Minerii grevişti de la Ocna Dej au ieşit la suprafaţă

Peste 100 de mineri de la Salina Ocna Dej care s-au blocat în subteran mai bine de 36 de ore, au ieșit la suprafață după ce plafonul salarial a fost readus la nivelul cerut de ei

După aproape două zile pe care le-au petrecut în subteran, cei aproximativ 100 de mineri de la Salina Ocna Dej au ieșit la suprafață, sâmbătă seara. Managementul Salinei Ocna Dej a ajuns la un acord cu reprezentanţii Societății Naționale a Sării prin care fondul de salarizare pe anul 2015 a fost suplimentat cu 248.000 lei şi readus la nivelul celui din 2014. Scăderea plafonului salarial a fost de altfel, şi motivul pentru care minerii dejeni s-au blocat în subteran încă de vineri dimineaţa.

Negocierile dintre Alexandru Duca, directorul Societăţii Naţionale a Sării și conducerea Salinei Dej, sprijiniți de primarul Costan Morar și prefectul Clujului, Gheorghe Vuscan, s-au încheiat abia seara, după ce primarul Morar, dar şi prefectul Vuşcan au făcut presiuni, solicitând sprijin inclusiv la nivel de minister, pentru ca o decizie favorabilă să se ia sâmbătă seara, având în vedere că minerii erau decişi să nu iasă din subteran până când revendicările nu le erau acceptate. În cele din urmă părţile au semnat un acord prin care fondul de salarii a fost readus la nivelul din 2014.

„Acest acord semnat este o revenire la normalitate. Reprezentanții minerilor au cerut pe bună dreptate un plafon salarial la fel ca şi în 2014, da s-a aprobat un plafon cu 250.000 de lei mai puţin. E normal ca ei să fie nemulțumițși în condițiile în care producţia Salinei Ocna Dej a crescut cu aproape 10 procente. Adică s-a muncit mai mult, dar plafonul lor de salarii s-a redus. Nu se poate așa ceva. Din realizările de la Dej se plătesc şi alte sucursale din ţară.

Dejul este cea mai profitabilă sucursală, cu producţia cea mai mare și tocmai aici nu s-au găsit bani pentru fondul de salarii. Lumea trebuie să știe că Dejul asigură 35 la sută din producţia de sare a țării. E bine că s-a terminat cu bine și nimeni nu a pățit nimic, pentru că am înțeles de la ambulanțieri că au fost și ceva probleme pentru unii dintre cei baricadați în subteran”, a declarat prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan. În plus, urmează a se purta discuţii pentru acordarea a încă aproximativ 100.000 lei, bani promişi printr-un contract semnat în acest an între sindicate, Societatea Naţională a Sării şi Salina Ocna Dej.

Această suplimentare de bani va fi raportată la nivelul producţiei. După ce le-au fost aduse la cunoştinţă toate aceste lucruri minerii au ieşit la suprafaţă şi, după o discuţie cu directorul Societăţii Naţionale a Sării, dar şi cu ceilalţi oficiali, au promis că de luni vor relua lucrul. Cinci mineri au avut nevoie de îngrijiri medicale, sâmbătă, aceștia acuzând dureri de cap, stări de leșin și senzații de vomă, dar medicii au intervenit la timp și le-au acordat îngrijiri de specialitate.

Alți doi mineri au ajuns la spital, unul dintre ei cu hipertensiune și altul în stare de leșin. Salina Ocna Dej este o sucursală a Societăţii Naţionale a Sării SA, având ca obiect de activitate extragerea, prepararea şi comercializarea sării geme. Sarea extrasă de la Dej este folosită, în special, în industria chimică, precum şi în industria alimentară şi în consumul uman direct. În prezent, la Salina Ocna Dej extragerea sării geme se face din Mina Transilvania, deschisă exploatării în anul 1979.

Distribuie:

Postaţi un comentariu