Lansare de carte -„Creierul și Mintea Universului”

La lansarea de cartea a prof. Dumitru Constantin Dulcan au participat și prof. universitar Dafin Mureșan, actorul Dorel Vișan și Flaviu Milășan.

Vineri seara, Editura Școala Ardeleană a lansat cel mai recent volum al profesorului Dumitru Constantin-Dulcan: „Creierul și Mintea Universului”. La evenimentul moderat de Vasile George Dâncu, director al editurii Școala Ardeleană, au participat profesorul universitar Dafin Mureșan, actorul Dorel Vișan și Flaviu Milășan, directorul Casei de Cultură a Studenților precum și un numeros public iubitor de carte.

Evenimentul a avut loc în prezența unui public numeros, iar vorbitorii au subliniat faptul că autorul este cunoscut în lumea pasionată de cunoaștere și spiritualitate și un prieten constant al clujenilor. Volumul îi este dedicat medicului Ioan Coman.

Concluzia esenţială care se desprinde din comentarea tuturor temelor abordate este aceea că „suntem cu toţii rezultatul unei raţiuni care traversează întreaga existenţă de la astre până la ultimul grăunte de nisip. Avem cu toţii o singură raţiune: aceea de a fi în acord cu intenţia primă a creaţiei – indiferent de modul în care ne interpretăm originea. Dispunem acum de argumente ştiinţifice prin care înţelegem că nu suntem singuri într‑un univers indiferent şi rece la patimile şi suferinţele noastre, că nu ne‑am născut întâmplător, ci cu un rost bine precizat.”

Conform teoriei profesorului Dulcan „fiecare dintre noi îşi ocupă locul său în Univers, în virtutea unei gândiri înscrise dincolo de noi. Acest rost ne conferă motivaţia de a fi şi calea de eliberare, de salvare.
Avem nevoie de o nouă conştiinţă, o nouă gândire, o nouă paradigmă, o nouă spiritualitate.
În fiecare clipă, cu fiecare gând pe care îl avem, cu fiecare acţiune, pledăm pentru viaţă sau pentru moarte. Alegerea ne aparţine. Respectul pentru valorile etice, pe care se sprijină însuşi Universul, nu mai reprezintă o simplă convenţie socială, ci o condiţie vitală a propriei existenţe, înscrisă în structura noastră biologică, în ADN‑ul nostru. ”

„Am fost aşezaţi în acest punct din Galaxie, explică autorul, „alături de luceferi, cum le spunea genialul nostru poet, oferindu‑ni‑se toate instrumentele de care avem nevoie pentru a prospera şi a înflori, nu pentru a ne ucide. Trebuie doar să vrem. Trebuie doar să cedăm din orgoliul nostru, atât de puţin, pentru a câştiga atât de mult.
Fizica actuală ne spune că suntem atât de indisolubil conectaţi unii cu alţii prin fire şi forţe invizibile, încât nu putem decât ori să evoluăm împreună, ori să dispărem împreună.”

Dumitru Constantin-Dulcan s-a născut în 6 noiembrie 1938 – și a fost Şeful Catedrei de Neurologie la Spitalul Militar Central din 1992 până în 2005 şi Şeful Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică de la Universitatea „Titu Maiorescu” Bucureşti între 2005 și 2016. Absolvent Facultăţii de Medicină Generală din Bucureşti cu specializare în neurologie în 1971 şi psihiatrie în 1983. Este mai ales cunoscut pentru lucrările cu conţinut eseistic şi filosofic: „Inteligenţa materie”, Ed. Militară, 1981 (ed. a II‑a, revizuită şi adăugită, Ed. Teora, 1992, ediţia a III‑a, revizuită şi adăugită, Ed. Eikon, 2009); „Somnul raţiunii”, Ed. Sinopsis, 2001 (ediţia a II-a şi a III‑a, revizuite şi adăugite, Ed. Eikon, 2014) sau „Mintea de dincolo. Sinteza şi semnificaţia experienţelor morţii clinice”, apărută la editura clujeană Eikon în 2013 – ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, a apărut în 2015 la editura Școala Ardeleană. Și-a prezentat ideile în zeci de apariții televizate, radiofonice, ori în interviuri publicate în presă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu