Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului se ia la harță cu Curtea Constituțională

Foto: Dan Bodea
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului a transmis în cursul zilei de joi un comunicat de presă, ca urmare a deciziei de miercuri a Curţii Constituţionale potrivit căreia obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

„Religia face parte din planul cadru. Până acum, elevul major, părintele sau tutorele trebuiau să facă o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. În urma deciziei de astăzi (miercuri – n.r.), s-a stabilit că trebuie să spui când vrei să participi la cursurile de Religie, nu să spui când nu vrei. Astfel, s-a decis că aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor să facă religia”, au precizat, pentru Mediafax, oficiali din cadrul Curţii Consituţionale.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Primul articol de lege prevede: „La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz situaţia şcolară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină”.Acelaşi aspect îl are în vedere şi articolul 18 alineatul (2) teza întâi din Legea educaţiei naţionale: „La solicitarea scrisă a elevului major, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină”.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a admis, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile celor două articole de lege sunt neconstituţionale.

Redăm mai jos comunicatul integral de presă transmis de membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului:

„O mare nedreptate făcută educaţiei copiilor şi tinerilor

Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului îşi exprimă îngrijorarea faţă de campaniile tot mai agresive la care sunt supuşi copii şi tinerii care învaţă în şcolile din ţara noastră, prin faptul că în numele unei aşa zise libertăţi de gândire şi de conştiinţă şi a unei promovări a toleranţei şi a drepturilor fiinţei umane, reprezentanţi ai societăţii civile [sic] cer tot mai insistent eliminarea obligativităţii predării religiei în şcolile publice.

În acest context, recenta hotărâre a Curţii Constituţionale de a solicita acordul scris al părinţilor ca elevii să participe la orele de religie, cu toate consecinţele de rigoare, reprezintă un regres faţă de actuala Lege a Învăţământului, care prevede în articolul 18 (1) că „Planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun”. Acest act este o mare nedreptate făcută tocmai copiilor şi tinerilor care sunt beneficiarii orei de religie, prin faptul că aruncă în derizoriu şi relativ preocuparea faţă de educaţia lor morală. Privită simbolic o asemenea decizie împietează libertatea câştigată prin jertfa tinerilor din revoluţia din Decembrie 1989 şi a cărei semn vizibil în spaţiul public este ora de religie.

Se ştie că şcolile noastre sunt agresate tot mai mult de tentaţia tutunului, a alcoolului, a drogurilor, a sexualităţii premature, a vulgarităţii de limbaj şi a devierilor de comportament şi că singurele autorităţi capabile să le stăvilească sunt familia, şcoala şi Biserica. În acest context religiei îi revine rolul principal de a-i învăţa pe copii şi pe tineri binele, să fie toleranţi şi să aibă discernământ, oferindu-le repere fără de care aceştia riscă să se sufoce în faţa acestor asalturi ale răului.

Sinodul Mitropolitan se declară surprins nu atât de solicitările acestor neprieteni ai orei de religie, cât mai ales de uşurinţa cu care o instituţie fundamentală a statului precum Curtea Constituţională a României s-a grăbit să declare articolele care prevăd că religia este disciplină şcolară obligatorie, parte a trunchiului comun, ca fiind neconstituţionale şi discriminatorii. Aceeaşi lege aflată în vigoare stipulează foarte clar că elevul, cu acordul părinţilor, e liber să-şi aleagă pentru studiu religia şi confesiunea şi, mai mult, e liber să nu frecventeze ora de religie. Unde e constrângerea? Unde sunt reclamaţiile elevilor sau ale părinţilor?

De aceea, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului face un apel către toate instituţiile abilitate ale statului, către părinţi, către elevi, şi către toţi factorii activi implicaţi în educaţia copiilor şi tinerilor, să apăre statutul orei de religie ca disciplină obligatorie de studiu, care nu este o achiziţie a istoriei sau un bun al Bisericii, ci un dat constitutiv al condiţiei umane şi temeiul oricărei morale adevărate.

Membrii Sinodului Mitropolitan al

Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului

Pentru conformitate,

Biroul de presă al Mitropoliei Clujului

Pr. Bogdan Ivanov

6 Comentarii

 1. Bogdan spune:

  Foarte bine. Pentru Credinta noastra si pentru dreptul nostru de a fi roman iesim in strada. Nu vin niste stricati la cap promotori ai homosexualilor sa ne impuna in tara noastra majoritara ortodoxa cum sa traim. RELIGIA IN SCOLI noi platim taxe!!

 2. florific spune:

  Bogdane ..uitate mai atent la icoana din poza de mai sus…mi se pare mie sau sunt doi barbati care se pupa? Cat despre ora de religie in scoli ar trebuii schimbata aceasta denumire cu ora de indoctrinare religioasa ortodoxa sau religia ortodoxa… Cand spui ora de religie, ar trebuii sa fie toate religiile…asa ca fiti mai exacti. Nu cred ca vreti sa fie obligati copii vostrii sa invete quiranul in scoala, peste cine stie cat timp

  • Loredana spune:

   draga ,, florific” eu predau la o scoala de la tara in care am in clasa mea de la martori, la penticostali si adventisti, modul meu de predare nu e unu de indoctrinare ci unul benefic pentru ca eu predau ceea ce inseamna a fi moral, decent, mai mult folosesc SF. SCRIPTURA din care fac ce e comun, si am copilasi care abia asteapta acea ora pe saptamana, spune-mi acum te rog cum e corect fata de cacestia, vreau sa specific ca nu-i oblig sa ramana sau sa isi faca cruce.

 3. xy spune:

  hai sa nu mai facem atunci nici matematica, nici filozofie,nici educatie fizica, nici romana, ca doar, no, nu se cere romana in strainatate!!!! sa crestem niste analfabeti!!!! Ca oricum suntem pe drumul cel bun deja!

 4. Traiesc in America si aici vad buruienile ce cresc in scolile de aici, unde s-a scos religia. Cele mai multe crime si morale si si sunt aici. Voi ii urmati. Daca nu luptati pentru ce doriti sa aveti in viata copiilor vostri vi i-au musulmanii si golanii

Postaţi un comentariu