Nu ratați noul număr din Transilvania Reporter: „Vara asta, la Cluj, a fost apă de ploaie”

N-a trecut decât o săptămână de la inundaţiile care au răvăşit sudul şi vestul ţării şi precipitaţii abundente fac din nou ravagii în mai multe zone, judeţe întregi fiind plasate sub cod galben de fenomene meteorologice extreme.

De vineri, şi zona Carpaţilor Occidentali se află sub avertizare de ploi cu caracter torenţial şi grindină. Chiar dacă nu au fost loviţi la fel de dur ca şi vecinii lor de peste munţi, locuitorii Ardealului resimt agresiunea naturii. Specialiştii spun că instabilitatea atmosferică acutizează diferite afecţiuni, reduce secreţia de serotonină şi poate cauza depresii. Ploile în exces afectează sănătatea oamenilor, mai mult lovesc şi în economie. Săptămânile prelungite de ploaie distrug culturile, întârzie lucrările în construcţii, pun la pământ afacerile de sezon.

În Cluj-Napoca, proprietarii de terase spun că încasează mai puţin de jumătate din banii de anul trecut. Ştrandurile funcţionează la limita de avarie. Firmele care asfaltează în oraş pierd bani odată cu asfaltul măturat de ploaie. În sfârşit, Primăria are un vinovat la îndemână pentru o situaţie care era, probabil, inevitabilă: din pricina ploilor, lucrările de asfaltare din Cluj vor fi întârziate cu două săptămâni.

Meteorologii clujeni spun să nu ne lăsăm înşelaţi: vremea ploioasă nu contrazice teoria încălzirii globale. Temperaturile la nivel local şi global cresc constant, afirmă Adriana Croitoru, de la Facultatea de Geografie, şi chiar dacă Transilvania este mai ferită decât Dobrogea şi sudul ţării, încălzirea vremii aduce şi în zonă fenomene de mare intensitate. Profesorul clujean deplânge, în context,   indiferenţa autorităţilor faţă de consecinţele schimbărilor climaterice.

Actualitate: „Isărescu: Vom intra în zona euro când o autostradă va trece Carpaţii

România va putea intra în zona euro abia după ce o autostradă va trece Munţii Carpaţi, pentru a permite şi dezvoltarea altor zone decât câteva enclave unde s-au concentrat investiţiile străine, Bucureştiul fiind pregătit să treacă la euro, dar este tras în jos de Las Fierbinţi, spune Mugur Isărescu.

Afaceri publice:  Clujul din nou în criza gunoaielor

Cluj-Napoca, oraş de cinci stele şi care peste cinci luni va fi Capitala Europeană a Tineretului, nu a fost în stare în ultimii 20 de ani să rezolve problema deşeurilor menajere. Aşa că, în fiecare vară, „criza gunoaielor” devine un laitmotiv.

Comunitate: „De la Chişinău, la Cluj:Descoperitorii fotografiei interactive în România”

S-au născut în Chişinău şi au venit în Cluj pentru a urma studiile universitare. Nu au ales orașul Iași pentru că era prea aproape de casă şi au evitat Bucureştiul pentru că s-au gândit că este un oraş prea mare la vremea aceea. S-au cunoscut mai bine la party-urile din timpul facultăţii şi împreună au pus la cale un proiect unic pe piaţa evenimentelor de la noi. Proiectul se numeşte Cheerup şi este primul serviciu de fotografie interactivă din România care te invită să faci poze în fața unui touchscreen de 1, 2 metri şi apoi să le personalizezi cu mesaje, desene și accesorii digitale.

Economia pământului: „Ploile ne lasă fără legume și grâu”

Ploile abundente din ultimele zile au facut mai mult rau decat bine agriculturii, afectand aproximativ 30.000 de hectare de teren, potrivit datelor oficiale. Ploile au redus cu 20-30% recolta de cereale şi au distrus 40-60% din culturile de legumele din zona de sud a ţării, a declarat, pentru Capital, Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociaţiei Fermierilor din România (AFR).

EducațieUniversitățile Stanford și UCLA s-au cutremurat în fața a 11 studenți clujeni de la UTCN

Dintr-un mic laborator al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) 11 studenți au pornit spre Alaska. Nu au avut de înfruntat ghețari sau furtuni și nici nu au descoperit pământ nou în aventura lor. În schimb, au câștigat concursul Seismic Design Competition devansând echipe ale unor universități de renume mondial precum UCLA, Stanford sau University of California-Berkeley ale căror proiecte nu s-au putut compara cu structura de 29 de etaje din lemn de balsa a clujenilor care a rezistat eroic în lupta cu trei cutremure.

Orașul: Expoziţia unui iconar anonim, prezentată la Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic al Transilvaniei propune publicului, în perioada 7-31 august 2014, Expoziţia Ars incognita. Fascinanta lume a unui iconar din secolul XVIII. Vernisajul va avea loc joi, 7 august, la ora 17:00.

Opinii

  • Decăderea unui politician- Cristian Diaconescu
  • „Rozi neni, ministrul Culturii”
  • Din nou despre ridiculizata „Axă Washington-Londra-București”

Bani pierduți în ploaie: „Vremea a dat peste cap așteptările comercianților”

În plin sezon estival terasele şi ştrandurile din Cluj-Napoca sunt mai mult goale. Condiţiile meteo, extrem de capricioase în acest an, le-au dat planurile peste cap proprietarilor de terase sau ştranduri însă, sezonul nu este total compromis, spun comercianţii, pentru că în zilele bune, cu soare, afacerea merge. În 2013, vara a fost una cu adevărat caniculară, iar vânzările de băuturi răcoaritoare, incluzând aici şi berea, au explodat. Ştrandurile au fost pline de la primele ore ale dimineţii şi până spre seară târziu. Anul acesta comercianţii se aşteptat la aceaşi afluenţă de clineţi, dar vremea le-a stricat strategii.

Și când vine câte o ploaie: „Adriana Croitoru, Facultatae de Geografie: Studii despre schimbări climatice există, dar nimeni nu le vrea”

În plin sezon estival terasele şi ştrandurile din Cluj-Napoca sunt mai mult goale. Condiţiile meteo, extrem de capricioase în acest an, le-au dat planurile peste cap proprietarilor de terase sau ştranduri însă, sezonul nu este total compromis, spun comercianţii, pentru că în zilele bune, cu soare, afacerea merge. În 2013, vara a fost una cu adevărat caniculară, iar vânzările de băuturi răcoaritoare, incluzând aici şi berea, au explodat. Ştrandurile au fost pline de la primele ore ale dimineţii şi până spre seară târziu. Anul acesta comercianţii se aşteptat la aceaşi afluenţă de clineţi, dar vremea le-a stricat strategiile.

Orașul colorat:

  • Andreea Iacob, director Colours of Cluj: Zona festivalieră a început să transforme într-un business
    A doua ediţie a festivalului Colours of Cluj (8-10 august) va debuta în acest sfârşit de săptămână cu numeroase momente participative, în care spectatorii vor fi invitaţi să se alăture evenimentelor prin ateliere creative, instalaţii interactive şi alte asemenea întâlniri create special pentru ei. Un loc de întâlnire a publicului cu evenimentele propuse de organizatori va fi dealul Cetăţuia, acolo unde este programat un uriaș picnic à la Cluj şi unde va avea loc Noaptea Albă a festivalului. Despre noutăţile ediţiei din acest an, dar şi despre lipsa de implicare a sponsorilor în finanţarea evenimentelor, am stat de vorbă cu directorul Festivalului Colours of Cluj, Andreea Iacob.
  • Începe Festivalul Colours of Cluj
    A doua ediţie a festivalului Colours of Cluj (8-10 august) va debuta în acest sfârşit de săptămână cu numeroase momente participative, în care spectatorii vor fi invitaţi să se alăture evenimentelor prin ateliere creative, instalaţii interactive şi alte asemenea întâlniri create special pentru ei. Un loc de întâlnire a publicului cu evenimentele propuse de organizatori va fi dealul Cetăţuia, acolo unde este programat un uriaș picnic à la Cluj şi unde va avea loc Noaptea Albă a festivalului. Despre noutăţile ediţiei din acest an, dar şi despre lipsa de implicare a sponsorilor în finanţarea evenimentelor, am stat de vorbă cu directorul Festivalului Colours of Cluj, Andreea Iacob.

Memoria orașului: Apaczai Csere Janos

Numele lui este purtat în Cluj în acest moment de o instituţie de învăţământ cu limba de predare în limba maghiară Liceul Teoretic „Apaczái Csere János”. Se omagiază în acest fel o mare personalitate a culturii maghiare din Transilvania.

Religie: Papa Francisc auce înapoi indulgențele

Cu câteva zile înainte de 2 august, Papa Francis lansa un apel către lumea catolică „Profitaţi de Porţincula, sărbătoarea iertării de la Assisi! Acesta nu este un slogan publicitar, ci îndemnul cinstit de a nu pierde un prilej de har, precum cel obţinut, pentru noi toţi, inclusiv cei de azi”. Era vorba despre acordarea unei indulgenţe plenare.

Destinații: Salina Praid- relaxarea și vindecarea din adâncuri

La 120 de metri sub pământ, într-o fostă galerie a Salinei Praid, aproape şase mii de oameni îşi îngrijesc sănătatea sau se bucură de clipe de relaxare. Pentru a ajunge la Baza de tratament a Salinei Praid, important obiectiv turistic al României, se parcurge cu autobuzul o distanţă de 1.250 de metri, după care, în faţa vizitatorilor, se dezvăluie o lume de basm.

Călătorii: Arta și banii, cu iz de litoral bulgăresc

Un weekend pe litoralul românesc poate însemna mai mult decât distracţie, plajă şi mult somn, oricare ar fi ordinea celor trei. Se poate transforma în oportunitatea de a descoperi pe viu una dintre cele mai îndrăgite tematici din pictura romanească, dar şi de a explora încăperile Muzeului de Artă din Constanţa situat la doar câteva sute de metri de plajă, pe Bulevardul Tomis.

Dosar: Spionaj, mister, seducție: Mata Hari

În urmă cu exact o sută de ani, Europa era prinsă în vârtejul Primului Război Mondial, care a izbucnit pe 28 iulie, la o lună după asasinarea, la Sarajevo, a moștenitorului tronului austro-ungar, arhiducele Franz Ferdinand. Războiul a luat pe nepregătite oamenii obișnuiți, care și-au văzut viețile distruse și familiile destrămate. A schimbat destine, a creat legende și eroi care au rămas de atunci în cărțile de istorie și în poveștile vechi de un secol.

Sport: O clujeancă le-a dus la victorie pe junioarele de aur ale handbalului mondial

Handbalista Cristina Laslo este prima sportivă din Cluj campioană mondială de junioare într-un sport olimpic, după 1990. Cristina Laslo a fost singura handbalistă de la “U” Jolidon Cluj selecţionată în echipa naţională a României, care, duminică, 3 august 2014, după o victorie de senzaţie, 32-21 cu Germania, a devenit noua campioană mondială de junioare! Componentă de bază a echipei României, Cristina Laslo devine, astfel, prima sportivă din Cluj medaliată cu aur la un Campionat Mondial de juniori, într-un sport olimpic, după 1990! Mai mult, Cristina Laslo a fost liderul din teren al naţionalei tricolore şi căpitanul care a avut onoarea să primească trofeul cu care a fost răsplătită noua campioană a lumii! Totodată, Cristina Laslo a fost desemnată cel mai bun centru de la Campionatul Mondial şi cea mai tehnică jucătoare a turneului final din Macedonia.

+Divertisment, Sănătate, Magazin, Agendă

 

 

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu