Medicii de familie din Cluj asigură consultaţii pro bono, dar nu eliberează reţete gratuite

Medici de familie in timpul unei consultatii/Foto: Dan Bodea

Medicii de familie din Cluj participă la protestul declanşat la nivel naţional care are ca scop determinarea unei renegocieri a contractului lor cu Casa de Asigurări de Sănătate şi cu Ministerul Sănătăţii şi spun că deşi vor consulta pacienţii pro bono, mai ales cazurile de urgenţe, nu vor elibera reţete şi trimiteri medicale gratuite.

Vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Cluj, Emiliana Cosiug, a declarat pentru Agerpres că actuala formă a contractului este “una care îi umileşte pe doctori” şi că Sistemul Informatic Unic integrat (SIUI) le pune mari probleme de funcţionare.

Costiug a explicat că birocraţia excesivă a ajuns să determine prelungirea timpilor de aşteptare a pacienţilor, afectarea actului medical – care se transformă în completări de date şi supraîncărcarea medicului cu muncă de tip birocratic, care trebuie rezolvată peste program.

“Avem alocat pentru un pacient, pentru consultaţie, 15 minute, în condiţiile în care SIUI nu merge, cardul este blocat, pacientul poate figura ca neasigurat deşi el este asigurat … Asta înseamnă minute în şir de negocieri cu pacientul, de explicaţii, care ar fi putut fi folosite în beneficiul sănătăţii pacientului. (…) Este păcat, în condiţiile deficitului de personal să foloseşti un medic pe post de funcţionar”, a mai spus vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Cluj pentru agenţia de ştiri citată.

Aceasta a adăugat şi că 290 din cei 400 de medici de familie din Cluj au primit avertismente sau amenzi în valoare de 200 până la 3.000 de lei pentru reţetele eliberate pacienţilor, pentru că aceştia nu au respectat un anumit protocol terapeutic. Medicii de familie cer astfel ca în SIUI să se semnaleze erorile administrative care ţin de prescrierile de medicamente, atunci când ele se produc.

Emiliana Costiug a explicat că forma de protest pe care au adoptat-o medicii clujeni va fi prelungită pentru cât timp va fi necesar.

Postaţi un comentariu