etică și Deontologie din învățământul preuniversitar, conținutul documentului continuă să fie un mister cu mari șanse să rămână la stadiul de ciornă, în condițiile în care în ultimele două luni nu s-a discutat nici măcar o dată, în spațiul public, despre acest proiect. Codul, propus de către Consiliul Național de Etică (CNE) în învățământul preuniversitar, prevede, printre altele, că profesorul trebuie să elimine activități asociate cu faptele de corupție, să nu fraudeze examene, să nu solicite favoruri, cadouri sau să colecteze bani și să nu ofere elevilor meditații contra cost, prin constrângere. În esență, lucruri care țin mai mult de bunul simț elementar, care ajung însă să devină puncte cheie ale unui cod de etică. Într-un interviu acordat ziarului Transilvania Reporter, Mirabela Amarandei, fost purtător de cuvânt în Ministerul Educației și fost consilier al Ministrului Educației, a explicat motivele pentru care un astfel de cod de etică este necesar, ce ar fi trebuit să conțină și ce efecte erau așteptate, după ce acesta ar fi intrat în vigoare. (Radu Hângănuț)
  • Daniela Vișoianu, președintele Federației Coaliția pentru Educație: „Din păcate corupția se predă în școală”. Meditațiile au fost și vor fi mereu discutate și dezbătute în cadrul sistemului preuniversitar de învățământ. Au existat mai multe voci care susțin că acestea ar trebui reglementate clar în cadrul Codului de etică al profesorului aflat în prezent în debatere publică. Cu ce ar schimba lucrurile o astfel de prevedere? Transilvania Reporter a discutat cu Daniela Vișoianu pentru a afla care este punctul de vedere oficial al Federației Coaliția pentru Educație vizavi de acest aspect, dar și față de Codul de etică al profesorului. (Maria Man)
  • Cum văd elevii problema meditațiillor. Elevii sunt de departe cei mai afectați de „problema meditațiilor”. Ei sunt primii „beneficiari” ai acestora, dar și primii care pot simți efectele secundare  ale „lecțiilor în privat” oferite de către profesorii de la clasă unor colegi, aleși după diferite criterii. (Maria Man)
  • Meditațiile și școala românească. A fi sau a nu fi meditat de propriul profesor?Ministerul Educației a lansat o dezbatere publică pe tema unui nou Cod de Etică în învățământul preuniversitar. Dezbaterea se încheie în 17 februarie, iar Transilvania Reporter s-a alăturat acestui demers încercând să afle care este părerea publicului – părinți, profesori sau simpli cetățeni care au ceva în comun cu mediul școlar. La întrebarea dacă există conflict de interese în situația în care profesorul își meditează contra cost proprii elevi de la clasă, cei mai mulți au spus că da, este un conflict. Dar există și poziții mai nuanțate, unii consideră că ar fi bine să dea meditații propriilor elevi pentru că îi cunoaște mai bine și le știu golurile, unde trebuie să insiste. În fine, există și opinii conform cărora ar trebui înființate cluburi de meditații pentru oricine vrea să vină, în cadrul școlii, cu taxe modice, precum cercurile de hobby, pentru copiii înzestrați sau interesați. (Ruxandra Hurezean)
  • Școala după școală. În Sectorul 1 din Bucureşti. Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, a anunţat că vrea să extindă programul „Şcoala după şcoală” la toate cele 78 de unităţi de învăţământ din sector, ceea ce ar însemna că elevii ar putea beneficia de o masă caldă la prânz, dar şi de supraveghere pe timpul pregătirii temelor sau al unor activităţi extraşcolare.

CULTURĂ. Uniunea Scriitorilor din Cluj îl „dă jos” pe Blaga de pe soclu. O nouă statuie a poetului și filozofului Lucian Blaga, diferită ca reprezentare de cele deja amplasate în fața Teatrului Național și a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), ar putea fi realizată în Cluj-Napoca în perioada următoare. Propunerea a venit din partea Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, care prin președinta ei, doamna Irina Petraș, a sugerat Primăriei Cluj-Napoca să realizeze o statuie a poetului Lucian Blaga în alt stil față de cele existente: citind pe o bancă din oraș. În acest fel, ar intra și Clujul în rândul orașelor europene unde spaţiul urban a fost cu imaginaţie valorificat spre încântarea localnicilor şi a turiştilor. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Titlu: Ceilalți „tineri” ai protestelor. Nu au lipsit de la niciun protest. Vin primii în piață, zi de zi, seară de seară. Își fac conștiincioși pancarte și parcurg kilometri în marș, chiar dacă nu au cea mai bună condiție fizică. Nu mai sunt la prima tinerețe, dar sunt cei mai înverșunați susținători ai democrației.  Seara, după „mitting”, găsesc puterea de a deschide laptopul, calculatorul să își vadă copiii sau nepoții, să le spună că ei încă #rezistă. Sunt ceilalți tineri ai protestelor. De acum și de altă dată. Au ieșit la Revoluție, au ieșit și înainte de Revoluție. Acum, cum să stea acasă? (Maria Man)

ROMÂNI ÎN AMFITEATRELE LUMII. Delia Bugheanu, geofizician: „Voi face o primă încercare profesională în România”. Delia Bugheanu este primul geofizician din comuna Aninoasa din județul Argeș, localitatea sa natală. A absolvit ca șefă de promoție Facultatea de Geologie și Geofizică din cadrul Universității din București, după care a studiat cele mai noi tehnologii din domeniul său de activitate în cadrul Universității Leeds din Marea Britanie, urmând unul din cele mai prestigioase programe de masterat din domeniu, Exploration Geophysics, unde a obținut o dublă finanțare integrală. ( Maria Man)

STAREA UNIUNII. Cortina de cash.Valoarea salariilor minime din Uniunea Europeană urmărește încă granițele Cortinei de Fier: sub 500 de euro în Est, peste 1000, în Vest. La 1 ianuarie 2017, 22 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene aplicau un salariu minim pe economie, excepțiile fiind Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Uniţi în stradă: cele mai celebre proteste. Protestele din ultima perioadă au acaparat atenţia presei interne şi internaţionale, a oamenilor din toate categoriile sociale, au ocupat reţelele sociale şi televiziunile, au atras susţinători şi critici. Nu ştim, încă, dacă şi în ce fel aceste evenimente schimbă România. Deocamdată, putem spune că au adus schimbări de mentalitate şi de percepţie la nivelul societăţii. Peste o vreme, poate că şi protestele din România vor intra în pagini de istorie, la fel cum putem acum enumera alte evenimente asemănătoare – cele mai mari manifestaţii din lume, sau unele care nu au fost atât de mari, dar au schimbat lumea. (Mădălina Kadar)

SPORT. Argumente pentru primăvara CFR-ului. „Vânat” sau nu de oficialii Federației Române de Fotbal, iubit sau nu de suporteri, atâția câți sunt, clubul CFR continuă să fie, dacă nu în prim-plan, cel puțin în topul fotbalului românesc. S-au scurs două săptămâni de la marele anunț, așteptat cu sufletul la gură de fanii CFR-ului. Clubul s-a vândut. Clubul are un nou finanțator. Știm că se numește Marian Băgăcean și că nu are afaceri importante, cel puțin nu ușor de descoperit. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu