Nu ratați noul număr din Transilvania Reporter: Dăncilă, pe calea către prezidențiale

Rămân la părerea că Liviu Dragnea va candida la prezidențialele din toamnă dacă va fi achitat în procesul angajărilor fictive din Alexandria.  Cu achitarea ar cădea, odată cu  bariera juridică și principalul argument al opozanților politici. Dar achitarea e nesigură, timpul scurt, și partidul are nevoie de un candidat ținut în rezervă.  După procedura  de umanizare a politicianului într-o emisiune la un post de televiziune apropiat social-democraților, se conturează ideea că acest candidat este premierul Viorica Dăncilă.

Sunt câteva argumente în sprijinul acestei ipoteze. Întâi de toate, e o tradiție a PSD  să arunce premierul  în bătălia prezidențială, cu toate că cel mai adesea e o întreprindere riscantă pentru respectivul protagonist.  Dacă nu va fi să fie el alesul partidului, Dragnea va prefera să căștige sau să piardă cineva apropiat lui. De asemenea, ca o prelungire a voinței președintelui, Viorica Dăncilă poate mobiliza suficient aparatul de partid încât să aibă garantat accesul în turul doi.

Emisiunea televizată de marți a schițat și eventualul profil de candidat al doamnei premier. Atuurile sale țin de  atributele feminității postrurale: compasiune, solidaritate, prețuire a valorilor familiei, credință și un adânc atașament pentru copii. Premierul a subliniat că este o persoană nonconflictuală care urmărește binele general. Să nu uităm că cea mai de succes campanie electorală a PSD  s-a derulat în absența polemicilor și a pus accent pe creștere economică și reconciliere socială. Creșterile salariale și cele ale pensiilor, din toamnă, vor fi aduse ca argumente în favoarea premierului și a performanței  sale profesionale. Concomitent, oamenii vor fi atenționați că beneficile le vor fi retrase dacă partida adversă va câștiga.

Împotriva unei eventuale candidaturi se ridică slaba performanță lingvistică a premierului. E o carență ce se poate remedia. Elocvența și știința dialogului dialogul nu sunt întotdeauna daruri, se pot cultiva. Cristian Tudor Popescu era intrigat în anul 2005 de progresul făcut de proaspătul președinte de la un jalnic vorbitor la un orator spumos și convingător. Doamna Dăncilă arată suficientă ambiție cât să fie de acord să învețe. ( C. C.)

APEL CĂTRE ELITE

  • Ghid practic la început de an electoral – Votul meu: Mod de întrebuințare

Se apropie urgia electorală, dacă-mi permiteți o figură de stil de sezon. Având în vedere recentele și mai puțin recentele initiative guvernamentale din domeniile fiscal, penal etc., se înmulțesc și criticile aduse absenteiștilor pentru iresponsabilitatea de care au dat dovadă la ultimele alegeri, apelurile la vot, așa, în general sau mai precise („doar noi suntem adevărata opoziție”). Mi se pare că aceste îndemnuri și critici se bazează pe câteva neînțelegeri. Îmi asum riscul de a repeta și ambiția de a clarifica anumite lucruri pe care le-am spus pe „o anumită rețea de socializare”. (Radu Nechita)

DOSAR

  • Căminele de bătrâni, afacere sau binefacere?

Numărul căminelor pentru persoane vârstnice licenţiate la 14 ianuarie 2019 la nivel național era de 352, din care 108 publice şi 244 private. Cel mai mare număr de cămine pentru persoane vârstnice se înregistra în judeţele Cluj – 27, din care două publice, Bihor – 25, toate private, Bacău – 20 (cinci publice) şi Timiş – 17 (cinci publice). La polul opus, judeţele cu cele mai puţine cămine licenţiate erau Vaslui şi Tulcea, cu câte un cămin, ambele publice, şi Olt, cu două cămine pentru bătrâni, ambele publice. Imaginea colectivă despre astfel de spații era, până nu demult, că sunt locuri în care părinții în vârstă sunt duși acolo de copiii ocupați, care nu mai pot avea grijă de cei care i-au crescut. (Alexandra Enășoaie)

LA VITA E BELLA

  • Bani mai mulți pentru românii din Italia

Semne bune pentru românii care locuiesc și lucrează în Italia. De anul acesta, aceștia vor beneficia de pe urma a două măsuri guvernamentale, care le vor crește bugetul lunar. Prima dintre aceste măsuri vizează venitul minim garantat, de 780 de euro pe lună, disponibil și pentru cei care au rezidența în Italia de cel puțin 10 ani și nu au antecedente penale. A doua măsură se referă la mărirea salariilor din sectorul serviciilor domestice. De pe urma acestei măriri salariale ar putea beneficia mai mult de o treime dintre româncele care lucrează în Italia. (Dana Domsodi)

ANCHETĂ

  • Proiectul intermodal de transport de la aeroport, un balon de săpun

De când n-ați mai auzit de proiectul de transport intermodal de la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca? De multă vreme, cu siguranță, și asta pentru că de-a lungul ultimilor ani s-a tot explicat de ce un asemenea proiect nu doar că nu este fezabil, dar nici măcar eficient. Subiectul a revenit în actualitate în aceste zile, odată cu o analiză publicată de agenția Mediafax, referitoare la ”problemele de infrastructură” existente la aerogara clujeană. În articol, directorul David Ciceo dă de înțeles că dezvoltarea acesteia este împiedicată de către cei de la Consiliul Județean, prin ”nerealizarea a două proiecte importante: transportul intermodal de marfă și pasageri și construirea unei piste de 3.500 de metri care să permită curse aeriene intercontinentale”. Reacția celor de la județ a fost promptă, și pe aceleași coordonate ca și până acum: nelegalitate, lipsa acordului partenerilor principali, Compania Naționala CFR și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, și lipsa argumentelor financiare și operaționale care să facă din proiectul întocmit de Aeroport unul demn de luat în considerare. (Sandu Mureșan)

COMUNITATE

  • „Dacă un câine apare îngrijit în poze , are șanse mai mari de adopție” – interviu

Angyalosi Beáta are 29 de ani. Lucrează ca fotograf profesionist, iar în timpul liber îi place să se plimbe în natură alături de câinele ei, Fickó. Din pasiunea pentru fotografie și din dragoste față de animale, Beáta a derulat mai multe proiecte prin care a vrut să ajute animalele abandonate să își găsească o casă. A început să facă fotografii profesioniste cățeilor abandonați, le-a postat pe contul său de facebook, iar oamenilor nu le venea să creadă că acei câini sunt de la un adăpost. Mulți dintre ei au și fost adoptați după ce cineva care a văzut pozele a prins drag de ei. (Alexandra Enășoaie)

JURNAL DE CĂLĂTORIE

  • Elveția, pe repede înainte (II)

Boierul Dinicu Golescu, autorul primului jurnal de călătorie în limba română, publicat în 1826, și-a încheiat itinerarul european în Elveția. Aici, la Geneva, el și-a lăsat doi dintre copii, pe Ștefan și Nicolae, la universitate. Cei doi au băgat, pesemne, bine la cap ce au învățat în Țara Cantoanelor și, peste ani și ani, au ajuns, mai întâi, revoluționari pașoptiști, apoi prim-miniștri ai domnului Carol I. Familia Golescu a trecut astfel, într-o generație, de la un boier oriental, care se îmbrăca cu ișlic și caftan, la bonjuriști cu vestă și papion. Schimbarea de vestimentație a fost dublată de cea, mult mai importantă, de mentalitate. (Bogdan Stanciu)

STAREA UNIUNII

  • Transilvania de Nord, în patru viteze

Oradea este campioana finanțărilor europene în regiunea Nord-Vest, dar și Cluj-Napoca se descurcă onorabil. La polul opus, Primăria Satu Mare a semnat un singur contract prin Programul Operațional Regional, până la data de 31.12.2018. Datele consultate de Transilvania Reporter privesc doar contractele semnate în cadrul Programului Operațional Regional (Regio) 2014-2020, nu și alte programe operaționale prin care pot fi atrase fonduri europene. (Bogdan Stanciu)

SPORT

  • Hora Ligii I – Un fost campion cu CFR, noul om de gol al rivalei FCSB

O săptămână și jumătate a mai rămas până la reluarea întrecerii interne în Liga I de fotbal. La adăpostul diferenței de șase puncte și beneficiind de jucători experimentați, campioana CFR nu se grăbește să facă noi achiziții. Nici nu ar avea de ce, de cele mai multe ori, s-a dovedit extrem de eficient. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu