Românii din SUA: „Ne-au impresionat până la lacrimi pancardele cu mesaje de genul Lăsați diaspora să voteze!”

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Românii din Statele Unite ale Americii le-au transmis celor din țară o scrisoare prin care le mulțumesc pentru solidaritatea de care au dat dovadă, ieșind în stradă într-un număr atât de mare, pentru a determina Guvernul să asigure accesul la vot pentru cei plecați la muncă peste hotare.  Co-inițiatoarea scrisorii este Romanian Community Coalition, cunoscută și sub numele de „Coaliția românilor pentru combaterea corupției”, cea mai mare organizație a românilor din Statele Unite înființată cu scopul de a oferi o voce comunității romînești, a întări relația dintre România și Statele Unite și de a sprijini lupta împotriva corupției din România.
„Dragi români din România,

Comunitățile românești din Statele Unite vă mulțumesc pentru solidaritatea cu românii din diaspora pe care ați manifestat-o cu ocazia protestelor din țară, unde ați cerut de la politicieni respect și garantarea unor drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la vot.

Ne-au impresionat până la lacrimi pancardele cu mesaje de genul „Lăsați diaspora să voteze”, „Votul nu e lozincă ci un drept” sau „Vot liber și corect pentru toți”.

De la căderea regimului comunist până în prezent au fost sute de proteste în România pentru mărirea salariilor, pentru mărirea pensiilor ori împotriva Guvernului. Acestea, însă, au fost primele proteste în care s-a cerut garantarea de către Guvern a dreptului fundamental la vot. Politicienilor le e mai frică de vot decât de glonț, a spus Abraham Lincoln. Din acest motiv pe noi vor să ne oprească să votam, iar vouă să vă cumpere votul.

Ce am învățat aici este că atunci când cetățenii realizează puterea care stă în mâna lor prin vot, politicienii încep să tremure și să asculte. Prin ieșirea voastră în stradă pentru principia, nu doar ca-i veți face pe politicienii români să vă asculte, dar ați dat șansa lumii întregi să vă sprijine.
Mai mult,  protestele voastre au fost primele proteste de la Revoluție când s-au cerut drepturi pentru alții. Am spune, au fost primele proteste altruiste.

De atâția ani am văzut o clasă politică coruptă care s-a preocupat numai de bunăstarea propriei găști în timp ce restul românilor sufereau în sărăcie. Acum, însă, am văzut zeci de mii de români hotărâți ieșind în stradă cu gândul la un viitor mai bun pentru ei și pentru altii. Ce ați făcut este un progres enorm pentru România!”, se arată în textul scrisorii.

Semnatarii scrisorii au promis că vor vota, chiar dacă vor fi nevoiți să facă sute de kilometri pentru a-și exercita acest drept.

Sematarii scrisorii sunt:

Pr. Chris Terhes – Presedinte, Romanian Community Coalition, Marian Petruta – Presedinte, North American Romanian Press Association (NARPA), Ady Simion – Presedinte, “Romani in Los Angeles”, Vasile Bouleanu – Purtator de cuvant, Illinois Romanian-American Community, Neculai Popa – Presedinte, Consiliul Romano-American, Simona Botezan – „Miorita USA” Cultural Association, Sacramento, California, Simona Bonica – Romanian-American Network Inc. (NFP-NGO), Niles, IL, Daniel Suciu – Administrator grupuri Facebook „Comunitatea romanilor din America” si „Comunitatea romanilor din Los Angeles”.

Ziare românești din Statele Unite:
Dwight Luchian – Patton – Director Clipa Magazine, Anaheim, California
Vera Luchian – Patton – Editor Clipa Magazine
Viorel Nicula – Director “Miorita” USA Newspaper, Sacramento, California
Steven Bonica – Editor-in-chief, Romanian Tribune Newspaper, Chicago, IL
Lucian Oprea – Publisher, Gandacul de Colorado Newspaper
Ioan Ciorba – Director, Romanian Times Newspaper, Portland, OR

Preoți, profesori, doctori:
Pr. Dr. Petru Stinea – Comunitatea greco-catolica din Cleveland, Ohio
Pr. Vasile Gorzo – Biserica „Sf. Maria”, Los Angeles
Pr. Calin Tamiian – Biserica „Sf. Ioan Evanghelistul” Oxnard, California
Pr. Radu Titotean – Comunitatea greco-catolica, New York
Pr. Cristian Laslo – Comunitatea greco-catolica, Dearborn, Michigan
Pr. Gabriel Didita – Newburgh, Indiana
Pr. Michael Kirila – Mesa, Arizona
Prof. Univ. Muscutariu, Ioan – Cleveland, Ohio
Dr. Cristina Barba – Tustin, California
Eugen Moiescu – Chicago, IL
Alex Damian – California
Anca Longodor – Placentia
Calin Vasutiu – Irvine, CA
Delia Pintea – Santa Monica
Diana Deac – Orange
Doina Pintea – Los Angeles
Elena Popa – Los Angeles
Emilia Johnson – Seatle
Georgeta Valean – Laguna Beach
Gina Dobbs – Irvine, CA
Ioan Mezei – irvine, ca
Ioana Ciupe – yorba linda
John Dumitrascu – Los Angeles
Mihai Jurcau – Denver, CO
Mihai Karol – NJ
Mircea Bodea – Villa Park, Californi
Petre Dan – Anaheim, California
Terezia Dan – Anaheim, California
Vasile Coman – Corona, CA
Viorica Moldovan – Tustin, CA
Virgil Trufasiu – Los Angeles
Sorin si Daniela Valeanu – Exeter, Devon UK

 

 

Postaţi un comentariu