Mesajul Papei Francisc de Paștele catolic: Să nu ne pierdem niciodată speranța

Papa Francisc i-a chemat pe credincioşi la Vigilia Pascală din Sâmbăta Mare să nu-şi piardă speranţa în criza prelungită a coronavirusului, notează vaticannews. Anul acesta este al doilea Paște consecutiv când la toate slujbele papale participă aproximativ 200 de persoane într-un altar secundar al bazilicii Sf. Petru, în loc de cele aproape 10.000 de persoane pe care le poate găzdui cea mai mare biserică a creștinătății.

Serviciul a început cu două ore mai devreme decât de obicei, astfel încât participanții să poată ajunge acasă înainte de ora 22:00, având în vedere că și Roma, ca și restul Italiei, se află sub restricții în timpul weekendului de Paște. Italia a raportat peste 140.000 de cazuri noi de coronavirus în ultima săptămână, potrivit Johns Hopkins Coronavirus Resource Center și aproape 3.100 de decese.

La începutul slujbei, bazilica s-a aflat în întuneric, cu excepția flăcărilor din lumânările ținute de participanți pentru a semnifica întunericul din lume înainte de venirea lui Isus. În timp ce Suveranul Pontif, cardinalii și episcopii se îndreptau spre altar, luminile bazilicii au fost aprinse.

“La ceas de întuneric, când omenirea se confruntă cu pandemia şi alte boli, creştinii trebuie să pună la inimă mesajul de Paşte al îngerului ca să nu se teamă,”, a spus suveranul pontif, 84 de ani, în bazilica Sfântul Petru.

Un mesaj al Paştelui, a spus el, este acela că întotdeauna este posibil să începi din nou. Chiar şi din dezastrele istoriei umane, Dumnezeu a creat ceva nou.

“Chiar şi din ruinele inimii noastre – fiecare le ştie, îşi cunoaşte ruinile inimii -, Dumnezeu poate să construiască o operă de artă, chiar şi din resturile prăfuite ale umanităţii noastre, Dumnezeu pregăteşte o istorie nouă. În aceste luni întunecoase de pandemie, îl auzim pe Domnul Înviat care ne invită să începem din nou, să nu ne pierdem niciodată speranţa”, a mai spus el.

Circa 200 de credincioşi şi clerici s-au alăturat liturghiei.

Numai un număr limitat de persoane au avut voie să participe ca măsură de precauţie pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Suveranul pontif i-a îndemnat pe credincioşi “să împrospăteze zi de zi începutul drumului, uimirea primei întâlniri” cu Domnul “şi, modeşti, să ne lăsăm surprinşi de căile lui Dumnezeu”.

“Dumnezeu”, a mai spus papa, “nu poate fi încadrat în amintirile copilăriei, ci e viu, mereu surprinzător. Înviat, El nu sfârşeşte niciodată să ne uimească”.

Francisc a subliniat că Hristos este viu aici şi acum. “Credinţa nu este un repertoriu din trecut, Isus nu este un personaj depăşit”, a continuat el.

“Merge alături de tine zi de zi, în situaţia pe care o trăieşti, în încercarea prin care treci, în visele pe care le porţi cu tine. Chiar dacă totul ţi se pare pierdut, te rog, deschide-te cu uimire la noutatea sa: te va surprinde”, a spus suveranul pontif.

Foto: Teodora Iacob

Catolicii sărbătoresc Învierea Domnului la sfârşitul Săptămânii Mari.

La începutul vigiliei de sâmbătă, pontiful a purtat lumânarea de Paşte – lumina lui Hristos – în bazilica Sfântul Petru aflată în întuneric.

În Duminica Învierii, 4 aprilie, papa Francisc prezidează Sfânta Liturghie la ora Romei 10.00 în bazilica Sfântul Petru, iar la finalul celebrării euharistice transmite “Urbi et Orbi” tradiţionalul mesaj pascal, însoţit de binecuvântarea apostolică şi de darul indulgenţei plenare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu