Noaptea ideilor la Cluj: „Esteticul și arta, fundamentale în construcția unei culturi ecologice pentru viitor”

Foto: Dan Bodea

Institutul Francez din Cluj-Napoca a găzduit joi, 30 ianuarie, o nouă ediție a evenimentului Noaptea Ideilor, care a culminat cu o dezbatere despre relația între artă și ecologie.

La întrebarea „Care este rolul artei în lupta pentru ecologie?”au încercat să dea răspunsuri  Loïc Fel – filosof și cofondator COAL (Coaliția pentru Artă și Dezvoltare Sustenabilă), Marius Cătălin Moga – arhitect și coordonator Someș Delivery și Miki Braniște – curator și manager cultural. Dezbaterea a fost moderată de Ioana Costaș, directoare delegată a Institutului Francez la Cluj-Napoca.

Foto: Dan Bodea

Loïc Fel a adus în discuție la Cluj cât de poluante sunt industriile creative și cât de important este ca arta să țină cont de propriul său impact. „Arta trebuie să sensibilizeze publicul, iar artistul să acționeze ca mediator. Arta poate să mobilizeze în mod flexibil și eficient”, a precizat cofondatorul COAL, prezentând în cursul intervenției sale mai multe proiecte artistice pe problematici de mediu.

La rândul ei, managerul cultural Miki Braniște a precizat că  personal o interesează ca munca pe care o face să contribuie la dezvoltarea comunității și să fie utilă.

„Majoritatea actorilor culturali încep să aibă o viziune materialistă asupra culturii și o percep ca fiind o sursă de venit și dezvoltare economică, pe când eu favorizez această dimensiune a artei și culturii ca sursă de dezvoltare socială. În aceste timpuri în care trăim este nevoie tot mai mult să ne schimbăm mentalitatea și stilul de viață. Suntem parte a unui model economic în care ori crești, ori mori. Arta și cultura ar putea să contribuie la înțelegerea acestui context, să propună evenimente prin care să reușim să schimbăm percepții asupra lucrurilor. Avem mai mare nevoie unii de alții, decât de o economie bazată pe creștere continuă și pe acumulare”, a spus Miki Braniște, concluzionând că arta și cultura ar putea să redeclanșeze imaginația și să hrănească optimismul prin acțiune colectivă.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Miki Braniște a făcut referire și la proiectul din 2015 „Manifest pentru ginecen. Schiță a unei noi ere geologice” de Alexandra Pirici și Raluca Voinea în care acestea declară necesitatea imperativă ca o nouă eră geologică să înceapă înainte ca era Antropocenului (actuala eră geologică care subliniază efectul activității omului asupra ecosistemelor la nivel global) să fie oficial admisă pe scara științifică.

Arhitectul Marius Cătălin Moga a prezentat proiectul Someș Delivery, inițiat în 2015 insistând asupra responsabilității față de mediu și a importanței încurajării participării locuitorilor la transformarea râului din oraș, prin igienizări, ecologizări și organizarea de evenimente aferente.

Pascal Fesneau, consulul onorific al Franței la Cluj-Napoca, a intervenit în finalul dezbaterii pentru a aduce câteva observații referitoare la sistemele viabile în era antropocenă.

„Esteticul și arta sunt absolut fundamentale pentru a construi o cultură ecologică pentru viitor”, a spus Pascal Fesneau, atrăgând atenția asupra timpurilor decadente și nihiliste în are ne aflăm, guvernate de un capitalism verde.

„Producătorii de eoliene, de mașini electrice, de baterii sunt doar aparent ecologici. Deși ne mândrim cu multe autobuze electrice în Cluj, producerea autobuzelor respective consumă enorm de multă energie. Suntem într-un capitalism verde pentru că avem o clasă medie care deja din punct de vedere educațional a învățat la școală cât de bine este să fii ecologist. Dar bio nu înseamnă ecologic. Cu toții știm că IT-știi din Cluj reciclează deșeurile, dar în ultimii 20 de ani, consumul electric al serverelor a trecut de la 5% la 15% din consumul global de energie electrică. Ești ecologist în viața privată, dar în viața profesională mai puțin. Folosești un calculator zilnic, un telefon mobil zilnic și crești substanțial consumul de energie electrică. Belgia este al cincilea exportator de plastic din lume și totodată belgienii sunt foarte bine organizați pentru reciclare. Mai bine înseamnă mai puțin. Să consumi mai puțin, să ajuți comunitatea, să te întorci în grădina de la țară, să cultivi legume și fructe, să nu mai fi consumator. Întreaga economie ar trebui regândită”, a atras atenția Pascal Fesneau.

La Cluj-Napoca, Noaptea ideilor a luat forma unei dezbateri despre relația între artă și ecologie și a fost însoțită de ateliere tematice privind reciclarea, precum și de expoziții despre defrișare și poluarea cu plastic a oceanelor. În 2019, întâlnirea anuală, consacrată liberei circulații a ideilor și a cunoștințelor, coordonată de către Institutul Francez de la Paris, a avut tema „Față în față cu prezentul”. În Franța și pe cinci continente, școli și universități, institute de cercetare, muzee, centre culturale, teatre, biblioteci, Institute și Alianțe franceze sunt invitate să propună întâlniri participative privilegiate: forumuri și mese rotunde, conferințe, lecturi, concerte, proiecții, performance-uri.

Citiți și:

Artiști emergenți, în spațiul galeriei La Cave din Cluj: Defrișările ilegale, prin filtrul lui Costel Chițimuș

Noaptea ideilor la Cluj, orașul în care succesul este judecat crunt de ceilalți: Despre inteligența artificială și lipsa cooperării între universități

Distribuie:

Postaţi un comentariu