Nu putem noi adopta, cât pot ei abandona: Ziua Porților Deschise la Centrul câinilor fără stăpân din Cluj-Napoca

Foto: Dan Bodea

Centrul de Gestionare al Câinilor fără stăpân din Cluj-Napoca (de pe Strada Bobâlnei, nr. 65) și-a deschis miercuri porțile ca parte a unui eveniment special de încurajare a adopțiilor și de educare a publicului cu privire la necesitatea sterilizării și microcipării animalelor de companie.

Până miercuri, la ora 15.00, Ziua Porților Deschise a fost un succes, înregistrând un record pentru luna august legat de numărul de vizitatori și de adopții, respectiv nouă cazuri.

„De obicei, nouă adopții facem în toată luna august dat fiind că lunile de vară sunt declarate luni extrasezon din cauza concediilor. Pe an înregistrăm în jur de 420 de adopții, cu un vârf în perioada sărbătorilor de iarnă și cu un minim în perioada de vară”, a explicat Cristian Pop, medic veterinar la Centrul de Gestionare al Câinilor fără stăpân.

Centrul dispune de trei medici veterinari, un șofer și nouă îngrijitori. În plus, la centru vin și persoane voluntare pe care personalul se poate baza. Ceea ce poate să facă un voluntar la adăpost este să socializeze cu câinii, pregătindu-i, astfel, pentru adopție și pentru contact uman.

Un caz fericit de adopție la Centrul de Gestionare al Câinilor fără Stăpân/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Adopțiile, în mod normal, se desfășoară conform Legii IONUȚ (nr. 258/2013), mai exact adoptatorul trebuie să se prezinte la centru cu un buletin de persoană majoră, cu o adeverință de venit și cu un act de spațiu. Împreună, aceste trei documente, alcătuiesc dosarul de adopție, la care este anexată cererea de adoptare și alte acte necesare. Dovada de venit arată că persoana care adoptă câinele este capabilă financiar să îl întrețină.

Adăpostul din Cluj caza în dimineața zilei de miercuri, 14 august, 335 de câini, un record negativ, având în vedere că acesta este numărul maxim de câini atins vreodată în adăpost la capacitatea actuală.

„Este un record trist pentru că am ajuns la concluzia atât noi, cât și ONG-urile de protecție a animalelor că ne confruntăm cu un fenomen de abandon generalizat al câinilor cu proprietari. Abandonul este facilitat de faptul că marea majoritate a acestor câini nu sunt microcipați și sterilizați, deși au trecut șase ani de la emiterea legii care impune acest lucru”, a precizat Cristian Pop.

Din moment ce Primăria Municipiului Cluj-Napoca și ONG-urile de protecție a animalelor suportă aceste manopere medicale fie total, fie parțial, motivul lipsei banilor este un pretext facil și neîntemeiat, fiind de fapt vorba de o lipsă de responsabilitatea din partea proprietarilor. Aproape jumătate dintre adopțiile care au loc în Cluj-Napoca sunt adopții internaționale, aici fiind meritul ONG-urilor de protecție a animalelor care intermediază aceste adopții, promovând câinii în afara țării.

 „Este nerealist să ne imaginăm că doar adopțiile și extinderea centrului ar putea compensa pentru numărul uriaș de abandonuri. Problema nu se rezolvă doar prin adopții. Considerăm necesară înființarea unei entități capabile să efectueze controale și să aplice sancțiuni proprietarilor de câini pentru că doar stopând sursa, putem rezolva problema câinilor comunitari din Cluj și din România. Ne-am extins cu 32 de locuri și avem 2000 de abandonuri. Este bine totuși că Primăria investește și ne oferă finanțare. ONG-urile investesc și ele enorm în procesul de strângere a câinilor și în sterilizarea lor. Dar ne deprimă să vedem că luptăm cu morile de vânt”, mai precizează Cristian Pop.

Vizitatorii care au călcat miercuri pragul Centrului au fost întâmpinați de reprezentanți ai unor asociații și ONG-uri precum: Sirius Animal Rescue, NUCA, ASIPA. Lor li s-au alăturat medicii și personalul centrului/ Foto: Dan Bodea

Centrul organizează anual evenimente pentru public și rezultatele sunt vizibile.

Miercuri, centrul a fost deschis de la ora 7 dimineața până la ora 21.00, dar în orice zi a săptămânii publicul este așteptat să viziteze centrul și să se decidă asupra adopției unui animal de companie.

„Intenția noastră a fost să ne întâlnim astăzi, instituții și ONG-uri, să discutăm în acord sau în dezacord și să găsim soluții. Este important să informăm și să educăm. Foarte rar cred că mai sunt orașe cu populații autonome de câini fără stăpân care se înmulțesc necontrolat. Dar fenomenul cel mai des întâlnit cred că este abandonul mai mult sau mai puțin intenționat ”, a declarat medicul Cristian Pop, care este angajat de 12 ani la Centrul de Gestionare al Câinilor fără stăpân.

Evident, puii sunt cei mai atractivi, fiind categoria cea mai adoptată. Din păcate, mulți dintre câinii ajunși la centru îmbătrânesc în adăpost. Există în acest moment și câini aduși la centru în 2015. Pe acest sector centrul este sprijinit de ONG-uri care printr-un program de selecție a celui mai bătrân câine, oferă acestei categorii, cu șanse minime de adoptare, ocazia să fie aleasă și dusă în adăposturi din Germania sau Suedia.

„În cazuri extrem de grave de suferință, sau în cazul câinilor loviți de mașini, putem interveni cu eutanasie, dar din fericire în ultimii trei ani, nu au existat astfel de incidente și atunci avem zero eutanasii. Înainte aveam două-trei cazuri pe an”, a mai spus medicul veterinar Cristian Pop.

Comparativ cu alte orașe din țară, în Cluj populația este educată cu privire la responsabilitatea de a avea un animal de companie. Cu toate acestea, abandonurile sunt destul de multe. În medie, în lunile bune, au loc 25 de adopții pe lună, ceea ce ajută centrul să aibă rulajul necesar.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Dacă nu avem adopții, nu putem aduce câini de pe teren, iar cetățenii se ostilizează față de instituție și față de câini, dar și față de ONG-urile de protecție a animalelor. Vinovați sunt proprietarii câinilor, asupra cărora nu avem control. Nu putem intra în curtea lor. De aceea dorim apariția unei entități capabile să facă acest lucru. Altfel, toate sumele investite sunt în zadar și rezolvă problema doar pe moment. Nu avem întotdeauna control asupra numărului de câini din adăpost pentru că ne trezim peste noapte cu zece pui la poartă sau cu doi adulți legați de gard. Nu ne dorim asta, dar partea bună este că aceste persoane se gândesc totuși la binele animalului. Nu îi duc în pădure, ci le mai oferă o șansă. Avem și acum în adăpost în jur de 15 pui aduși de două persoane diferite în zona pădurii Făget. Aveau o soartă foarte urâtă dacă nu erau găsiți”, mai spune medicul Cristian Pop.

În ultima vreme, la centru au fost abandonați și câini de rasă, inclusiv câini de luptă, ai căror stăpâni au decis să renunțe la ei după trecerea „modei” de a deține o astfel de rasă, a mai precizat Cristian Pop.

Distribuie:

Postaţi un comentariu