Nu ratați noul număr al săptămânalului Transilvania Reporter: „Toamna activează fiara din sufragerie”

Premierul şi, totodată, candidatul prezidenţial Victor Ponta spune că îşi va petrece timpul rămas până la primul tur al alegerilor mâncând popcorn şi uitându-se la televizor. Crin Antonescu afirmă că acesta este noul său stil de viaţă, pe care îl practică într-atât încât popcornul a dispărut de pe piaţă. Aşadar doi politicieni foarte populari, unul activ, altul aflat în vacanţă, sunt devoraţi de aceeaşi pasiune. Nu sunt însă nici pe departe singuri în acest tip de comportament al modernităţii. La două decenii  după Revoluţie, românii au descoperit domeniul în care pot excela: au ajuns pe primul loc în Europa şi îi bat inclusiv pe americani la consumul  de programe de televiziune.

Românii s-au instalat pe primul loc în Europa la consumul TV încă din 2012. Potrivit unui studiu al institutului francez Médiamétrie, ânii petrec zilnic,   în medie, cinci ore şi 30 de minute în faţa televizorului, cu jumătate de oră mai mult decât americanii şi mult peste media europeană, de patru ore.

În ce-i priveşte pe politicieni, telemania poate fi  motivată ca sarcină de serviciu. A fi, azi, om politic, în România şi în lume, înseamnă în primul rând a te lăsa virtualizat, recompus informaţional, şi a accepta pe viu grefa dintre „natural“ si „artificial“, scrie criticul media Bogdan Ghiu. „Simbioza” cu televizorul e aşadar o condiţie a succesului oricărui politician, cu atât mai mult cu cât se apropie alegerile şi, după cum relevă  un studiu IRES publicat după europarlamentarele din primăvară, aproape 90 la sută din alegători îşi extrag informaţiile electorale din emisiuni TV.

Cât este însă  informaţia primită de la telvizor o „extracţie” şi cât e preluare automată de mesaj? În cartea sa „Locuiesc în televizor”, apărută în traducere la Editura ART, scriitoarea franceză Chloe Delaume detaliază consecinţele experienţei-limită  de a sta timp de 22 de luni fixată în faţa televizorului. La final, creierul, trupul şi limbajul ei se transformă. După trei luni şi 1451 de ore de expunere, Delaume constată: „Subiectul nu mai gândeşte, primeşte şi transmite opinii…Subiectul nu mai spune, el repetă. Îşi însuşeşte vocea televizorului”.

Românului mediu îi ia 263 de zile pentru a  atinge acelaşi număr de ore în captivitatea televizorului. Despre pericolele acestui tip de dependenţă, citiţi în paginile 4, 5, 6, 7. (C.C)

Actualitate: Zi decisivă pentru Corina Crețu

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a decis ca din cei doi candidaţi ai României pentru un post de comisar să aibă discuţii doar cu europarlamentarul PSD Corina Creţu, chiar dacă prima opţiune a Bucureştiului a fost pentru Dacian Cioloş, potrivit unui surse europene, citate de Mediafax.

Analiză politică: Vasile Dâncu: „Campania electorală pentru prezidențiale, un cancan politic”

Candidații la prezidențiale au început deja campania electorală chiar dacă perioada oficială  începe abia în luna septembrie. Cu toate acestea, prezidențiabilii fac băi de mulțime, se angajează în dispute și încearcă să convingă electoratul că sunt calficați pentru funcția vânată chiar dacă, spune sociologul Vasile Dâncu, din discursurile lor lipsesc substanța și temele cu adevărat importante pentru societate.

Dosar: Seducția și tirania televizorului: depresie, sictir și resemnare

Privitul la televizor influenţează în mod definitoriu viaţa omului contemporan, dar spre deosebire de orice alte medii de comunicare, ecranul TV, cât şi mesajele transmise prin televiziune defavorizează definitoriu dezvoltarea şi funcţionarea normală a creierului uman.

Tâmpvizorul:

  • Televiziunea, un bagaj uitat pe holul căminului
  • Au dat fularele pe telecomandă

Opinii

  • Acum 5 ani, într-un august electoral
  • Politica și iresponsabilitatea ei
  • Poate fi apărat credibil Europa Centrală fără baze permanente NATO în regiune?

Cultură: Toamna se numără festivalurile. Trei luni pline de evenimente, la Cluj

O toamnă plină de evenimente se anunţă la Cluj-Napoca în următoarele trei luni. Ca în fiecare an, lunile octombrie şi noiembrie sunt cele mai ofertante în privinţa evenimentelor şi a festivalurilor devenite deja tradiţie în Cluj. Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, TiMAF, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, Toamna Muzicală Clujeană, Temps D’Imagessau Festivalul Internaţional de Teatru Interferențe sunt doar câteva exemple de evenimente care vor reveni pe scena festivalieră a oraşului. Nu vor lipsi, de asemenea, concertele sau competiţiile sportive care îi vor chema pe clujeni la mişcare. Transilvania Reporter vă prezintă, în rândurile care urmează, o selecţie a evenimentelor din această toamnă.

Regional: Povestea croitoriei din Hida: de la uniformele „șoimii patriei” la blugii Benetton

Celebra uniformă a ‘şoimilor patriei’ din perioada comunistă, cu bluză portocalie, fustă sau pantaloni de culoare albastrăşi cravată roşie tivită cu tricolor, a fost produsă timp de trei ani în exclusivitate, pentru întreaga ţară, într-o mică secţie de croitorie din localitatea sălăjeană Hida, unitate de producţie ce a supravieţuit şi după 1989, ajungând să producă blugi pentru celebrul retailer de îmbrăcăminte italian Benetton.

Reportaj: Uriașul Sam din fotbalul „mic”

Fotbalul este sportul care stârneşte pasiuni, îşi găseşte adepţi din marile metropole ale lumii până la sate şi este jucat cu aceaşi îndârjire, indiferent de nivelul de organizare. La nici 30 de kilometri de Cluj-Napoca, satul Răscruci este cunoscut pentru Castelul Banffy, important obiectiv turistic şi, eventual, pentru că acolo s-a născut scriitorul şi poetul Albert Wass, declarat ulterior criminal de război. În Răscruci oamenii îşi duc viaţa în cel mai tradiţional şi rustic mod cu putinţă. După o săptămână de muncă singura distracţie este să meargă, duminica, la terenul de fotbal, pentru a urmări un meci al flăcăilor satului. Asta după ce au trecut negreşit pe la biserică. Sezonul este la început de drum, aşa că oamenii nu se înghesuie la fotbal, dar dintre cei 50, poate 60 de oameni care mişună pe lângă teren unul atrage atenţia. E puţin diferit faţă de ceilalţi. E un nigerian de 2 metri pe care sătenii îl alintă Sam.

Orașul: Clujul Art Deco

Art Deco este un stil elegant, sobru şi cu toate acesta avangardist. A ajuns în anii Clujului românesc, dar stilul artistic şi cel de viaţă pe care îl aducea noul curent a fost adoptat imediat de cetăţenii oraşului interbelic. Art noveau fusese un curent care a fost pe placul populaţiei de toate felurile ale Clujului, care l-a adoptat şi a trăit cu ritmurile şi frumuseţea lui. Dar lumea, arta şi arhitectura mergeau înainte.

Religie:Nașterea Maicii Domnului

Începutul anului bisericesc este 1 septembrie. Prima mare sărbătoare din cursul lui este Naşterea Maicii Domnului, numită popular Sfîntă Mărie Mică. În sfînta scriptură nu există relatări despre acest fapt. Cu totul asta este situaţia în cazul scrierilor apocrife. Un astfel de text este Protoevnghelia lui Iacov, scrisă probabil în jurul anului 145 e.n. În ea apar detalii ale copilăriei lui Iisus pe lîngă cele relatateîn evangheliile lui Matei şi Luca, ba mai mult prezintăşi cum s-audesfăşurat naşterea şi copilăria Fecioarei Maria.

Clujul secret: Casa lui Maria Corvin, cel mai mare rege născut la Cluj

Când Elisabeta Szilagyi a trecut prin oraş, în urmă cu aproape şase secole, nu s-a gândit probabil că fiul pe care tocmai îl năştea, Matia Corvin, avea să devină singurul rege pe care îl dădea Clujul. Şi nu orice rege, ci cel mai important al Ungariei.

Destinații: Cinci destinații de toamnă în România

La sfârșit de sezon estival,  trecem în revistă cinci dintre cele mai frumoase locuri de vizitat toamna, în România. Am luat în calcul mai ales destinațiile care sunt amplasate într-un cadru natural pe care culorile toamnei îl pun în valoare și pe cele care presupun trasee rutiere ce străbat astfel de peisaje.

Dosar: Provocarea găleții cu gheață: de la narcisism la acțiune caritabilă

De câteva săptămâni, internetul a fost acaparat de filmuleţe cu oameni care îşi toarnă găleţi cu apă şi gheaţă în cap, într-o campanie umanitară – cel puţin la origine. YouTube, Facebook, Twitter şi alte platforme asemănătoare au fost inundate de fenomenul Ice Bucket Challenge, cunoscut iniţial şi ca ASL Ice Bucket Challenge. ALS sunt iniţialele unei boli cumplite, amyotrophic lateral sclerosis – scleroza laterală amiotrofică, sau boala Lou Gehrig.

Sport:

  • Întăriri  de la Cluj, via Verona, pentru Steaua
  • GRegory, omul momentului la CFR

+Divertisment, Magazin, Agendă de vacanță

Distribuie:

Postaţi un comentariu